Magyarok a piacon

Cseppenként angolul

/ 2016.09.21., szerda 16:38 /

A legnépszerűbb mobilappokat is lekörözte az 5perc Angol nemrég kiadott, Drops nevű nyelvtanuló alkalmazása. Az alapító, Szalai Nóra szerint ideje, hogy az emberek Szicíliában is megtanuljanak végre angolul.

Mire elég öt perc angol?

Arra épp elég, hogy rájöjjünk, angolul tanulni öröm. Persze rengeteg hasznos tudást is át lehet adni ennyi idő alatt, például megtanulhatjuk egy-egy kisebb témakör szókincsét, megismerhetünk hasznos fordulatokat, gyakorolhatjuk a nyelvtant. Az oktatás módszertanán múlik szinte minden. Olyan feladatokat kell adni a diákoknak, amelyek nemcsak a nyelvtudást fejlesztik, de közben szórakoztatóak is.

Nemrég megjelent nyelvtanuló alkalmazásuk ezen a téren jól szerepel: a letöltési listán hetekig megelőzte még a Pokémon Gót is.

Egy oktatóalkalmazás csak úgy lehet sikeres, ha fenntartja az érdeklődést, és kedvet csinál a folytatáshoz. Az appot úgy találtuk ki, hogy vizuálisan és működési elvét tekintve is motiváló legyen. A szókincsfejlesztés munkaigényes, ezért sokan nem szeretik, de ha az egészet játékként kezeljük, könnyebben megy. Az alkalmazás valószínűleg azért ilyen sikeres, mert rabul ejti az embereket; sokan állandóan játszanának vele.

Nem csak öt percig lehet használni?

Naponta öt perc használat ingyenes, de ha valaki gyorsabban szeretne haladni, extra hozzáférést vásárolhat magának. A „trükk” azonban már öt perc alatt is hatásos. A felhasználó hamar felismeri, hogy egy nyelv elsajátításához nem muszáj vért izzadni, sőt örömöt is találhatunk benne. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy apránként, de rendszeresen csepegtessük magunknak a tudást. Erre utal az alkalmazás neve is: Drops, azaz cseppek.

Mit ajánl azoknak, akik nagyobbakat kortyolnának?

Az ötperces módszer bemelegítés, kedvcsináló. Az alapos tudáshoz természetesen többet kell foglalkozni a nyelvvel, de hiszek abban, hogy a tanulásnak ebben a szakaszban is szórakoztatónak és motiválónak kell lennie. Amikor 1999-ben belevágtunk az oktatásba, a jelenleginél sokkal több, nagyjából 350 nyelviskola volt a piacon. Igyekeztünk kitűnni a többiek közül, ezért saját tananyagot fejlesztettünk, s erre építettük oktatási rendszerünket. Nagy hangsúlyt fektettünk a személyességre is, mivel úgy láttuk, azok a csoportok a leghatékonyabbak, ahol közvetlen légkörben zajlanak az órák. Ezért arra kértük a tanárokat, írjanak minden hallgatónak havonta ösztönző, személyes hangvételű levelet, s ezeket utána postán kiküldtük.

Csak nem ez volt az 5perc Angol közismert hírleveleinek őse?

De. Ekkoriban mindenki, aki járt az óráinkra vagy vásárolt nálunk valamit, szombatonként ingyen eljöhetett gyakorolni. Egyszer kitaláltuk, hogy az ingyenes feladatainkat és a motivációs leveleket össze lehetne kapcsolni, és a kis csomagot e-mailben kiküldhetnénk mindenkinek, akit érdekel. A gyorsan fogyasztható nyelvleckék rendkívül népszerűek lettek; azt vettük észre, hogy egymásnak küldözgetik őket az emberek.

Ez nyilván nagy figyelmet irányított a tantermi nyelvóráikra is.

Szinte túl nagyot is. A kezdetben háromszáz címre küldött levelünknek két-három év alatt százezres tábora lett, és ezzel párhuzamosan a diákok száma is nagyságrendekkel emelkedett. Időközben elindítottuk a weboldalunkat, és fejlesztettünk egy új, több mint hatezer oldalas, magyar nyelvtanulóknak szánt elektronikus tananyagot is. Amikor ezzel elkészültünk, be kellett látnunk, hogy a hírlevél és az abból leágazó egyéb projektek önálló branddé fejlődtek, és a nyelviskola mellett nem tudunk mindenre kellő figyelmet fordítani. Muszáj volt választanunk a két terület között, ezért 2009-ben nehéz szívvel, de leállítottuk a tantermi nyelvoktatást.

Miért ettől a területtől váltak meg?

Iskola sok volt a piacon, de azok a termékek, amelyekkel igazán nagy sikert értünk el, egyedülállóak voltak. És tele voltunk új ötletekkel. 2009 szeptemberében egy időre leállítottuk a nyelviskolát, viszont októberben már meg is jelentettük a nyomtatott 5perc Angol magazin első példányát. Ma hírlevelünket több mint 200 ezer aktív feliratkozónak küldjük ki, a magazint pedig 20 ezer példányban nyomjuk. De ezek mellett is rendszeresen készítünk új termékeket; kiadtunk tanulókártya-sorozatot, illetve több tankönyvet.

A nyelviskola sem szünetelt sokáig, hiszen idén szeptemberben újra lehetett jelentkezni tanulónak.

Sajnos most már nem lehet, ugyanis az első csoportok szinte rögtön beteltek. Hiába, szenvedélyesen szeretek tanítani; nem véletlen, hogy a kisöcsém hároméves korában már írt és olvasott. A cég persze időközben erősebbé vált, így elbírjuk majd a feladatot. Szükségünk is lesz a teherbírásra, hiszen az itthoni mellett Olaszországban is indítottunk egy ugyanilyen rendszerű nyelviskolát. Szicília gyönyörű vidék, és egyelőre kevesen beszélnek ott angolul.

Szalai Nóra
1977-ben született Budapesten. • Olasz-angol szakos középiskolát végzett. • Általános nyelvészként és nyelvtanárként szerzett diplomát az ELTE-n. • 1999-ben férjével indította el az 5perc Angol elődjét.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.