Magyarok a piacon

Felpörög az egészségturizmus?

/ 2018.04.04., szerda 18:11 /

A kriptovaluták működési elvének segítségével átláthatóvá tehető az egészségpiac – vallja a fizetős orvosi szolgáltatások online versenyeztetésével foglalkozó Etheal ügyvezetője, Kertész Mihály.

Az internetes termék- és szolgáltatás-összehasonlító oldalak az elmúlt években jelentősen átalakították a fogyasztói szokásokat. Hasonló várható az egészségügyben is?

Igen, az ilyen weboldalak a közeli jövőben mély változásokat hozhatnak. Ahogy ma már nem foglalunk szállodai szobát vagy nem vásárolunk műszaki cikkeket a szükségesnél drágábban, úgy hamarosan magától értetődő lesz, hogy a fizetős egészségügyi ellátást is „megversenyeztetjük”. A mi szolgáltatásunk, a doklist.com például alkalmas arra, hogy átláthatóvá és megbízhatóvá tegye az egészségügyi turizmus piacát.

Tudomásunk szerint nem a fogászatok és magánklinikák számítanak a feketegazdaság melegágyának. Honnan hiányolják az átláthatóságot?

Magyarországon csak a fogászati turizmus évente 75 milliárd forintos árbevételt termel. Kiterjedt, nemzetközi forgalmat bonyolító piacról van szó, melyen ugyanúgy vannak jobb és rosszabb minőségű szolgáltatások, tisztességes és tisztességtelen vállalkozók, mint bárhol a gazdaságban – a különbség annyi, hogy az egészségünket még a pénzünknél is kevésbé érdemes kockáztatni. A webes összehasonlító oldalak világos viszonyokat teremtenek; a korábbi betegek visszajelzései, értékelései alapján nagy biztonsággal kiválaszthatjuk az igényeinknek megfelelő orvosokat.

A Facebookkal kapcsolatban a napokban zajlik minden idők egyik legnagyobb online adatvédelmi botránya. Ráadásul ez nem az első eset, amikor webes szolgáltatásokat a felhasználók véleményének befolyásolására próbáltak használni.

Mindig vannak, akik megpróbálják tisztességtelenül használni az új lehetőségeket. Kis rutinnal az összehasonlító és értékelő weboldalakon is ki lehet szúrni az ügyeskedőket; van, ahol többletpénz fejében a rendszer előrébb sorolja a hirdetésünket, és egy vállalkozó kisebb trükközéssel sokszor magának is tud írni értékeléseket. Az a szerencse, hogy a technológia ma már gyorsan túllép az ilyen kiskapukon. A mi rendszerünk ugyanazon az elven működik, mint a bitcoin és a többi kriptovaluta – gyakorlatilag lehetetlen kijátszani.

Mi lehet közös a kriptovalutákban és egy online egészségpiaci szolgáltatásban?

A legnagyobb biztonságra törekvés. A bitcoin és a hozzá hasonló virtuális valuták azért működhetnek valódi pénzként, mert a mögöttük lévő infrastruktúra képes garantálni, hogy mindig kötött számú fizetőeszköz marad a rendszerben, tehát nem fordulhat elő hamisítás. Ezt a blokklánc vagy „elosztott főkönyv” nevű technológia szavatolja, melyet a legegyszerűbben úgy képzelhetünk el, mint egy nagy Excel-adatbázist, amely minden érintett számítógépén el van mentve. Ha történik egy tranzakció, akkor az adott sor minden gépen megváltozik, így ebben a rendszerben nem fordulhat elő csalás. A mi szolgáltatásunk alapja szintén egy nagy adatbázis, úgyhogy a blokkláncelv fontos biztosíték arra, hogy az értékelési rendszerbe ne lehessen öncélúan beavatkozni.

Cégük más szálon is kötődik ehhez a technológiához: nemrég 150 millió forint értékű tőkét vontak be, méghozzá kriptovalutában. Nem nehezíti ez a forrás felhasználását?

Inkább megkönnyíti. Míg egy nagyobb nemzetközi átutalásra hagyományos pénz esetében napokat kell várni, ebben a formában néhány másodperc alatt megtörténik. A startupok finanszírozása terén napjainkban nagyon népszerű a kriptovaluta, hiszen ilyen formában bárki befektethet a cégbe, „valódi” pénzt viszont csak arra jogosult intézményeken keresztül lehetne felajánlani. Ezért a hamarosan induló második befektetési körünket is így bonyolítjuk majd. Becsléseink szerint ezúttal akár a dollármilliós nagyságrendet is elérheti a begyűjtött tőke.

Megvan már a helye?

Az első befektetési körből főleg nemzetközi konferenciákra utaztunk és kapcsolatokat építettünk – többek között letettük névjegyünket a Stanford Egyetemen és Hongkongban. A második forduló pedig inkább a rendszer és az adatbázis fejlesztését szolgálja majd. Jelenleg a magyar portálon 40 ezer orvos szerepel, de kísérletképpen elindultunk Brazíliában is, ahol alig másfél hónap alatt 388 ezer fős adatbázist hoztunk létre. Tervünk az, hogy a terjeszkedést elsősorban Ázsiára koncentráljuk, ugyanis tapasztalataink szerint ott van igazán kultúrája az egészségügyi turizmusnak.

Az egyik országban olcsóbban hozzá lehet férni bizonyos orvosi ellátásokhoz, mint a másikban. Hol itt a kulturális tényező?

Az ár csak egy szempont. Legalább ilyen fontos a gyorsaság, illetve a szolgáltatás várható minősége – nem beszélve az adott ország egészségügyi berendezkedéséről. Kanadában például hat hónapot is várni kell egy csípőprotézis-műtétre, Brüsszelben viszont egy héten belül megcsinálják. Dubajban állítólag hamarabb épült meg a világ legmagasabb felhőkarcolója, mint hogy el tudtak volna végezni egy szervátültetést. Egyre inkább ki lehet mutatni, hogy bizonyos térségek egyes egészségügyi területekre szakosodnak. Ahogy nem minden országban gyártanak Mercedest, úgy várható, hogy a jövőben az egészségügyi piac is egyre inkább nemzetközi központokra épül majd.

Kertész Mihály
1988-ban született Kaposváron. • Állatorvosként végzett, majd diplomát szerzett marketing és kommunikáció szakon is. • New Yorkban elvégezte a Miami Ad School nevű reklámstratégiai képzést. • 2014-ben Magyarországon reklámügynökséget alapított. • 2017-ben Tábori Viktorral indította el az Ethealt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.