Magyarok a piacon

Híreket adnak a világról

/ 2014.10.01., szerda 14:31 /
Híreket adnak a világról

„Kilépünk a külföldi médiatérbe. Innen segítjük a hazai piaci szereplőket a határokon túli terjeszkedésükben” – mondja a szakfordítói és nemzetközi médiafigyelő szolgáltatást végző TranzPress Kft. ügyvezetője, Szalay-Berzeviczy András.

A TranzPress nevében is utal két fő üzletágára, a szakfordítói és a sajtófigyelési szolgáltatásokra. Hogy kapcsolódik egymáshoz ez a két tevékenység?

A névválasztás szerencsés véletlen, hiszen a cég indulásakor még csak szakfordítással foglalkoztunk. A médiafigyelés több szempontból is kapcsolódik ehhez. Egyrészt a fordítói munkát támogató szoftveres környezetből számos nyelvtechnológiai megoldást emelünk át a médiatartalmak szűrését végző alkalmazásunkba. Másrészt ügyfeleink gyakran bíztak meg sajtómegjelenéseik fordításával, így világossá vált, hogy van igény a fordítással összekapcsolt, személyre szabott, idegen nyelvű sajtószemlézésre.

A kezdetektől nagyvállalatoknak nyújtják ezt a szolgáltatást?

Az első nagyobb megbízásként 2010-ben a Pécs Európa Kulturális Fővárosa programsorozat nemzetközi médiamonitoring partnerei lettünk. Ezt az üzletágunkat azóta is a hazai közigazgatási intézményekre, regionális érdekeltségű nagyvállalatokra és exportorientált kkv-kra szabjuk.

Miben látja a lehetőséget a nyelvi piacon?

Az idegen nyelvek olyanok, mint a programozási nyelvek. Ha valaki ért a JavaScript vagy PHP nyelvekhez, nemcsak weboldalakat, webáruházakat, hanem adatbázis- és tartalomkezelőket és más alkalmazásokat is létrehoz. A nyelvtudás is felfogható alapkompetenciának, amire – a fordításon túl – további vonzó termékek építhetők.

Az önök esetében ez a PressMonitor.

A PressMonitor inkább eszköz. Saját fejlesztésű médiafigyelő és -elemző alkalmazás, mely több mint 80 ezer kül- és belföldi forrást szemléz és elemez. A ráépülő termékek – médiaelemzések, országjelentések, hírkivonatok – azok a megoldások, amelyekhez a technikán túl a nyelvi kompetenciára is szükség van.

Jó a piaci fogadtatás?

Egyre többen élnek a lehetőséggel, hiszen egy előretekintő vállalat nem zárhatja be magát a hazai piacra. Magyarország tíz éve az Európai Unió tagja, azóta az ország külkereskedelmi forgalma folyamatosan nő. A nyitáshoz az új piacok, valamint a versenytársak és iparági sajtó ismerete elengedhetetlen. Azoknak a cégeknek, amelyek csatlakozni akarnak a nemzetközi vérkeringésbe, a TranzPress fontos segítséget nyújthat.

Szalay-Berzeviczy András
1975-ben született az algériai Constantine-ban. • Az érettségi megszerzése után Angliában dolgozott. • Az ELTE-n szerzett diplomát előbb angol nyelv és irodalom, majd európai tanulmányok szakon. • 2005-ben társadalomtudományi szakfordítói oklevelet szerzett. • 2002-ben alapította a céget. • Nős, egy kislány édesapja.

 

Egy sima, egy fordított
A TranzPress Kft. 2010-ben, a PressMonitor nevű alkalmazás elkészültével lépett ki a médiafigyelési piacra. A cég ma többek között az Európai Parlament, a Magyar Innovációs Szövetség, a Magyar Közjegyzői Kamara és a Magyar Nemzeti Kereskedőház nemzetközi sajtószemléző és -elemző partnere. A TranzPressnek jelenleg négy tulajdonosa van, és 13 belső, illetve 60-65 külső munkatárs dolgozik a cégnél – főleg szakfordítók, sajtószemlézők, projektmenedzserek, tördelők és programozók. Idei árbevételük megközelíti a nettó 300 millió forintot.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.