Magyarok a piacon

Melbourne Budapesten

/ 2017.08.30., szerda 16:35 /

Kávézóival meghonosította Magyarországon az újhullámos kávékultúrát, és azóta sem tud leállni: Balázsi Péter, a Melbourne-kávézók alapítója hamarosan a hetedik budapesti egységét nyitja meg.

Hány kávét iszik naponta?

Nem vészesen sokat; általában hét-nyolc csészénél megállok.

Van, akinek három is sok. De hát nyilván az „évek meg a rutin”…

Ma már lehet mondani, hogy öreg róka vagyok a szakmában, pedig sokáig semmi közöm nem volt a kávézáshoz. A cégünk például, amely ma már a kávézóinkat is üzemelteti, eredetileg zöldség- és gyümölcsforgalmazással, illetve narancsfacsaró gépek értékesítésével foglalkozott. Utóbbi területen ma is piacvezetők vagyunk. A kávé szinte véletlenül került föl a palettánkra. Én 37 éves koromig nem is kávéztam.

Minek köszönhető a fordulat?

Annak, hogy volt szerencsém megismerni egy másik kávéfogyasztási kultúrát, amely élesen különbözött mindentől, ami itthon jellemző volt. A kávé nem feltétlenül agyonpörkölt, zavaros főzet; lehet gasztronómiai élmény is, amit nem kell cukorral és tejjel „feljavítani”, hogy fogyasztható legyen. Igazán jó kávét nem is szabad édesíteni, mert az csak tönkreteszi az ízeket. Sajnos a kétezres évek végén itthon még nem lehetett ilyet találni. Én egy melbourne-i családi utazásnak köszönhetem az első élményeimet.

Nagy találkozás lehetett, tekintve, hogy a kávézói is az ausztrál város nevét viselik.

Melbourne az újhullámos kávézók Mekkája. Minden onnan származik, ami komolyan vehető napjaink kávékultúrájában: a helyek hangulata, a kiszolgálás, a főzet elkészítésének módszerei, de mindenekelőtt a „specialty” minősítésű alapanyag iránti igény. Ebbe a kategóriába a világ éves kávétermésének legfölső öt százaléka tartozik. A különböző termőterületekről rendelt kezeletlen zöld kávét sokszor egy-egy kávézó „ízlése” szerint pörkölik. Az igényesebb helyek elmondhatják magukról, hogy sehol máshol nem lehet olyan kávét kapni, mint az övék.

Önök hol találtak rá a saját kávéjukra?

Ez volt a nagy kérdés, miután hazajöttünk Melbourne-ből: honnan szerezzünk ilyen kávét? Nem tudtam belenyugodni, hogy ne nyissak egy specialty kávézót, de itthon 2012 körül még szinte semmi nem történt ezen a fronton. Voltak kísérleteink együttműködésekre, de nem lettek sikeresek, így végül Londonig kellett mennünk, hogy találjunk olyan megbízható pörkölőt, akivel meg tudtunk egyezni. A mai napig dolgozunk velük, pedig azóta egy barátommal létrehoztunk egy önálló kávépörkölő céget és márkát, a Racer Beanst is.

Mikor megnyitottak, egyáltalán nem volt még hasonló kávézó Budapesten?

Volt már egy hely előttünk, de mi hoztuk meg az áttörést. A My Little Melbourne akkor indult, amikor Budapesten éppen kirobbanni készült a nagy gasztrohullám, és mindenki fogékony és kíváncsi volt az újdonságokra. Az egész szinte a véletlen műve, de szerencsére jókor voltunk jó helyen, és képesek is voltunk élni a lehetőséggel. A nyitás után egy évvel már saját iskolánk is volt, ahol a specialty kávékra szakosodott baristákat képeztük.

Jó ötlet kitanítani a cég későbbi versenytársait?

Budapest kétmilliós város, és ötven ilyen típusú kávézó működik benne – tehát egyelőre bőven van hely mindenkinek. Az ötven kávézóból legalább harmincötben olyan szakemberek dolgoznak, akik valamilyen értelemben tőlünk lesték el a fortélyokat. Ha pedig egyébként is az a trend, hogy az általunk kifejlesztett vagy meghonosított módszereket hasznosítják újra a vállalkozásaikban, akkor miért ne csinálnánk ezt hivatalos keretek között? Ha valaki korrekt módon szeretne tanulni tőlünk, annak az a módja, hogy beiratkozik a tanfolyamunkra. Abban is szívesen segítek, hogyan érdemes felépíteni és kialakítani egy kávézót, sőt, ha látom a lehetőséget, akár üzlettársként is csatlakozom. Ötletből nincs hiány; havonta el tudnék indítani egy új helyet.

A Melbourne-család már hat egységből áll. Meddig lehet folytatni?

Egy hét múlva például a Graphisoft Park Start Up házában debütál a hetedik. De nem az a különleges, hogy hány helyet hozunk létre, hanem az, hogy mindegyik más. Vannak kávézók, amelyek ugyanazt a hangulatot, dizájnt és kávét adják el minden egységükben, pedig szerintem az a közönség, amelyik a specialtyre kíváncsi, az egyediséget és a fantáziát keresi. Nemrég például indult egy új projekt, a The Rusty Coffee Box nevű konténerkávézó Balatonakarattyán, amit közösen csinálunk egy barátommal, Bodrogi Ádámmal. Néhány hete működik, de már látszik, hogy imádják az emberek.

Ezek szerint nem a franchise-rendszerű, klónozott terjeszkedésben hisz.

Nem. Kizárólag akkor kezdenék franchise-hálózat építésébe, ha valaki előállna azzal, hogy megszervezi a külföldi terjeszkedést. Kaptam már ilyen megkereséseket, de nem tudtunk zöld ágra vergődni, egyelőre várok az igazán jó lehetőségre.

Balázsi Péter
1970-ben született Csengerben. • A debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskolán szerzett diplomát. • 1995-ben a Pepsinél, majd a British American Tobaccónál helyezkedett el. • 2005-ben egy ital-nagykereskedelmi cég fejlesztési vezetője lett. • 2008-ban alapította az EcoRange Kft.-t, amely a 2012-ben induló Melbourne-kávézóit is üzemelteti.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.