Magyarok a piacon

Szezám, tárulj!

/ 2017.06.21., szerda 16:44 /

Kaput nyit az okosotthonok világába a telefonos nyílászáró-vezérléssel foglalkozó, ma már Szlovákiában, Romániában és Angliában is jelen lévő Nold Technologies – mondja a cég ügyvezetője, Barna Ervin.

A Nold okostelefonokról teszi vezérelhetővé az épületek bejárati ajtaját. Ha lemerül a készülék, se ki, se be?

Természetesen az ajtókat hagyományos kulcsokkal is ki lehet nyitni, így nem fordulhat elő, hogy valaki ne jusson be az otthonába telefon nélkül. De lássuk be: legtöbbünk sokkal gyakrabban hagyja el a kulcsait, mint a telefonját. Egyeseknek ez a világ talán még kicsit idegen, de nyilvánvaló, hogy a zsebünkben hordott készülékek fokozatosan át fogják venni számos használati tárgyunk szerepét. Ahogy az okostelefonok ma már elengedhetetlenek a munka világában, a médiafogyasztás vagy a navigáció terén, úgy az is egyértelmű, hogy hamarosan kiváltják a különböző távvezérlő eszközöket, igazolványokat és bankkártyákat is.

Talán nem véletlen, hogy pont az utóbbi három területen nem vált még széleskörűen elterjedtté a mobiltechnológia. Garantálható az adatok, illetve a Nold esetében a nyitókódok biztonsága?

Sokkal nagyobb esélye van annak, hogy egy betörő feltör egy zárat, mint annak, hogy megfejti az ajtónyitás digitális kódját. A rendszer olyan algoritmusra épül, amely ha nem is feltörhetetlen, komoly technikai felszereltség és hetek vagy akár hónapok munkája kell a visszafejtéshez. Sokan talán még bizalmatlanok, és nem szívesen tárolnának fontos kódokat a telefonjukon, de hamarosan mindenki megérti, hogy ez a fenntartás észszerűtlen.

Mi kell ahhoz, hogy a hagyományos kulcsot digitálisra cserélhessük?

Elsőként szükség van egy elektronikusan nyitható zárra. Ez ma már nem nagy tétel; akár 25 ezer forintért is lehet kapni. A zárhoz csatlakoztatni kell a Nold Open nevű, két gyufásdoboz méretű vezérlőkészüléket – ezzel fog kommunikálni a telefonunkon futó alkalmazás. Ha beállítottuk az appot, onnantól a bluetooth hatótávolságán, 50 méteren belül bármikor nyithatjuk-zárhatjuk az adott ajtót vagy garázskaput. Kapcsolatban állunk több nyílászáró-kereskedő céggel, így ha valaki nem szeretné magának összeszerelni és beállítani a rendszert, a szakemberek ezt is megteszik helyette. Egyébként sokan kifejezetten élvezik a bütykölést; nemrég egy Amerikában élő, 80 feletti bácsi jelentkezett az online ügyfélszolgálatunkon egy gyakorlati kérdéssel.

A Nold nem az egyetlen okostelefonos nyílászáró-vezérléssel foglalkozó cég. Mi az oka annak, hogy még Amerikából is az önök termékét választják?

Ami a technológia gerincét illeti, tényleg léteztek már előttünk is hasonló megoldások. Amitől egyediek vagyunk, az a kulcsmegosztó rendszerünk. Egy Nold Open készülék két ajtót tud nyitni-zárni, viszont ezekhez tetszőleges számú „felhasználónak” adhat hozzáférést. Az épület gondnoka – vagy bárki, aki jogosult dönteni a helyiségek használatáról – felhőalapú, webes felületen kezelheti a virtuális kulcsokat, így az egész rendkívül rugalmas és praktikus.

Egy családi házban nem változnak olyan sűrűn a kulcshasználati „jogosultságok”.

Egy családi házban is megfordulnak vendégek, akár hosszabb időre is; ilyenkor jól jön, ha nem kell kulcsot másoltatni, hanem elég pár kattintással beállítani egy ideiglenes ajtónyitási hozzáférést. A kulcsot később ugyanígy vissza is vonhatjuk, és arra is van lehetőség, hogy időkorláthoz kössük a használatát. Kisméretű ingatlanok „forognak” az Airbnb piacán is, viszont ott akár hetente többször változik, kiknek lehet hozzáférésük a lakáshoz. Gondoljunk bele, mennyivel egyszerűbbé teszi a lakás tulajdonosának életét, ha úgy adhat kulcsot a vendégeinek, hogy emiatt nem kell személyesen is odamennie a lakáshoz.

Ugyanez működhet egy nagyobb hotel szobáinál is?

Persze. Egy készülék két ajtót kezel, viszont a felhőalapú adminisztrációs felület bármennyi készüléket össze tud kapcsolni, tehát egy rendszerből az épület akár összes ajtóját vezérelhetjük. Komolyabb épületeknél – szállodáknál, irodaházaknál – már érdemes előfizetni kibővített szolgáltatásunkra is, amellyel például naplózni tudjuk, hogy melyik ajtót ki és mikor használta. Lehetőség van arra is, hogy a virtuális kulcsot a vendég a szoba foglalásakor, a honlapról töltse le.

Ilyenek lesznek az okosszállodák?

Ez is egy lépés ebbe az irányba. Bár az okosotthonok és okosépületek témája népszerű mostanában, nem árt tudni, hogy a jelenleg elérhető technológia még nem olyan kiforrott, mint amilyennek a filmek és a hirdetések mutatják. Azok a rendszerek, amelyek azt ígérik, hogy a kaputól a szórakoztatóelektronikán át a fűtésig és a meleg vízig mindent képesek felügyelni, többnyire nem elég megbízhatóak. Mi nem a multi funkcionalitással, inkább a stabil, kidolgozott működéssel szeretnénk vásárlókat szerezni, ezért elsősorban egyszerű és megbízható, biztonságos eszközöket tervezünk létrehozni. Annyi ajtó és ablak van a világban, hogy ha csak minden tizediket vezérli a mi készülékünk, azzal már elégedettek leszünk.

Barna Ervin
1965-ben született Budapesten. • Villamosenergia-ipari technikumot végzett. • Saját építőipari céget alapított, amely elsősorban generálkivitelezéssel foglalkozik. • 2016 júniusa óta a Nold Technologies Kft. ügyvezetője.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.