Magyarok a piacon

Testre szabott utazás

/ 2017.08.23., szerda 16:47 /

„A Beontrips egyszerre nyújtja az online utazásszervező szolgáltatások rugalmasságát és a hagyományos utazási irodák biztonságát” – mondja a cég ügyvezető igazgatója, Orosz András.

Az online repülőjegy- és szállásfoglalási lehetőségek megjelenése miatt a közbeszéd már évekkel ezelőtt temetni kezdte a hagyományos utazási irodákat. Okkal?

Bár a klasszikus irodák üzleti modellje ma már sokaknak nem tűnik korszerűnek, ezek a cégek még mindig komoly forgalmat bonyolítanak. Az online foglalási lehetőségek nem adnak olyan biztonságot az ügyfélnek, mint az utazási irodák. Egy átlagos családi nyaralás utazási és szállásköltsége elérheti a több százezer forintot, ám ha magunknak foglalunk, elég egy kieső repülőjárat, és nemcsak a befizetett összeget, de az utazásra kivett szabadság jelentős részét is bukhatjuk. Egy irodán keresztül szervezett utazás annyival kiszámíthatóbb, hogy a társaság felelősséget vállal a lefoglalt szolgáltatásokért, és ha valami kiesik, kárpótolja az ügyfeleit.

Nemrég, a Green Holidays csődje után mégis közel kétszáz utas maradt Törökországban.

Ha egy társaság rosszul vagy tisztességtelenül gazdálkodik, előfordul, hogy csődbe megy – így van ez minden ágazatban. Az ilyen esetek indokolatlanul rossz fényt vetnek az utazási irodákra, pedig még a hasonló botrányok ellenére is biztonságosabb így nyaralni, mint saját szakállunkra. Egyébként a Beontrips, részben épp az ügyfelek bizalmának elnyerésére, a legtöbb utazási szolgáltatásért előre fizet, tehát nem fordulhat elő például, hogy az utas ne tudjon felszállni a hazafelé tartó gépre, mert nincs foglalása.

A Beontrips más tekintetben is újszerű: online utazási irodaként hirdetik magukat. Fából vaskarika?

Nem mondanám. Ez a legkorszerűbb ötvözete a jelenleg elérhető utazásszervezési modelleknek. Mivel bejegyzett irodaként működünk, a hatóság megköveteli, hogy rendelkezzünk az utasok védelmét garantáló vagyoni biztosítékkal. Mindeközben az online utazástervezés minden rugalmasságát és szabadságát meg tudjuk adni.

Az irodák előre kialakított csomagokat kínálnak. Ilyen keretek között hogy tudnak rugalmasak lenni?

A megfelelő informatikai háttérrel ma már megoldható, hogy az ügyfél magának állítsa össze a csomag tartalmát. Magyarországon mi vagyunk az elsők, akik ezt ilyen széles kínálattal megvalósítják. Előttünk csak olyan irodák voltak, amelyek a szokásos módon kialakították a maguk kötött kínálatát, majd legfeljebb meghirdették a weboldalukon is. A Beontrips rendszerében az érdeklődők mindig az elérhető legfrissebb utazási és szállásajánlatok közül válogathatnak, s az általuk kiválasztott szolgáltatásokból áll össze a csomag.

Az online utazásszervezés egyik előnye, hogy ma már a hivatalos vendéglátók mellett magánszemélyeknél is bérelhetünk szállást. A Beontrips képes kezelni az ilyen igényeket?

Az Airbnb és más közösségi alapú szállásközvetítő rendszerek integrálására több próbálkozás is van napjainkban, de mivel ilyen esetben a szállásadó igazolja vissza a foglalást, nehéz a folyamatot beépíteni a valós idejű utazásfoglaló rendszerekbe.

Így viszont az irodán keresztül szervezett utak le fognak maradni az árversenyben.

Nem feltétlenül, hiszen mivel előre fizetünk a szolgáltatóknak, komoly kedvezményeket tudunk kialkudni. Ráadásul nálunk tényleg úgy alakítható az utazás, ahogy az ügyfél szeretné: egy luxusszállodához is választhatunk fapados repülőt, és fordítva. Az utas döntésén múlik, hol húzza szorosabbra és hol engedi ki a nadrágszíjat.

Elvárható a turizmusban kevésbé járatos érdeklődőktől, hogy kibogarásszák a számukra épp megfelelő ajánlatokat?

Az ügyfeleinknek nem a „nyers” adatbázisokban kell kutatniuk – ez valóban életszerűtlen lenne. Az volt a célunk, hogy a legegyszerűbbé tegyük az utazástervezést, ezért létrehoztunk a weblapunkon egy interaktív térképet, melyen az érdeklődők pár kattintással kijelölhetik az érinteni kívánt úti célokat, és meghatározhatják, milyen közlekedési eszközzel utaznának. A rendszer mindig a legfrissebb ajánlatokat tartalmazza, ráadásul a repülőjáratok mellett a buszos és vasúttársaságok menetrendje is elérhető benne.

Online utazási irodaként elvileg bármilyen anyanyelvű közönséget megcélozhatnak. Tervezik, hogy nemzetközivé teszik a szolgáltatást?

Már indulásunkkor úgy alakítottuk ki a rendszert, hogy könnyen le lehessen fordítani új nyelvekre. Jelenleg a magyar mellett angolul és lengyelül érhető el az oldal, ami a terjeszkedésünk irányát is mutatja: Magyarország után elsőként Lengyelországban szeretnénk elindulni. Amikor belépünk egy új piacra, fel kell építenünk a bizalmat a közönségünkben. Sokak számára még mindig újdonság egy online utazási iroda, ezért bizonyítanunk kell, hogy érdemes minket választani. Ennek érdekében szeptembertől Lengyelországban is megkezdjük az oldal népszerűsítését.

Orosz András
1975-ben született Budapesten. • 1997-ben szerzett diplomát a Külkereskedelmi Főiskolán. • A Malévnál, majd a Wizz Airnél helyezkedett el. • 2016-tól a Beontrips Kft. alapítója és ügyvezető igazgatója.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.