Magyarok a piacon

Vidd haza Budapestet!

/ 2016.09.14., szerda 17:01 /

Dzsungelharc a betonrengetegben, streetfood-gasztrotúra vagy lánykérés a Váralagút tetején – Magyar Vilma, a Budapest Underguide ügyvezetője szerint újra kell értelmezni a városnézés és a céges rendezvények piacát.

A városi legenda szerint önök „találták fel” a budapesti élménytúrákat, mely ötletre azóta egész ágazat épül. Miben nyújtanak többet egy hagyományos, tematikus városnézésnél?

Ez az alma és a körte esete. A tematikus városnézések bizonyos értelemben az útikönyvek logikájára épülnek; egy vezető valamilyen gondolatmenetet követve, pontról pontra megismerteti csoportjával a város egyik arcát. Mondjuk, akik a budapesti szecesszióra kíváncsiak, végigjárhatnak egy túrát az Iparművészeti Múzeumtól a Vakok Intézetéig. Akik a századelő irodalmi élete iránt érdeklődnek, többek közt megnézhetik, hol lakott Ady Endre, és sok érdekességet hallhatnak az életéről és munkásságáról. Az élménytúráknál viszont nem a téma áll a középpontban, hanem a turista.

Mindenki felfedezheti a saját Budapestjét?

Igen. Személyessé, egyedivé tesszük az itt töltött időt, hogy a vendégek hazavihessék magukkal a város hangulatát. Természetesen jó, ha az ide utazók – akár egyéni, akár céges úton vannak itt – megismerik Budapest nevezetességeit, de az is nyilvánvaló, hogy a turisták elsősorban élményekre vágynak. Míg a témaközpontú túrák másképp közelítik ezt meg, a mi programjainkon minden a vendégek körül forog. A fiatal, szórakozni vágyó társaságot egy helyi dj vezetheti körbe a budapesti bulihelyszíneken, ha pedig valaki leánykérést szeretne tartani a városban, azt is megszervezzük – akár a budai Váralagút tetején, rózsacsokrokkal és hegedűszóval.

Nem is kínálnak előre kitalált programokat?

Vannak csomagjaink, amelyek megkönnyítik a döntést azok számára, akik még nem találkoztak ilyen szolgáltatással, de a keretek szinte csak jelzésértékűek; a túrák és rendezvények mindig az igényekhez illeszkednek. Akit a szocializmus nyomai érdekelnek, azt egy történész kíséri el, aki szép városképeket szeretne készíteni, hivatásos fotóssal járhatja az utcákat. A budapesti gasztronómia is izgalmas hívószó, hiszen külföldön is egyre többen hallanak a magyar gasztroforradalomról.

Hogyan garantálhatják, hogy egy dj, egy történész vagy fotós ugyanolyan színvonalon tudja körbevezetni a turistákat, mint egy idegenvezető?

A mi guide-jainknak nem kell Budapest teljes helytörténetét kirázniuk a kisujjukból, viszont fontos, hogy közvetlenek, nyitottak legyenek, és a saját területükön szakértőként mozogjanak. Szerintünk az utazók többsége nem professzionális idegenvezetésen akar részt venni, inkább kapcsolódási pontokat keres a várossal. Aki rajong a fényképezésért, annak a budapesti fényeket egy fotós tudja a legjobban megmutatni. Amikor elindítottuk a céget, meg akartuk reformálni a turizmust; hasonló változást akartunk elindítani, mint amit napjainkban az Uber és az Airbnb csinál. A régi, merev és egyirányú rendszer helyett laza, dinamikus és újszerű szolgáltatást képzeltünk el.

A közönség a kezdetektől nyitott volt erre?

A kétezres évek közepén benne volt a levegőben, hogy valami történni fog Budapesten. Annyi energia és új ötlet jelent meg a városban, hogy aki figyelemmel kísérte a turizmust, tudhatta, itt izgalmas dolgokra lehet számítani. Sokan keresték az újdonságot, és igyekeztünk is megadni. Új utakat kitaposni nem mindig könnyű, de nekünk kapóra jött, hogy ebben az időben a főváros is épp megújult.

Indulásuk óta több mint tíz év telt el. Hat még az újdonság varázsa?

Kínálatunk most is folyamatosan változik; mindig van friss ötletünk. Az élménytúrák mellett például egyre népszerűbbek a cégeknek szervezett programjaink. A nemzetközi nagyvállalatok mindinkább törekednek arra, hogy különleges céges találkozókat és csapatépítéseket szervezzenek. Ilyenkor igyekszünk olyan játékokat kitalálni, amelyek illeszkednek a vállalat tevékenységéhez. Előfordult, hogy nagyvárosi, cyberpunk dzsungelharcot szerveztünk egy olyan társaság munkatársainak, akik interneten keresztül hosszú ideje együtt dolgoztak, de személyesen Budapesten találkoztak először.

Programjaik zöme külföldieknek szól. Belföldi turizmussal nem foglalkoznak?

Mivel hosszú ideig szinte csak az élménytúrákra koncentráltunk, a helyi közönség kikerült a látóterünkből, hiszen a magyarok maguknak is tudnak szervezni hasonló programokat. A céges üzletágunk megjelenésével azonban újra feltűntek a magyar ügyfelek. Részben nekik köszönhető, hogy kiléptünk Budapestről, és elkezdtük „felfedezni a vidéki ízeket”. Erre a külföldiek most még kevésbé kíváncsiak, pedig már látszik, hogy hamarosan a nagyobb vidéki központok is a fővároshoz hasonló fejlődésnek indulnak.

Magyar Vilma
1980-ban született Budapesten. Közgazdászdiplomát szerzett a Corvinus Egyetem francia nyelvű képzésén. Az egyetemi évek alatt hosszabb ideig élt Franciaországban, Brüsszelben és Krakkóban. 2005-ben alapította az Underguide Kft.-t üzlettársával, Maróthy Judittal.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.