Ugyanazt másképp

/ 2016.05.19., csütörtök 15:23 /

A napokban ünnepli 25. születésnapját a II. kerületben működő Gyermekek Háza. A népszerű hidegkúti alternatív iskolában személyiségközpontú, differenciált nevelés folyik, és minden osztályban tanulnak sérült gyerekek is.

A Gyermekek Házának negyedszázados évfordulója alkalmából szakmai konferenciát tartottak az iskolában április 25-én. Az iskola „szabványostól” eltérő módszereire rengeteg szakember volt kíváncsi. „Már napokkal a konferencia előtt betelt minden regisztrációs hely, 350 pedagógus vett részt a programjainkon” – mesélte lapunknak Lányi Marietta, az intézmény vezetője, aki szerint ez azt mutatja, hogy a tanárok fejlődni akarnak, és megoldásokat keresnek a nap mint nap felmerülő nehézségekre. A konferenciát kerekasztal-beszélgetés zárta, amelyen részt vett Pokorni Zoltán oktatáspolitikus, a XII. kerület polgármestere, Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere és Dankó Virág, a II. kerület alpolgármestere is. Utóbbi hangsúlyozta, büszkék a Gyermekek Háza eredményeire. Hozzátette, a II. kerületben a támogató fenntartói háttér célja az volt, hogy minden kerületi gyerek a neki való intézményt választhassa, így jöhetett létre a Gyermekek Házától néhány száz méterre az ökumenikus iskola, amely szintén egyedülálló a maga nemében, és ezért lehetnek büszkék a kerületi iskolák sokszínűségére.

Az intézményvezető szerint a Gyermekek Házában ugyanazt tanulják a gyerekek, amit a többi iskolában tanítanak, csak másképp. „A XXI. században nagyon sok helyről szerezhetünk információt, a gyerekeket megtanítjuk eligazodni ezek között. Kritikus gondolkodásra neveljük őket, arra, hogy merjenek kérdezni” – fogalmazott Lányi Marietta. Szerinte fontos, hogy a gyerekek számára öröm legyen a tanulás, ehhez pedig az is kell, hogy akinek több támogatásra van szüksége, megkapja. Ennek érdekében differenciált tanulási környezetet hoztak létre, a követelményszintet a gyerek képességeihez igazítják. Ennek is köszönhető, hogy Magyarországon a Gyermekek Házában tanultak először együtt ép és sérült gyerekek. „Ma már minden osztályunkban tanul sérült gyerek. Járnak hozzánk értelmi, mozgás-, hallássérült és autista gyerekek is. Igazodunk a lehetőségeikhez, amivel empátiára, toleranciára, elfogadásra és önismeretre neveljük magunkat, a gyerekeket. Ettől mi jobbak lettünk” – hangsúlyozta Lányi Marietta. Megjegyezte, Finnországban már régóta így működik az oktatás. „Ott és nálunk is bevált a személyiségközpontú oktatás, a hivatalos felmérések szerint tanulóink a budapesti átlag felett teljesítenek. Minden évben óriási a túljelentkezés.”

A Gyermekek Házában kötetlen beszélgetéssel és játékkal indul minden reggel, 9 órától kezdődik a tanítás. Az órák nem 45 percesek, másfél órás tanítási blokkok vannak. A gyerekek egyedül, párban és csoportban is tanulnak, hatodik osztályig nem visznek haza házi feladatot, és senki sem bukhat meg. Az iskola a saját tankönyveit használja, egyedi módszereket alkalmaz, amelyeket az intézmény tanfolyamán sajátíthatnak el a pedagógusok.

* * *

A rendszerváltás után sok alternatív iskolát alapítottak, ezek többnyire alapítványi fenntartásúak. 1991-ben hívták életre a Gyermekek Házát (GYH), amely a Klebelsberg Általános Iskola és Gimnázium keretein belül működik. A Klik által fenntartott állami iskola nyolc évfolyamos, évfolyamonként egy-egy osztályt működtet saját pedagógiai programja, helyi tanterve alapján. A GYH-ban együtt tanulhatnak a különleges képességű, tehetséges, illetve a sajátos nevelési igényű gyerekek.

A Gyermekek Háza egykori és mostani diákjainak, tanárainak május 28-án születésnapi ünnepséget rendez. További infók: www.gyermekekhaza.hu, Facebook: Gyermekek Háza

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.