PR

A piacok továbbra is recessziót áraznak

A piacok továbbra is recessziót áraznak, pedig annak esélye még mindig csekély

/ 2007.12.13., csütörtök 09:38 /

Az elmúlt hónap eseményei és tőkepiaci mozgásai még a legnyugodtabb befektetők idegeit is megtépázták. A pénzügyi szektorból folyamatosan érkező profit figyelmeztetések nagyon depresszív hangulatot eredményeztek a tőkepiacokon.

November második felére az elemzők egymást túllicitálva sötétebbnél-sötétebb előrejelzéseket adtak arra vonatkoztatva, hogy mekkora veszteség érheti a pénzügyi szektort.

A nyáron még 50-100 Mrd USD között szóródó előrejelzések az ősz végére az 500 Mrd USD feletti tartományba értek. A piacok meg csak diszkontálták és diszkontálták a rossz híreket. A hónap utolsó harmadára a másodlagos jelzálogpiaci kötvények ára olyan szintre süllyedt, mely esetében már 25%-os ingatlanáresés volt beépítve az árakba. A banki és biztosítói papírok az éves nyereségük 6-7 szeresén forogtak és még ilyen árazás mellett is, negatívabbnál negatívabb előrejelzések láttak napvilágot a pénzügyi szektorról.

A pénzügyi cégek értékelési szintje a 98-as orosz válság szintjére süllyedt. A technikai kép november utolsó hetére már rendkívül negatív kezdett lenni, hiszen lassan minden index - a német indexet kivéve-az 55, illetve a 200 napos mozgóátlag alatt stabilizálódott. Ugyanakkor fenntartom, hogy a helyzet továbbra sem ennyire súlyos, hiszen a világgazdaság - az amerikai erős lassulás dacára - jövőre is 3,5%-nál gyorsabb ütemben fog növekedni és a vállalatok pénzügyi helyzete igen stabil. Emellett a nemzetközi kamatszint kifejezetten alacsony, bár a kockázatos eszközökre fizetett felár az elmúlt 4 hónap folyamán jelentősen nőtt, így az átlagos finanszírozási költség valamivel magasabb az év első felében tapasztaltaknál.

Az értékelési szintek még mindig igen kedvezőek vagy még kedvezőbbek is, mint 1 hónappal ezelőtt hiszen a globális kamatszint november hónap folyamán 35-40 bázisponttal csökkent, ami a részvényárak csökkenésével karöltve rendkívüli kedvező értékelési szinteket alakított ki a részvénypiacok számára. A globális P/E ráta 13,5 körül van, ami az átlagosan 4% körüli hosszúkamatok mellett szinte precedens nélküli. Erre utoljára az 50-60-as években volt példa. A biztosítói szektor a könyvszerinti érték alatt és a jövő évi várt nyereségének 8 szorosán mozog, miközben a világgazdasági recesszió (2 % alatti globális növekedés) esélye továbbra is rendkívül alacsony.

A befektetői bizalom a State Street szerint a 2001 szeptemberi terrortámadás szintjére esett, úgy, hogy a részvénypiacok hosszútávú trendje még mindig felfelé mutat. Azt nem állítom, hogy a mostani jelzálogpiaci problémák nem jelentősek, de azt azért ki lehet jelenteni, megfelelő jegybanki asszisztencia mellett a problémák viszonylag könnyen kezelhetők. A világban a likviditás még mindig bőséges, sőt a likviditási helyzet talán jobb, mint az idei évben bármikor.

A fundamentális kép, a hitelpiaci válság és a magas olajár következtében kismértékben romlott, de az USA-t kivéve az 1,5% alatti növekedés 2008-ban a világ egyetlen nagytérségét sem veszélyezteti. Mindezek következtében a „Mikulás-rally" esélye még mindig megvan és a december hónap folyamán a piacok emelkedésének nagy a valószínűsége. Ezt támasztja alá az is, hogy az olajár november utolsó hetében egy duplacsúcsból letört. A részvénypiacok a november utolsó négy napján tapasztalt áremelkedés következtében megtörték közel másfél hónapig tartó eső trendjüket és kezdenek pozitív jeleket adni.

A korábban általam 65%-ra tett pozitív végkimenetel (emelkedő részvénypiacok) esélyét a fentiek hatására 80%-ra emelem (annak ellenére, hogy 1-2 napig enyhe csökkenést várok), ehhez viszont nyilvánvalóan szükség van a jegybankok további asszisztálására.

http://www.aegonalapkezelo.hu

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.