PR

Egységben az erő - a szoftverlicenceknél is

Az IT területen ténykedő magányos hősök kora lejárt

/ 2008.04.17., csütörtök 14:57 /

A Széphő Zrt-nél az IT nemcsak kiszolgálóként működik, hanem központi szerepet tölt be a cég működésében. Ennek fényében érthető, hogy a Széphő már több mint egy évtizede munkálkodik a megfelelő informatikai rendszer kialakításán.

A Széphő, azaz a Székesfehérvári Épületfenntartó és Hőszolgáltató Zrt. önkormányzati tulajdonban álló cég, a vezetés informatikai hozzáállása azonban a versenyszféra élvonalát idézi.

A közszolgáltatásban működő vállalat napi tevékenysége során gyakorta bonyolult helyzetben találja magát, például csak a hőszolgáltatási tevékenység számlázását több mint tízféle elszámolási rendszerben kell kezelniük. Ennek fényében érthető, hogy a Széphő már több mint egy évtizede munkálkodik a megfelelő informatikai rendszer kialakításán.

1999-ig egy Novell-alapon működő vegyes alkalmazáscsomag szolgálta ki a céget, de az nem támogatta az épp bevezetésre kerülő vállalatirányítási rendszert. Ekkor döntöttek a Windows platform mellett. Az azóta eltelt évek során a Széphő "túlélt" öt operációs rendszert és négy Office-verziót, miközben egyre jobban kiterjesztette a vállalati IT-rendszer integrációját. A kliensalkalmazások mellett a cég arzenáljában megjelentek a Microsoft szervertermékei is: a Systems Management Server, majd az SQL Server és a Sharepoint Server is. A sikeres Office 2007 bevezetés után 2008-ban a Vistára való átállás van soron.

"Beláttuk, hogy az IT nemcsak egy kiszolgáló szerep, hanem igenis központi kérdés" - magyarázta a stratégiai irányt Molnár József, a Széphő informatikai osztályvezetője.

A több mint száz kliensgépen és a kiszolgálókon futó alkalmazások, illetve azok különféle verzióinak nyilvántartása persze nem lenne lehetséges átfogó licencstratégia nélkül. A cég a Microsoft OSL (majd az azt felváltó OVS) konstrukciójában találta meg a megoldást. A teljes hardverparkot lefedő licencdíj és az évi jelentési rutin megnyugtató módon rendezi a jogszerű használat kérdéseit, ráadásul biztosítja azt, hogy a cég a maga által választott időben és ritmusban mindig áttérhet a szoftverek legújabb verzióinak használatára.

A rendszeres fejlesztés módszeres képzéssel párosul, aminek jóvoltából az alkalmazottak lelkesebbek és produktívabbak lesznek, és ez végső soron a vállalatnak jelent üzleti előnyt. Ez a folyamatos modernizáció legfontosabb előnye.

"Az IT területen ténykedő magányos hősök kora lejárt" - summázza Molnár József a Széphő hozzáállását. "Egy felelős IT vezető ma úgy képes üzemeltetni hatékonyan a rendszerét, hogy az közben jól dokumentált, átlátható, átjárható, átadható és élhető is egyben."

Bővebb információért keresse fel weboldalunkat: www.uzletIT.hu/esettanulmanyok

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.