PR

Három IDEA díjat hódított el a Samsung

Egy arany - és két ezüstéremmel jutalmazták a digitális technológia vezető vállalatát

/ 2008.07.23., szerda 15:39 /

A Samsung három IDEA díjat nyert innovatív formatervezésű termékeivel. Többek között a vakok, illetve gyengén látók számára készült fényképezőgéppel, egy szupervékony kamerával, amellyel a videofelvételek azonnal szerkeszthetőek és így a régi polaroid gépnél megismert azonnali élményt kapja a felhasználó, illetve a lakk fekete nyomtató szériájával: az SCX – 4500 és az ML- 1630 készülékekkel.

SZÖUL, Korea, 2008. július 20. - Három díjat, egy arany és két ezüstérmet nyert el a Samsung Electronics a tekintélyes International Design Excellence (IDEA) 2008-as versenyén.

Az IDEA-n mindig az innovatív és izgalmas termék - és formatervek, illetve koncepciók kerülnek terítékre. A fókusz mindig a fenntarthatóságra, a részletekre és az árazásra koncentrál. 2004 óta a Samsung 15 díjat gyűjtött be ezen a megméretetésen, amely az iparágon belül az eddigi legtöbbnek számít.

A Samsung vezető terméke az idei versenyben, a Touch Sight volt, amely egy forradalmian új digitális fényképezőgép, amit látássérült embereknek alkottak meg. A Touch Sight-ot, amelyet a Samsung Design China tervezett, aranyéremmel tisztelték meg a „A jövő kommunikációs eszközei" kategóriában, ahová egyébként 1500 nevezést adtak be a különböző gyártók. A zsűri kiemelkedő jellemzőiért és a és a legapróbb részletekbe menő ötletekért értékelte különösen a Touch Sight-ot.

A Samsung Touch Sight alapvetően a vakok és gyengénlátók számára készült kamera. A kamera kikapcsolásakor 3 másodpercre aktiválva hagyja a készülék mikrofonját, hogy használója hang jegyzetet tudjon készíteni, ezzel is könnyebben beazonosítva a fotóit, amikor utólag „megtekinti" őket. A készülékbe egy nagyon könnyű és hajlékony Braille kijelzőt építettek, amely képes a 3D-s képek megjelenítésére, azzal, hogy kidomborítja azok felszínét és így lehetővé teszi az érzékelést, a képek élvezetét a vakok, gyengén látók számára.

„Kommunikációs szempontból óriási lehetőséget biztosít ez a készülék a látássérült embereknek" - emelte ki Thomas Garvey, a kanadai Carleton University School of Design professzora, aki egyike volt az IDEA zsűri 20 világhírű formatervezőjének.

A zsűri ezüstéremmel jutalmazta a Samsung zongoralakk fekete nyomtató szériáját (ML-1630 és SCX-4500), a „Számítógép tartozék" kategóriában. Az ML1630-as olyan otthoni használatra szánt fekete-fehér lézernyomtató, amely a hagyományos nyomtatóktól eltérően zongoralakk fekete borítással és nagyon kellemes vonalvezetéssel büszkélkedhet. A készülék egyenes és derékszögű vonalai, miatt jogosan követeli a helyét a dísztárgyak között. A zongoralakk fekete nyomtató széria a technológiai innovációk szempontjából is kiemelkedően teljesít, mivel a teteje teljesen nyitható. Ennek köszönhetően papírelakadás, vagy toner csere esetén sem kell szerelőhöz fordulnia a felhasználónak.A Samsung Instant Video Camera ezüstéremmel öregbítette a vállalat jó hírét a szórakoztató elektronikai kategóriában. Ez a termék azt a folyamatosan növekvő felhasználói réteget igyekszik kiszolgálni, amelyik imád saját videókat készíteni és azokat akár a helyszínen újra megnézni. A készülék ezzel a technikával felidézi a Polaroid fényképezőgépek emlékezetes képkészítési élményét.„A formatervezés a Samsung termékfejlesztéseinek középpontjában áll. Büszkék vagyunk rá, hogy az Industrial Designers Society of America, amely létrehozta az IDEA díjat is éveken keresztül következetesen elismerte ezt a fajta elkötelezettségünket. Ezeket a díjakat bátorításnak vesszük az elkövetkező évek fejlesztéseihez." - hangsúlyozta Kook-Hyun Jung, a Samsung stratégiai design csoportjának végrehajtó elnök-helyettese.A Samsung Electronicsról

A Samsung Electronics a világ egyik vezető gyártója a félvezetők, a telekommunikáció, a digitális média és a digitális konvergencia területein. A vállalat 2007-es értékesítésből származó bevétele meghaladta a 103,4 milliárd dollárt. Világszerte 150 ezer alkalmazottat foglalkoztat 62 ország 134 irodájában. A vállalat öt fő üzletágban tevékenykedik: Digitális Média Üzletág, LCD Üzletág, Félvezető Üzletág, Telekommunikációs Hálózatok Üzletága és Digitális Készülékek Üzletága. A Samsung a világ legnagyobb színestelevízió-, memóriachip-, mobiltelefon- és TFT-LCD-gyártója, amely egyben a világ egyik leggyorsabban fejlődő márkája.

A Samsung Electronics Magyar Zrt. 1990-ben kezdte meg működését Magyarországon. Hazánk legjelentősebb Samsung érdekeltségei a Samsung Electronics Magyar Zrt. jászfényszarui, a Samsung Electromechanics szigetszentmiklósi, valamint a Samsung Digital Interface gödi gyára. A Samsung Electronics Magyar Zrt. tevékenységi körébe négy üzletág tartozik: információtechnológia, telekommunikáció, szórakoztatóelektronika és háztartási elektronika.Industrial Designers Society of America (IDSA, Amerikai Ipari Formatervezők Szövetsége)

Az IDEA igyekszik bemutatni, hogy milyen hatással van az ipari formatervezés az emberek életminőségére és a gazdaságra. Célja, hogy elfogadtassa az emberekkel és a vállaltokkal egyaránt a formatervezés fontos szerepét.

Az ipari formatervezők határozzák meg a formát, a használati jellemzőket a felhasznált anyagok minőségét a csomagoló anyagokat és a digitális médiarendszereket. Otthon, munka közben tanulmányozzák az embereket, hogy jobbnál jobb eszközöket alkossanak, amelyek kielégítik a felhasználók mindennapi igényeit a konyhától kezdve az irodán, a kórházon át egészen a raktárakig. Ennek köszönhetően az ipari formatervezők jelenléte szinte mindenben érzékelhető, amivel az emberek nap, mint nap találkoznak.

IDSA az ipari formatervezés hangadója. Elkötelezett abban, hogy a formatervezés szerepére, jelentőségére minden platformon keresztül felhívja a figyelmet.

Bővebb információkért keresse fel a www.idsa.org/idea honlapot a 2009-es IDEA programmal kapcsolatban. Az IDEA programot a BusinessWeek és az IDSA támogatja.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.