PR

Letörés jöhet, fő az óvatosság

/ 2008.07.21., hétfő 09:43 /

Az eddigi negatív környezet kezd még negatívabbra fordulni. A jegybankok a piacoknak egyre kevésbé tudnak segíteni, hiszen a saját már amúgy is megkopott hitelességük megóvása érdekében kamatemelésben és nem kamatcsökkentésben kell gondolkozniuk.

Hiába a lassulás az infláció csak nem akar lejjebb kerülni. A nyersanyagárak továbbra is magasak és fittyet hánynak a csökkenő keresletnek. A befektetési pénzek folyamatosan menekülnek és keresik azokat a lehetőségeket, ahol az értéküket legalábbis képesek megőrizni. Az infláció most már egyre több helyütt üti fel a fejét és minden jelentősebb spekulatív buborék kezd kipukkadni. A hitelpiaci fertőzés már elérte az autó és egyéb fogyasztási hitelek piacát is. A banki veszteségek sora nem akar véget érni és újabb Damoklesz kardként az új amerikai számviteli szabályozás szerint a bankoknak 5000 Mrd USD-nek megfelelő eszközt kell visszatenniük a mérlegükbe, ami újabb tőkeemeléseket követel meg. Talán az egyetlen pozitívum, hogy az olaj kezdi elérni a csúcspontját, vagy az emelkedés veszít eddigi momentumából. A helyzet tehát nem rózsás, vagy azt is mondhatjuk, hogy ennél nehéz elképzelni rosszabb befektetési környezetet.

Ugyanakkor a forint meglepő módon ügyet sem vet a globális tőkepiaci válságra és szinte nap-nap után, dönt újabb és újabb rekordokat. Az okok sokrétűek. Egyrészről a külső egyensúly sokat javult az elmúlt két év folyamán, másrészről a lakosság továbbra is nyakló nélkül veszi fel a devizahiteleket, harmadrészt elindult az EU pénzek beáramlása. Ezek a tényezők együttesen nagyon komoly árfolyam erősítő hatással rendelkeznek és emellé társul a magas kamat és a jó régiós környezet. Ez a Négyes, gyilkos koktéllá keveredett a forint gyengülésére spekulálók számára. Egyre inkább kezd igaz lenni az a mondás, hogy erős forint a mi várunk, bár a mostani szintek (230) közeléből további jelentősebb erősödésre már nem igazán van esély.

A lassan már drámai világgazdasági fundamentumok mellé a technikai kép is kezd aggasztóvá válni. Szinte minden fontosabb részvénypiac komoly technikai támaszok körül áll és vagy már áttörte azt vagy éppen most készül letörni. A mostani szintek elesése esetén további 10% esésre nyílik meg a lehetőség, de nem kizárt egy ennél komolyabb zuhanás bekövetkezte sem.

A mai tőkepiaci környezetben az ésszerű befektetések továbbra is a magyar állampapírok, -hiszen még 5 százalékos infláció esetén is jóval 4 százalék felett van a reálhozamuk egy 0 közeli reálhozamú világban- és az abszolút hozamú származtatott alapok. A tanácsom tehát továbbra is az, hogy üldögéljünk békésen a jó kis magyar állampapírban, kezdjük el hosszítani kötvényportfoliónkat és fektessünk olyan abszolút hozamú származtatott alapokba, amelyek az esetleges további esésekből short pozícióikon keresztül tőkeáttétellel „megspékelve" képesek profitálni!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.