PR

Megújították a veszprémi Vegyipari Kooperációs Kutatóközpont konzorciumi szerződését

/ 2008.05.08., csütörtök 14:55 /

A Pannon Egyetem, a MOL Magyar Olaj és Gázipari Nyrt, a Tiszai Vegyi Kombinát Nyrt., a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt., a BorsodChem Zrt., a Nitrogénművek Zrt., a VRIC Veszprémi Regionális Innovációs Centrum Kht. és az Ipar a Veszprémi Mérnökképzésért Alapítvány ismét meghosszabbította a konzorciumi szerződését, amely biztosítja a 2001-ben alapított vegyipari innovációs kutató központ további működését.

Az innovációs központ feladata a technológiai áttörést elősegítő innováció, az eredmény-orientált hosszú távú kutatás-fejlesztési tevékenység, az eredmények hasznosításának elősegítése, valamint a fiatal tehetségek szakmai fejlődésének támogatása.

Magyarország egyetlen vegyipari kooperációs kutatási központjában folyó tevékenység célja, hogy hozzájáruljon a fenntartható gazdasági és társadalmi fejlődéshez: a kutatás-fejlesztési eredmények, illetve azok hasznosulása révén elősegítse, hogy a vegyipari termelés során a lehető legkisebb mértékben használják fel az anyag- és energiaforrásokat, ezzel is kímélve a nyersanyagkészleteket és minimalizálva az energiatermeléssel járó környezetszennyezést. A fejlesztéseknél fontos törekvés, hogy sem a gyártási folyamatban, sem pedig végtermékekként ne keletkezzenek a környezetet szennyező vagy veszélyeztető anyagok, és a termékek használatuk után mind nagyobb mértékben legyenek gazdaságos és környezetkímélő megoldásokkal újrahasznosíthatóak.

Az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság még 1999-ben írt ki pályázatot kooperációs kutatási központok alapítására. A pályázat célja a felsőoktatási intézmények és a vállalati szféra kapcsolatának erősítése, az oktatás, a kutatás-fejlesztés és a tudás-, valamint technológia-transzfer stratégiai célú integrálása mellett olyan kutatási központok létrehozása volt, amelyben a magyar felsőoktatási intézmények, egyéb non-profit kutatóhelyek és a vállalkozási, üzleti innovációs szféra szerves kapcsolatai létrejöhetnek. A pályázat alapján 2001-ben az országban elsőként az Egyetemen jött létre az a vegyipari kutató központ, amelynek működését az alapítók most megújították.

A kutatóközpont az elmúlt hat évben is szép eredményeket ért el: hulladékmentes hasznosítási eljárást dolgoztak ki műanyag melléktermékekből és hulladékokból szintetikus kőolaj, használt gumiabroncs őrleményből gumibitumen, mezőgazdasági termékekből alternatív motorhajtóanyag-komponensek előállítására. Vizsgálták, és új megoldásokat dolgoztak ki környezetbarát és nagy energia-tartalmú motorbenzinek és dízelgázolajok gyártásának továbbfejlesztésére, oldószer tartalmú hulladékok feldolgozására és "zöld" oldószerek gyógyszeripari alkalmazhatóságára, új gyógyszeripari technikák bevezetésére, különböző környezetre káros emissziók csökkentésére. A folyamatos technológiák optimalizálásával hozzájárultak a gyártási folyamatok magasabb szintű automatizáltságához és minőségirányításához.

Az ünnepélyes aláírást követően Mosonyi György a MOL vezérigazgatója felavatta a Pannon Egyetem Vegyészmérnöki és Folyamatmérnöki Intézetében azt a nagynyomású ikerreaktor rendszert, amely a MOL támogatásával jött létre. A berendezés elsősorban az üzemanyag kutatásokhoz nyújt világszínvonalú technikai segítséget, de fontos szerepe van a vegyészmérnökképzés ásványolaj és petrolkémiai technológia szakirányán tanuló hallgatók gyakorlati képzésében, ami hozzájárul a MOL-csoport vegyészmérnöki utánpótlásának biztosításához is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.