PR

Szakmérnök utánpótlás a MOL-nál

/ 2008.06.16., hétfő 14:10 /

Első alkalommal végeztek olajipari ellátási lánc optimalizáló szakmérnökök a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara és a MOL által indított nemzetközi képzésben.

A MOL mint nemzetközi versenyben sikeres cég a Műszaki Informatikai Karban hasonló mentalítású partnerre talált. A Kar kutatói ugyanolyan elhivatottsággal versenyeznek a tudományos életben az élvonalba tartozásért, mint a MOL a piaci szegmensben. A közös képzés kiváló példa arra, hogy egy piaci és egy akadémiai szereplő által egy speciális szakterületen felhalmozott tudást hogyan lehet integrálni és átadni megfelelő képességű hallgatók számára.

Az iskolarendszerű speciális oktatás megszervezésének és beindításának gondolatát egy ellentmondás hívta életre: a MOL Európa egyik legjobb optimalizáló szakértő gárdájával rendelkezik, ám utánpótlásbeli gondokkal küzdött. A korábbi törekvések, hogy ezt a tudást egyéni tanulás útján, különböző tanfolyamokon szerezzék meg a kollégák, nem vezettek megnyugtató eredményre. Jelentős szemléletváltozás volt annak kimondása és érvényesítése, hogy a komoly és sokoldalú ismeretanyag kellően alapos és mély, készségszintű elsajátítása csak nappali tagozatos iskolai rendszerű oktatás keretében valósítható meg. Az egyéves nappali rendszerű oktatásban eredményesen résztvevők ellátási lánc-optimalizáló szakmérnöki diplomát szereznek, és az olajiparban elterjedten alkalmazott optimalizálás szakértőivé válnak.

A képzés angol nyelvű, magyar és külföldi hallgatók részvételével. Az első évfolyam hallgatóit körülbelül hetven olyan jelentkező közül választották ki, akik korábban már európai és ázsiai egyetemeken vegyészmérnöki, informatikus mérnöki, pénzügyi, közgazdasági vagy matematikai diplomát szereztek. A hallgatók számára - mivel munkájukkal fel kellett hagyni a nappali képzés miatt - a hátteret az biztosította, hogy alapfizetést vagy alapösztöndíjat kaptak a MOL-tól, tanulmányi eredményük függvényében pedig teljesítményarányos ösztöndíjat a Pannon Egyetemtől, valamint lakhatásukat is biztosították.

Az órákat a MOL szakemberei mellett a kar rangos oktatógárdája adta. Az előadók közül egyikük az Imperial College Londonban, másikuk a University of Manchesteren szerzett professzori címet és utána jött a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karára. A tíz frissen végzett szakmérnök a MOL-nál folytatja pályafutását.

Fontos megjegyezni, hogy az együttműködés túlmutat a képzésen. A közös munka a Kar kutatói számára a világpiacon versenyképes korszerű technológiai ismereteket, a MOL szakemberei számára pedig a nemzetközi tudományos közéletben elismert elméleti eredményeket adott. Ebben a motiváló légkörben közös kutatás-fejlesztési projektek is elindultak. A MOL és a Kar is elkötelezett arra, hogy a képzés újabb évfolyamait indítsa, és emellett folytassa kutatás-fejlesztési együttműködését. Mivel az olajipari ellátási lánc optimalizáló szakmérnök oktatás egyedülálló a világon, így a 3. kurzustól kezdve már "piacképes termék" lehet ez a szakképzés.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.