PR

Számolni is csak pontosan érdemes

A panelprogramhoz adott „plusz” az MFB-től

/ 2008.05.26., hétfő 20:21 /

„Amikor a lakáshirdetésekben már értékké válik, hogy a kínált lakás részt vesz a panelprogramban, akkor ez nem a kislépések sikere.” – Erős János, az MFB vezérigazgatója szerint bankja azonnal zöld utat adott az Új Magyarország Lakás-felújítási Program néven elindított, állami támogatással kísért, önkormányzatok részvétele nélkül is igénybe vehető Panel Plusz Hitelprogram megújulásának.

Mit keres az ország fejlesztési bankja a panelben?

Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MFB) 2003-ban olyan stratégiát alakított ki, amely rugalmasan alkalmazkodik az uniós elvárásokhoz, és egyidejűleg társ lehet az országos, regionális, önkormányzati és vállalkozói szintű beruházások és fejlesztési célok forrásainak megteremtésében. A Bank az elmúlt hat évben folyamatosan és egyre szélesebb körben vált az ország fejlesztési bankjává, hiszen a mikrovállalkozásoktól a kkv-kon keresztül, az önkormányzatokig kedvező fejlesztési forrást biztosít. A Lakossági Energiatakarékossági Hitelprogramjával már a lakosság körébe is „kimerészkedett", holott saját fiókhálózat nélkül ez kockázatosnak tűnhet. De nem az, hiszen a 2003-tól a kereskedelmi bankokkal és takarékszövetkezetekkel folyamatosan kiépült finanszírozási kapcsolata olyan európai modellt teremtett, amely a gyakorlatban is igazolta, hogy a piaci versenyben mindenki megelégedésére részt tud venni. Jelenleg 40 banki partnere van a hitelezésben, a mikro- és kisvállalkozói hitelek ügyfélkapcsolatát pedig az év végéig mintegy 250 ügynök segíti majd. Az MFB külső forrásbevonásait - a teljesítményei alapján elért kedvező nemzetközi hitelminősítésének köszönhetően, amelyet a Moody's Investors Service, Nemzetközi Hitelminősítő Intézet adott - olyan kedvezményekkel tudja intézni, amely a refinanszírozás során a hitelt közvetítő és kezelő hitelintézetnek is előnyös. De ez elsősorban a végső felhasználónak igazán kedvező, aki a piaci kamatszint alatti áron, hosszú lejáratú hitelhez juthat olyan feltételek között, amelyek már nem férnek a klasszikus banki kockázatokba.

Az MFB 2005-ben átalakított és közel félszáz hitelcélra kínált konstrukcióiban helyt kaptak olyan hitelprogramok is, amelyek a kormány vagy a minisztériumok programjaihoz kapcsolódnak. Ilyen a Környezetvédelmi-, a Munkahelyteremtési-, a Beszállítói-, a Kulturális Hitelprogram, vagy az Új Magyarország Fejlesztési Terv operatív programjai, illetve a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett, a pályázatokhoz szükséges Hitelprogram. Igazából ekkor kezdett megvalósulni az MFB tényleges „híd szerepe", amelyet a kormányprogramok, gazdaságfejlesztési célkitűzések és a megvalósítást segítő célcsoportok között betölt. Ennek egyik fontos számszerűsíthető eredménye, hogy 2008. május közepéig 5296 db, 380 milliárd forint hitelkérelmet hagytak jóvá. Megállapítható tehát, hogy nem elsősorban a vállalkozás mérete, hanem sokkal inkább a fejlesztési célok a meghatározók abban a tevékenységben, amelyet a 100%-os állami tulajdonú fejlesztési bank számára az alapítói feladatul szabtak. Így került az MFB a panelek világába is.

Mi a „plusz" a panelban?

A „Sikeres Magyarországért" Panel Plusz Hitelprogramot az MFB 2005. július 15-én 20 milliárd forint keretösszeggel hirdette meg az Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogram részeként, de szabályozását tekintve önálló programelemként. A célja az volt, hogy „az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos korszerűsítésének, felújításának és a lakóépületek környezete felújításának támogatása" című pályázathoz kiegészítő forrást biztosítson az olyan társasházaknak, lakásszövetkezeteknek és települési önkormányzatoknak, amelyek nem rendelkeznek a pályázathoz szükséges saját erővel. 2007 végéig 13,5 milliárd forint került jóváhagyásra. A kezdeti felújítási tapasztalatok dinamikus fejlődést hoztak, hiszen a jóváhagyott hitelösszeg 75%-káról 2007-ben hoztak döntést. Ezzel a finanszírozási lehetőséggel közel 40 milliárd forint értékű felújítás valósulhatott meg, mintegy 54 ezer lakásban. A hitelfelvevők 73%-a társasház vagy lakásszövetkezet, a további 27%-uk pedig önkormányzat. Nagyon érdekesen alakult az egy lakásra jutó hitelösszeg, amely a felújítás és korszerűsítés önrészét jelentette, ez átlag 222 ezer forintot tett ki. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a hitel maximum 15 évre igényelhető 3 év türelmi idővel, akkor megállapítható, hogy ez egy igazán kedvező konstrukció. Hitelösszeg szerint a legnagyobb igény Csongrád megyében, Budapesten és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelentkezett.

„Nagy kislépések" a panel világába

„Amikor a lakáshirdetésekben már értékké válik, hogy a kínált lakás részt vesz a panelprogramban, akkor ez nem a kislépések sikere. Annak ellenére sem, hogy a kivitelezők eddig a program során felújítandó és korszerűsítésre váró lakóépületek mindössze egynegyedében végeztek a munkálatokkal. Ez kevésnek tűnhet, de az elkészült 190 ezer lakásban több millió ember él és súlyos forintokban mérhető a korszerűsítésnek köszönhető energia-megtakarítás értéke." - mondta Erős János, az MFB vezérigazgatója, aki szerint bankja azonnal zöld utat adott az Új Magyarország Lakás-felújítási Program néven elindított, állami támogatással kísért, önkormányzatok részvétele nélkül is igénybe vehető panelprogramnak. A vezérigazgató kiemelte, hogy az önkormányzati források hiányában sem állhat le a program. A költségek egyharmadát fedező állami támogatás mellett a fennmaradó részt a lakástulajdonosok közössége is vállalhatja az ez év tavaszán megújult hitelkonstrukcióban. Ez a „plusz" a panelprogramban azt jelenti, hogy az MFB hitele nélkül a fent említett 190 ezer felújított és korszerűsített panellakás 54 ezerrel lenne kevesebb. „Valószínű, hogy a nehéz anyagi körülmények között működő önkormányzatok prioritásai között a panelprogramban való részvétel 2008-ban hátrébb sorolódott. De miután a felújított lakások értéknövekedését az ingatlanpiac elismeri, és a fűtések egyedi mérésével az átalányfizetést felválthatja a tényleges felhasználás utáni fizetés, mindez mélyen elgondolkodtatja a lakóközösségeket és a háztartásokat, hogy vállalják-e a támogatáson túli összeg 15 éves törlesztését. Az ésszerűségét még az is alátámasztja, hogy a kamatok kevésbé érzékenyek a világ energiagazdálkodásában beálló robbanásokra, tehát a kamatterhek növekedése nem okozhat olyan pénzügyi fájdalmat, mint az energiaárak változásai." - tette hozzá az elmondottakhoz Erős János.

Az MFB a közel három éves panelhitel-folyósítás tapasztalata alapján 2008. tavaszától 25%-kal megnövelte az igényelhető hitel összegét. Pályázat kiegészítéseként lakásonként maximum 1 millió forint igényelhető az állami támogatáshoz, önálló hitel esetén lakásonként 1 millió 125 ezer forint a hitel maximális összege, amely jelenleg 20 hitelintézetnél igényelhető. Ezek listája megtalálható a http://www.mfb.hu/> weboldalon.

A pénz az ablakban lesz

A panelházak derűs színei vidámabbá teszik környezetünket, a kémények korszerűsítése révén pedig a lakások válnak biztonságosabbá gáz- és tűzvédelmi szempontból. Vannak lakóközösségek, akiknek a felújításra igényelt hitelből még a környezet gondozására is futotta a kivitelezők ésszerű megválasztása és ellenőrzése után. Magyar és dán szakemberek kísérlete szerint a renovált épületekben 50%-os fűtési költség megtakarítást is elérhetnek, tehát a most zajló lakóközösségi közgyűlések idején érdemes számolni és tervezni egy mielőbbi felújítást és korszerűsítést. Ennek a költségei ugyanis évről évre nőnek, a döntést ezért nem érdemes sokáig halogatni. Az MFB Panel Plusz Hitelprogramjáról a közeli napokban több ezer levelet küldenek ki a társasházak és lakásszövetkezetek közös képviselőinek, az önkormányzat vezetőinek, hogy számolásra és a felújítás, korszerűsítés tervezésére ösztönözzék őket, hiszen a pénz az „ablakban" lesz.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.