Publi

Balla Eszter (San Francisco)

A tömeghisztéria természetrajza

/ 2017.11.27., hétfő 09:01 /
A tömeghisztéria természetrajza

Az olvasó talán emlékszik Cecilre, hiszen az oroszlán-király halála bejárta a világsajtót. A védett állatot egy amerikai orvvadász lőtte le 2015-ben Zimbabwéban. A média botrányt kiáltott, és akkora felháborodást keltett, hogy a fogorvos-vadász, Walter Palmer kénytelen volt rendőri védelmet kérni, mert háza előtt tüntetéseket szerveztek, és halálos fenyegetéseket kapott.

2017-ben trófeavadász áldozata lett Cecil fia is. De már senki sem figyelt oda. Hogy miért nem? Mert addigra új botrányon lovagolt a sajtó.

A Cecil-ügy jól jelzi napjaink szenzációéhes médiastratégiáját. Felkapnak egy ügyet – ami önmagában fontos lehet –, magas hőfokon tálalják, s a helyi esetet világméretű problémává dagasztják. Felkutatnak néhány bűnöst, akit a közvélemény halálra ítél. Aztán anélkül, hogy a problémát sikerülne megoldani, abbamarad a történet. Mert ma a figyelem rövid életű, újabb szenzáció után kell nézni.

Még mindig emlékszem az amerikai katolikus egyház szégyenteljes pedofilbotrányára. A Boston Globe újságíróinak elévülhetetlen érdemei voltak a feltárásban és a megtisztulás elindításában. De ezt felül kellett múlni, a sajtó nap mint nap újabb rémtettekről számolt be, a vádak vagy igazak voltak, vagy sem. A közvéleménybe úgy ivódott be az ügy, mintha az egyház egésze pedofil lenne, holott a papok két százalékát vádolták meg. Olyan tömeghisztériát szítottak, hogy mindenki gyanússá vált. Lányaim katolikus iskolájában egy kamaszlány pedofília miatt feljelentette röplabdaedzőjét, mert az vállveregetéssel buzdította gyorsabb futásra. Mi, szülők, alig tudtuk megvédeni az edzőt. Máskor Bostonban sétáltattam unokahúgomat, amikor egy idős úr odajött a babakocsihoz, és megdicsérte a kislány szépségét. Majd ijedten rám nézett, és azt mondta: „Ne féljen, nem vagyok pedofil.”

A pedofilbotrány lecsengett, de nagy erővel tört ránk az egyetemi megerőszakolások ügye. A probléma valós volt, de közel sem olyan sűrűn esett meg, mint a sajtó állította. A riportokból úgy tűnt, hogy a campuson minden lány áldozat, és minden fiú zaklató. Az egyetemeket rögtönítélő bíróságok felállítására kényszerítette az Obama-kormány. Aztán Donald Trump oktatási minisztere felmentette a campusokat a nyomozás alól – a rendőrség hatáskörébe utalva az incidensek felderítését. Azóta nem hallunk megerőszakolási történeteket. Abbamaradtak volna? Aligha, de már nem érdekesek.

Mert ma minden médium a #MeToo mozgalommal, azaz a nők zaklatásával van elfoglalva. Zúdul a több évtizedes panaszáradat, hatalmukkal visszaélő férfiak szégyenültek meg, veszítették el állásukat.

De félő, hogy a megoldásig megint nem jutunk el. A férfiak és nők közötti kölcsönös tiszteletről, bizalomról, a két nem közötti őszinte dialógus szükségességéről nem fogunk beszélni. Mire odáig eljutnánk, már régen lement a molesztálási jelenet függönye. És jöhet az újabb felvonás, az újabb botrány.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.