valasz.hu/publi/kina-okozhatja-a-focivebe-tortenelem-kovetkezo-meglepeteset-129009

http://valasz.hu/publi/kina-okozhatja-a-focivebe-tortenelem-kovetkezo-meglepeteset-129009

Publi

Borókai Gábor

Kiengedtük a csapatszellemet a palackból

/ 2016.06.15., szerda 09:50 /
Kiengedtük a csapatszellemet a palackból

Az ország most gólokat, ráadásul magyar gólokat néz újra és újra az interneten. Meglehet, egy időre nemzetként is összecsiszolódunk.

Bernd Storck a mérkőzés után hallani sem akart a győzelmével „láthatóvá vált” magyar válogatott esélyeinek latolgatásáról, erről hiába is kérdezték. Azt mondta, hogy csak a következő feladatra koncentrálnak, és hogy most az Izland elleni helytállás a legfontosabb cél. A német kapitány értékelésekor a már sokszor emlegetett csapatszellemet és a kerettel együtt töltött három hét munkáját dicsérte. Storck azt mondta, hogy nemcsak a pályára lépő játékosok között nagy a harmónia, a megértés, de a keret minden tagját ugyanaz a cél motiválja.

A kérdésre, hogy a csapatszellem hány százalékban érdeme a kapitánynak, Gera Zoltán azt mondja, hogy ebben Storck is benne van, de az összetartás mindig is jellemezte a válogatott keretet, és nemcsak Dárdai, hanem már Pintér Attila idején is.

Hogy a csapatszellem mégis most szabadult ki igazán a palackból, annak okát leginkább egy idő-siker diagramon lehetne jól ábrázolni. Attól azért óvakodnék, hogy Karl Marxot idézzem, aki szerint a mennyiség egyszer csak átcsap minőségbe, mert ez a materialista gondolatfutam épp a lelki tényezőknek nem ad teret. A mi esetünkben a fizikai felkészülés és a lelki ráhangolódás egyformán fontos lehetett. A hit, hogy a játékosok bíznak magukban és egymásban.

Amikor a mérkőzés legjobbjának választott Kleinheislert kérdezték arról, hogy miként értékeli saját teljesítményét, ő inkább a csapatról, és annak két idősebb játékosáról, Királyról és Geráról beszélt, akikkel neki megtiszteltetés együtt futballozni, és akiktől sokat tanul. Pedig a Werder Bremen 22 éves futballistája a pályán nem épp a tekintélytiszteletéről híresült el. Az osztrákok ellen is szemtelenül volt erőszakos, a játékvezetővel szemben veszélyesen követelőző, az első magyar gól előtt pedig nemcsak labdaügyes, de bátor is, amikor spanyolokat idéző tiki-takát alkalmazva helyzetbe hozta Szalait.

A csapatszellem azért is fontos, mert segít, ha baj van. Tudják ezt már az osztrákok is: az önmagukban nagyon bízó, és érdemeik szerint kiváló klubokban futballozó játékosaik egyszerűen szétestek, amint megérezték az ellenfél csapaterejét. Nem volt, ami összeabroncsozza őket.

A találkozót követően Marcel Koller kapitány is inkább csak habogott, amikor a vereségük okairól kellett volna beszélni.

A magyar válogatott az Európa-bajnokságra végképp csapattá érett. És ebben nemcsak az ausztriai edzőtáborozásnak, de kicsit a sokszor lesajnált Pintér Attilának is szerepe van, hiszen emlékezzünk rá, hogy a keret tagjainak összetartását, rendszeres találkozóját legelőször ő forszírozta.

Az ország most gólokat, ráadásul magyar gólokat néz újra és újra az interneten. Meglehet, egy időre nemzetként is összecsiszolódunk.

Válogatottunk szombaton egy másik igazi csapattal, Izlanddal találkozik. Izgalmas csata lesz. Ha a játék dominál, és nem az erő, esélyünk lesz az újabb győzelemre.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.