Publi

Georg Paul Hefty

Merkel nyugalma

/ 2017.10.30., hétfő 11:05 /

A német szövetségi kormánykoalíció mielőbbi megalakítása a legkevésbé Angela Merkelnek sietős. A kereszténydemokrata párt (CDU) elnöke azért figyelheti nagy türelemmel az esetleges kormánypartnerek erőlködését, mert senki sem veszélyezteti állami pozíciójában.

A német kancellár addig kormányoz, ameddig valaki nem képes egy másik kancellárt választani. Nem mozdítja ki a székéből pártjának csökkenő parlamenti ereje, és az sem, hogy volt koalíciós partnere, a Szociáldemokrata Párt (SPD) ellenzékbe vonult a választás éjjelén. Az sem zavarja, hogy az új szövetségi parlament megalakulása óta már csak ügyvezető kormány élén áll, mert ez nem gyengíti alkotmányos felhatalmazását: továbbra is Angela Merkel határozza meg a német politika irányvonalait.

Mivel az SPD-nek egyelőre nincs esélye arra, hogy hamarjában kormányt alakítson, miniszterei – legalábbis többségükben – a kormányban is bent maradnak, hiszen egyénként, nem pedig szociáldemokrata párttagként tették le annak idején a miniszteri esküt. Az SPD még ellenzékként sem érdekelt abban, hogy Merkel egyedül, néhány CDU- és CSU-miniszterrel vigye tovább az ország ügyeit – legalábbis amíg a pénz tart. Egy ilyen időszak könnyen megmutathatná Merkel erejét.

Pártvonalon nem ekkora a türelem. A Hannover-központú alsó-szászországi választás kimutatta, hogy a CDU elbízta magát, amikor előre hozott tartományi voksolást kényszerített ki. A keletnémet Szászország miniszterelnökének, Stanislaw Tillichnek (CDU) pártján belüli megbuktatása pedig azt bizonyítja, hogy a pártapparátus pánikra is hajlamos. A drezdai kormányfő lecserélése egyenlő annak bevallásával, hogy a szélsőjobboldali AfD sikere nemcsak az általános elégedetlenségnek és a migránsválságnak mint egyfajta „természeti katasztrófának” a következménye, hanem a kereszténydemokrata párt- és államvezetés elégtelen politikájának is.

Ma egymást licitálják túl a Szabad Demokraták és a Zöldek azzal a jóslattal, hogy „nem lesz olyan gyorsan (értsd: egyszerűen és olcsón) egyezség a következő kormányszövetség létrehozásáról”. A CDU és CSU szintén igyekszik hangsúlyozni, hogy a megígért célokért harcolnak. Egyelőre mindenki csak feltételezi, hogy ebből végül kormányprogram lesz, de senki sem bízhat ebben, és az sem tudható, lesz-e először a történelemben két vicekancellár, talán megosztott illetékességgel. Már arról beszélnek, hogy egyáltalán karácsonyig meglesz-e az új kormány.

Ez a hihetetlen időveszteség más kormányfők malmára hajtja a vizet Európában. Emmanuel Macron francia elnök tervszerűen használja ki a német vákuumot. Merkel már jelezte, hogy nem fog látványosan síkraszállni a francia stratégiai tervekkel szemben: kivonta Wolfgang Schäuble eddigi pénzügyminisztert a kormánypolitikából, és a Bundestag, a parlament elnöki székébe emeltette. Örök rejtély marad, hogy a volt CDU-elnök mit is akart elérni, amikor vállalta a „szigorú”, szinte dogmatikus európai szerepét, aki ragaszkodik a meglévő szerződésekhez, és semmiféle újítást vagy dinamizmust nem pártol.

A CSU is szorítóba kerül. Nemrég még azt követelte, hogy meg kellene határozni Európa végső formáját. Most viszont észre kell vennie, hogy Macronnal és az osztrák Sebastian Kurzcal új nemzedék lép porondra, amely maga akarja meghatározni a jövőt, mégpedig valószínűleg nem most egyszerre és véglegesen, hanem politikai karrierjük folyamán mindig újból és újból. Mivel Kurz néppárti politikus, és Horst Seehofer bajor miniszterelnök szigorú migránsügyi politikáját nemcsak nézte, hanem támogatta, Münchenből nem mondhatják, hogy „minket az osztrák célkitűzés nem érdekel”. Németország ragaszkodása a lisszaboni szerződés rendszeréhez a végét járja, s az új kormánykoalíciónak ebben is állást kell foglalnia. Kétes, mi lesz az eredmény.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.