Publi

Horgonyember

/ 2012.05.09., szerda 11:01 /
Horgonyember

Áder János beköszönt. Nagyjából úgy, ahogy az elvárható egy köztársasági elnöktől. Az ország első polgárától. Higgadtan. Mértéktartóan. Önmaga számára stabil igazodási pontokat szabva, amelyhez aztán elnökként is hozzámérhető lesz.

Fotó: MTI

Áder nem a kormányzáshoz képest határozta meg céljait. Nem gabalyodott bele a motor vagy fék szimbólumrendszerekbe, hogy újabb, sehová sem vezető politikai vitákat generáljon: vajon a Fideszből érkezett politikusként tompíthatja-e a kormány esetleges túlmozgását, korlátozhatja-e Orbán Viktor cselekvési szabadságát, s ezáltal hozzájárulhat-e a közélet konszolidációjához, avagy épp biztatást ad a kétharmados többségnek a voluntarizmus kiteljesítéséhez.

Áder első parlamenti beszédében és az MTI-nek adott interjújában is két horgonnyal stabilizálta elnöki hajóját. Az egyik az alaptörvény volt, amely számára irányadó lesz a parlament döntéseinek megítélésekor. („Ha száz kifogástalan törvényt kapok az Országgyűléstől, mind a százat alá fogom írni. Ha pedig száz rosszat, hibásat, mind a százat vissza fogom küldeni.") A másik a teljesítmény elsődlegességének kinyilvánítása volt. (Szerinte a mások teljesítménye iránti több tisztelet saját teljesítményünk jobb megbecsülését eredményezné, ami az ország versenyképességére is kihatna.)

Tiszta sor. Számon tart ható és számon kérhető. És ami a legfontosabb a relativizmus mindenhatóságát istenítő világban: lehet hozzá igazodni.

Meglehet, Orbán nemcsak a meghökkentés szándékával minősítette Ádert horgonyembernek (anchor mannek), hanem nagyon is tudta, kiről és mit beszél. Más kérdés, hogy mit kezd majd egymással az ország elnöke és miniszterelnöke, ha a kormány vitorlái dagadnak a széltől.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.