Publi

Salát Gergely

Véreskezű (ál)idióta: csendes-óceáni frász Rodrigo Duterte húzásai miatt

/ 2016.10.14., péntek 16:20 /
Véreskezű (ál)idióta: csendes-óceáni frász Rodrigo Duterte húzásai miatt

Önmagában az, hogy újabb véreskezű futóbolond – vagy legalábbis e szerepet jól játszó gátlástalan hatalomtechnikus – jut hatalomra valahol, nem újdonság. Van itt fontosabb dolog is.

Putang ina – közölte Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök egy sajtótájékoztatón, amikor felvetődött, hogy Barack Obama közelgő találkozójukon az emberi jogok kérdését is fel fogja vetni. A tagalog nyelvű kifejezést inkább nem fordítanánk le, a lényege valami olyasmi, hogy az amerikai elnök anyukája a legősibb mesterséget űzi. Lett is sértődés, és a két elnök találkozóját lefújták.

Ez csak egyik fejezete annak a show-műsornak, amellyel az új filippínó vezető nyár eleji beiktatása óta szórakoztatja a nagyközönséget. Ferenc pápa hasonló szidalmakat kapott tőle, amikor manilai látogatása forgalmi dugókat okozott, legutóbb pedig azzal keltett feltűnést, hogy Hitlerhez hasonlította magát, s hárommillió drogos kiirtását ígérte. Ez ügyben egyébként nem csak a szája jár, mert uralma három hónapja alatt több mint háromezer dílert, drogost, bűnözőt vagy annak látszó személyt „semlegesítettek” az államilag szponzorált fegyveres szabadcsapatok.

Mindezzel nem okozott meglepetést. Duterte régi motoros a Fülöp-szigeteki politikában (szó szerint is), hétszer választották meg a Davao nevű nagyváros polgármesterévé, s ezalatt sem húzta meg magát. Ha kellett, személyesen motorozott keresztül-kasul a városon egy gépfegyvert lóbálva, alátámasztva kijelentését, miszerint a bűnözőknek vagy vízszintes, vagy függőleges irányban el kell hagyniuk Davaót. Lányát pedig hisztis libának nevezte, amikor azt állította, hogy megerőszakolták. A kampányban sajnálatát fejezte ki, amiért egy ausztrál női hittérítő kéjgyilkosai annak idején kihagyták a buliból. A választókat mindez nem zavarta, Duterte nagy fölénnyel nyert.

Önmagában az, hogy újabb véreskezű futóbolond – vagy legalábbis e szerepet jól játszó gátlástalan hatalomtechnikus – jut hatalomra valahol, nem újdonság. A külvilág addig szokott törődni vele, amíg valahol máshol nem tűnik fel egy még viccesebb és véreskezűbb (ál)idióta.

A Fülöp-szigetek esete azonban most mégis más, mert Duterte annak is nagy erőkkel nekilátott, hogy szétverje az Egyesült Államok által kiépített csendes-óceáni védelmi rendszert.

Amerika a XX. század első felében gyarmatként uralta a területet, s a függetlenség elnyerése után is szorosak maradtak az amerikai–filippínó kapcsolatok. Ezt a hidegháború idején amerikai bázisok jelenléte is nyomatékosította, s az akkori tömeggyilkos elnök, Ferdinand Marcos viselt dolgai nem zavarták a nyugati sajtót és politikusokat.

Az 1990-es évek eltávolodása után az utóbbi években Washington újrafűzte kapcsolatait Manilával, elvégre a hétezer sziget, amiből az ország áll, hétezer elsüllyeszthetetlen anyahajót jelent – immár a Kínával szembeni kakaskodásban. A filippínók boldogan omlottak Amerika karjaiba, mert a kínaiak elkezdték magukat nagyon otthon érezni néhány olyan zátonyon, melyet Manila is a sajátjának tart.

A „davaói Piszkos Harry” – ahogy Dutertét a helyiek hívják – a kampányban azt ígérte: személyesen fog jet skire szállni, hogy a nemzeti lobogót kitűzze a vitatott zátonyokra; ehhez képest beiktatása után vad udvarlásba kezdett a kínaiaknál. Néhány szomszéd meglátogatása után első fontosabb külföldi útja a jövő héten Pekingbe vezet, s beszédeiben többet emleget mindenféle, kínaiak által finanszírozott vasút-és autópálya-építéseket, mint holmi tengerből kilógó sziklákat. Bejelentette az éves amerikai–filippínó közös hadgyakorlatok végét, és jelezte, hogy az oroszok és a kínaiak jobb fejek, mint az amerikaiak, például nem feszegetik a drogellenes küzdelem kockázatainak és mellékhatásainak (értsd: ezrek lemészárlásának) kérdését.

Nem tudhatjuk, hogy Duterte tényleg át akar-e állni a kínaiakhoz, vagy csak több segélyt és fegyvert próbál kizsarolni az amerikaiaktól, de az biztos, hogy a washingtoniakat a frász kerülgeti, ha szólásra nyitja száját. Mert ha a Fülöp-szigetek kiszáll a szövetségi rendszerből, az az Egyesült Államok nyugat-csendes-óceáni befolyási övezetének összeomlását jelenti. Ehhez képest pedig egy kis anyázás igazán nem számít.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.