SZERETNÉK BUDAPESTET

/ 2006.08.10., csütörtök 13:11 /

Ismert civilek pozícióba helyezésével, korábbi SZDSZ-es harcostársainak háttérbe szorításával kampányol újraválasztásáért Demszky Gábor. A főváros arculatáért mostantól Bojár Iván András felel, és a jövőben az ultramodern építészet további híveinek kinevezésére is számítaniuk kell a budapestieknek.A főváros építészeti arculatáért felelős főpolgármesteri biztossá nevezte ki Demszky Gábor Bojár Iván Andrást, a Szeretem Budapestet mozgalom vezetőjét, az Octogon építészeti magazin főszerkesztőjét. Bojár várhatóan az SZDSZ fővárosi listáján is befutó helyet kap. Információink szerint a következő hetekben több hasonló bejelentésre lehet számítani: a városvezető sorra nevezi meg annak az új csapatnak a tagjait, mely - ha az önkormányzati választáson ő nyer - a következő ciklusban szerepet kap Budapest irányításában. A következő személy valószínűleg Z. Halmágyi Judit építész lesz, aki a Kálvin téri üvegpaloták tervezőjeként vált ismertté, de a neve már a főépítészjelöltek között is szóba került. A szakmában csak "dizájngerillaként" emlegetett építészt valószínűleg inkább egy háttérintézet vezetésével bízzák meg, mely - afféle projekt-előkészítő irodaként - eredeti ötletekkel bombázza majd a várospolitikusokat.

Z. Halmágyi szintén helyet kaphat a fővárosi SZDSZ-listán, melyen Demszky eddigi emberei hátrább szorulnak. Bőhm András fővárosi frakcióvezető - a főpolgármester eddigi legszilárdabb támogatója a pártban - Bojár Iván András kinevezése után szokatlanul éles támadást indított Demszky ellen, "hamiskodó pr-akciónak" nevezve a civilek pozícióba emelését. "A történetet úgy politikai, mint jogi és erkölcsi okból visszatetszőnek tartom" - tette hozzá az Indexnek Bőhm. Információink szerint a frakcióvezetőnek jó oka van a felháborodásra: az SZDSZ-lista első, nem nyilvános változatán ugyanis egyáltalán nem szerepelt a neve.

Bojár nem először kap fontos megbízást a főpolgármestertől: korábban ő volt a sikertelen budapesti kulturális fővárosi pályázat felelőse. Az anyag látványtervei nem nyerték el a zsűri - és a konzervatívabb ízlésű fővárosi közönség - tetszését: a Duna két partján elszórt üveg-acél építmények, a Margit hídra felkapaszkodó amőbakávézó, a folyó közepén álló kutak és a gellérthegyi uszoda gyökeres arculatváltást hoztak volna a város századfordulós összképébe. A tervek ellen sokan tiltakoztak, ám Bojár szükségesnek tartotta hangsúlyozni, hogy csak ötleteket vetettek fel, az egyes épületek tervpályázat nyomán nyerték volna el végleges formájukat.

TRENDI VÍZIÓK

A művészettörténész mostani megbízatása négy feladatra szól: az óbudai gázgyár, a Közraktárak és Városháza tér áttervezésének irányítására, valamint annak kidolgozására, hogyan lehet helyreállítani a város és a Duna kapcsolatát. Az utóbbi kapcsán sokunknak a Bojár Iván által évek óta népszerűsített, a folyó két partja közé álmodott gyaloghíd ugrik be, de a művészettörténész lapunknak elhárította a felvetést: "Demszky Gábor nem lelkesedik a gyaloghidamért" - mondta.

Bojár a projektek mellett az ízlésformálást tartja fő feladatának. "Nem arról van szó, hogy valami kellemetlen dolgot akarnánk lenyomni az emberek torkán. Azt szeretném, ha a budapestiek is megismernék mindazt, amit a XXI. századi urbanisztikai gondolkodás kitalált és sikeresen megvalósított olyan városokban, mint Berlin, Sanghaj vagy Párizs. Az a város ugyanis, amely nem válik a nemzetközi trendek részesévé, lemarad. Én egyébként lassabb tempójú, békésebb, sétálósabb városi életre számítok, mint a mostani autóközpontú életforma" - igyekszik megnyugtatni a kinevezése miatt esetleg ultramodern ízlésterrortól tartó városlakókat.

A civilek beemelése a fővárosi politikai életbe jelentős változásokat hozhat. Senki nem tudja azonban, Demszky Gábor mennyi hatalmat kíván átengedni az új embereknek. Bőhm András kirohanása arra utal, hogy a háttérben a befolyási területek újraelosztása folyik. A fővárosi SZDSZ két legfontosabb vezetője, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes és Lakos Imre, az SZDSZ budapesti elnöke minden jel szerint megőrzi pozícióját, ami önmagában is kizárja a gyökeres változás lehetőségét.

KÉSZ HELYZET

A Bojár Iván Andrásnak juttatott tisztség kevés tényleges hatalommal jár - már csak azért is, mert a négy projekt közül három már sínen van. A gázgyár rehabilitációján május 31-e óta egy önálló gazdasági társaság, a Budapesti Városfejlesztési és Városrehabilitációs Zrt. dolgozik; a társaság már megkapta a terület vagyonkezelési jogát, felvette a kapcsolatot a magánbefektetőkkel, és szeptember 15-ére elkészíti a volt ipari zóna ideiglenes fejlesztési tervét. Bojár Iván András augusztus közepén láthat munkához, így mire összeszedi csapatát és felállítja irodáját, a legfontosabb döntések rég megszülethetnek.

Hasonló a helyzet a Közraktárak esetében, melyek felújítására a főváros pályázatot írt ki. Az előminősítésen négy cég jutott tovább, a tervek elkészítésére pedig a nyerteseknek alig húsz napot adott a városháza. Mivel több milliárd forintos pályázatról van szó, a 25 évre szóló üzleti koncepció szűk határideje gyanút keltő körülmény - így egyesek nem átallják azt feltételezni, hogy a tervek valamelyik pályázó íróasztalfiókjában már készen vannak.

A városháza esetében szintén ötletpályázatot írtak ki, igaz, ez nem jelent valódi kötöttséget az új főbiztos számára. A főbb szempontok azonban itt is adottak: a lezárt udvarok megnyitása, a régi városháza egyes részeinek vagy egészének üzleti hasznosítása és új irodák létesítése a Károly körúti oldalon. Bojárék teljesen szabad kezet csak a Duna-part esetében kapnak - csakhogy pont ez az a megbízás, amelynek megvalósítása leginkább kétségesnek látszik, hiszen a tényleges változásokat (rakparti autóút befedése, gyaloghíd) csak súlyos, jelenleg rendelkezésre nem álló milliárdok elköltésével lehet elérni.

ARCULATVÁLTÁS

Az új Demszky-csapat a jelek szerint leginkább az újraválasztásáért aggódó főpolgármester népszerűségének erősítését szolgálja. Az általunk megkérdezett várospolitikusok egyetértenek abban, hogy Demszky Gábor nehéz helyzetben vág neki a kampánynak - nem hivatkozhat az elmúlt négy év sikereire, hiszen a 4-es metró sehol sincs, a nagykörúti Combino villamosok üzembe helyezése botrányba fulladt, és a városkép is vajmi keveset változott az utóbbi években.

Tizenhat év főpolgármesterség után Demszky Gábor a politikai elit leginkább "elhasznált" tagja. Ebben a helyzetben a főpolgármester egyetlen esélye a győzelemre, ha előremenekül, és a kampányban a jövő, a fejlesztések embereként mutatja meg magát. Demszky ezt a taktikát sikerrel alkalmazta az előző választásokon, hiszen újra és újra ugyanazzal a néhány - soha meg nem valósuló - projekttel nyerte meg a fővárosiak tetszését. A főpolgármester célja, hogy a kampányban ne a korábbi ígéretekről és a város helyzetéről legyen szó, hanem a szebb jövőről, új kulturális központok, gyalogoszónák és szórakozónegyedek létesítéséről. A most meghirdetett fejlesztések jövője ugyanakkor erősen kétséges, hiszen Budapestnek 2008-tól el kell kezdenie törleszteni a korábban felvett, hosszú futamidejű hiteleket. A város élhetőbbé tételét szolgáló beruházásokra ezért valószínűleg a következő ciklusban sem lesz túl sok pénz, amely tényen feltehetőleg a most szerződtetett civil bajtársak sem tudnak változtatni.FUTNAK MÉG

Demszky Gábor és Tarlós István párharcának árnyékában két olyan jelölt is megpályázza a főpolgármesteri széket, aki azelőtt nem sokat forgolódott a budapesti harcmezőkön. Az izraeli Eva M. Amichay párttámogatás nélkül indul, az ismert liberális személyiség fia, Székely Péter pedig kommunista színekben indul.

EVA. M. AMICHAY FÜGGETLEN FŐPOLGÁRMESTER-JELÖLT

Mihály Évaként született Pécsett 1953-ban. Budapesten városgazdászi diplomát szerzett, öt évig a Fővárosi Tanácsnál dolgozott, majd gazdasági újságíró lett - hogy 1985-ben elhagyja Magyarországot, és Izraelben telepedjen le. Ma Tel-Aviv és Budapest között ingázik, s miután javaslataival évekig sikertelenül ostromolta Budapest vezetését, elhatározta, hogy független főpolgármester-jelöltként igyekszik kiragadni Demszky Gábor kezéből a főváros kulcsait. Teszi ezt a szabad demokrata politikus és Tarlós István párharcának árnyékában, és nagy lelkesedéssel vázolja fel gondolatait, blogja segítségével elsősorban a világháló közönségének.

A főváros Podmaniczky-programjának bírálataként született elképzelései ugyanakkor korántsem légből kapottak, s szinte bármely párt programjában megállnák a helyüket. Eva M. Amichay például síkraszáll a belvárosi autóforgalom korlátozása mellett, és első körben a feléleszteni kívánt egykori pesti zsidónegyedben egy elektronikus beléptetési rendszerrel korlátozná a járműforgalmat. Egyébként is, ha rajta múlna, nagyobb hangsúlyt fektetne a főváros zsidó gyökereire. Sőt, szerinte személye a zsidóellenességre is orvosság lehet, mert mint korábban a FigyelőNetnek nyilatkozta: "az antiszemitizmus elleni gyógymódok egyike lehet, ha a valamikori Judapest főpolgármestere egy nő, aki büszkén vallja magát izraelinek is".

A városgazdász a további metróépítések helyett inkább a gyorsvillamos-hálózatot fejlesztené, és a csepeli nagy, központi szennyvíztisztító helyett több kisebb, körzeti létesítményben gondolkodna Budapesten. Az országos ügyekre is kitekintve hadat üzenne azoknak az útépítő cégeknek, amelyek egyes pártok támogatásának fejében lehetőséget kapnak, hogy indokolatlanul "leaszfaltozzák" a fél országot, ahelyett hogy az állam a vasútközlekedést fejlesztené. Szerinte a magyar településeknek rá kellene lépniük a teljes önállóság útjára, hogy ne legyen szükségük állami támogatásra - cserébe viszont az államnak keményen fizetni kellene valamennyi, a városok által nyújtott szolgáltatásért.

SZÉKELY PÉTER, A MAGYAR KOMMUNISTA MUNKÁSPÁRT FŐPOLGÁRMESTER-JELÖLTJE

Ha rajta múlna, antiliberális, demokratikus, egyszersmind élhető Budapestet teremtene a fővárosból Székely Péter, a Magyar Kommunista Párt főpolgármester-jelöltje - ám aligha fog múlni rajta bármi is, hiszen a Thürmer Gyula vezette alakulat politikusaként legfeljebb egy-két százalékos támogatottságban reménykedhet. Az 1974-ben született, tanár végzettségű, a német és az angol mellett arabul és héberül egyaránt beszélő fiatalember sorompóba küldése mindazonáltal nem nélkülöz némi politikai pikantériát. Édesapja ugyanis nem más, mint Székely Gábor, a Szabad Demokraták Szövetségének egykori országgyűlési képviselőjelöltje, Demszky Gábor főpolgármester korábbi helyettese, jelenleg pedig a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója.

"Liberális embernek a gyereke liberális módon azt gondol, amit akar" - vélekedett a minap fia sajátos világképéről az ATV Friderikusz most című műsorában az apa, és kijelentette: bár politikai nézetkülönbségeik ellenére jó viszonyban vannak, szavazatát mégsem rá, hanem Demszky Gáborra fogja adni. "Az az ember, aki fiatal korában nem baloldali, nem tisztességes. Aki öregkorában még mindig az, az nem normális" - tért napirendre gyermeke kommunista nézetei felett Székely Gábor, elárulva azt is: két másik fiánál megveszekedettebb liberálist nehéz volna találni a városban.

Az autóval tudatosan nem rendelkező, demonstratív módon panellakásban élő Székely Péter közben vehemensen ostorozza a liberális városvezetést, mondván, az eddigi kurzus csak abban jeleskedett, hogy teljesen felélje Budapest vagyonát, és kiárusítsa a magyar fővárost. A kommunista jelölt nehezményezi, hogy a BKV éppen a reggeli járatokat ritkítja, amikor a munkások dolgozni mennek, és szerinte a belváros mellett nagyobb hangsúlyt kellene kapniuk a külső kerületeknek. Mint mondja, nem lenne szabad több plázának építési engedélyt adni a fővárosban, mert azok ugyan munkahelyeket teremtenek, ám egyúttal ellehetetlenítik a hazai kisebb üzleteket, így összességében több a káruk, mint a hasznuk.

Sz. Sz.
reflektor@hetivalasz.hu

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.