Sport

A kettős hatalom vége

/ 2015.10.28., szerda 16:52 /

Bernd Storck kapitány hirtelen sorcseréje a labdarúgó-válogatott stábjában valójában a kettős hatalmat szüntette meg. A Heti Válasz információi szerint a német szakember úgy érzékelte, hogy munkatársai továbbra is Dárdai Pál kottájából játszanak.

A német szakember magyarázata szerint Szabics Imrének, Andrusch Józsefnek és Sallói Istvánnak azért kellett mennie, mert csak másodállásban álltak rendelkezésre, hiszen valamennyiüket munkaszerződés köti különböző klubokhoz. Márpedig az elmúlt harminc év legnagyobb magyar futballfeladatát fél munkaidőben, fél energiával és fél szívvel nem lehet megoldani. Az indoklás nem is tűnne teljesen hiteltelennek, hiszen a nemzeti tizenegy utoljára 1986-ban járt világversenyen, és most esély mutatkozik a franciaországi végállomás elérésére. Csakhogy a válogatott nemhogy egy másodállású stábbal kezdett el menetelni az Európa-bajnoki selejtezőkön, de még a kapitány, bizonyos Dárdai Pál is a Hertha BSC ifjúsági csapatánál betöltött funkciója mellett irányította a szakmai munkát. És egyetlen tétmérkőzésen sem talált legyőzőre.

A bukaresti döntetlen alapozta meg a bizakodó hangulatot, majd követte a Feröer-szigetek elleni idegenbeli és a Finnország elleni hazai győzelem. Ez év tavaszán pedig a csapat döntetlent játszott a görögökkel, végül megverte a finneket Helsinkiben.

Ez volt az a pont, amikor Dárdai búcsúra kényszerült, mert közben a Hertha vezérkara is beleszeretett. A magyar edző ugyanis menet közben mandátumot kapott a berliniek Bundesliga-csapatának a megmentésére, amit ugyancsak sikeresen abszolvált.

Dárdai szívesen tartotta volna mindkét vasat a tűzben, de a német klub menedzsmentje ezt nem tette lehetővé. Dárdai pedig saját szakmai fejlődésére tekintettel helyesen döntött a Bundesliga mellett.

Ebben a helyzetben érkezett a magyar utánpótlás kapitányi pozíciójából Bernd Storck, aki vállalta, hogy maga mellett tartja a korábbi stábot, nem tudván, hogy a Dárdai-vonal magabiztos képviseletével költözik közös otthonba, s az együtt lakás vitákkal és konfliktusokkal lesz terhes. A válogatott ebben a felállásban mérkőzött döntetlenre Romániával és Észak-Írországgal, így verte meg az Üllői úton a Feröer-szigetek együttesét, végül így kapott ki a csoportutolsó görögöktől.

Az eredmények kvalifikálták ugyan a válogatottat a pótselejtezőre, de a játék minősége erősen hullámzott. A feröeriek elleni első félidőben a csapat kifejezetten gyáva produkcióját látva a lelátó kórusban kezdte skandálni Dárdai nevét. Aligha véletlen a hír meggyökeresedése, hogy a korábbi kapitány telefonon tartja a kapcsolatot hátrahagyott kollégáival, és a bajban az ő instrukciói jelentik a menedéket. A csapaton belüli információink szerint a játékosok is inkább figyeltek az állítólag kívülről instruált stáb tagjaira, mint Storckra, és a feröeriek elleni fordulatot is Dárdainak tulajdonították, nem pedig neki. Nem csoda hát, hogy Storck véget akart vetni a „kettős hatalomnak”. És saját maga felől nézve érthető, amit tett. Ha új segítőivel sikeresen veszi a norvég akadályt, senki sem veheti el tőle a csapatot a jövő nyári Európa-bajnokságig. Ha pedig elbukja, úgysem lesz, aki pozíciójában tartaná.

A döntés csak a magyar futball szurkolóinak – és persze az MLSZ vezérkarának – kockázatos. Szabicsék menesztésével a Dárdai által megteremtett csapategységnek búcsút mondhatunk, holott épp ez volt az erénye az európai mércével mérten középszerű labdarúgókból álló keretnek. Az új stábnak csupán szűk hónapja lesz arra, hogy kikeverje a norvégok elleni áfiumot. Kívánunk sok sikert hozzá! Storck szorult helyzetéből kiszabadult. Nagyon nyerhet, és semmit sem veszíthet el. A magyar futball ellenben a két „hatalom” között megint jó eséllyel eshet a pad alá…

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.