valasz.hu/sport/csapo-gabor-lehet-hogy-a-kovetkezo-olimpiat-mar-nelkulunk-rendezik-129220

http://valasz.hu/sport/csapo-gabor-lehet-hogy-a-kovetkezo-olimpiat-mar-nelkulunk-rendezik-129220

Sport

Csodavárás után pokolra kívánás

/ 2013.09.11., szerda 18:36 /

Bukarestben a remény még nem halt meg, csak az esély veszett el, hogy labdarúgó-válogatottunk kijusson a jövő évi brazíliai világbajnokságra. Nemzeti tizenegyünk megsemmisítő vereséget szenvedett, és randalírozó szurkolóink sem öregbítették az ország jó hírét Romániában.

"A nemzetközi kuparajt kudarca önmagába zárta és leértékelte a magyar futballt. A müncheniek vendégjátéka némi biztatást adott. A lelki megerősödéshez múlhatatlan szükségünk lenne a válogatott bukaresti helytállásához. A sokkal erősebb alapokon nyugvó román válogatott ellen... Óvnám hát magunkat attól, hogy minden hitünket és reményünket arra az egy mérkőzésre tegyük fel."

Az idézettel azért hozakodom elő, mert hetekkel ezelőtt írtam, és a Four Four Two magazinban még a múlt pénteki világbajnoki selejtező előtt jelent meg. Akkor, amikor majd' mindenki azt sugallta, mi több, a Nemzeti Sport címlapján hirdette, hogy "Győzünk". Holott az idén - a kuvaitiak és a csehek elleni - hazai döntetlen fémjelezte a magyar csapat "szakítószilárdságát". A győzelembe vetett hitet mégis erősen táplálta, hogy az Egervári-csapat a Románia elleni zárt kapus mérkőzésen túlfocizta ellenfelét, és a már megkaparintott három pontból csak a hosszabbítás utolsó percében bukott el kettőt.


Aztán a remények olyannyira nem váltak valóra, hogy 3-0-ás, csúfos vereséget szenvedtünk. Pedig a vendéglátók nem világverő csapattal várták a mieinket.

Válogatottunk összeszakadva a tét súlya alatt, remegő lábakkal lépett pályára. Nemcsak egy hasonló erejűnek becsült ellenfelet kellett volna két vállra fektetnie ötvenezer feltüzelt, ellenséges szurkoló előtt (a találkozó előtt Románia 30., Magyarország 31. volt a világranglistán), de csatát kellett volna nyernie a magyar becsületért, Erdély elvételéért, a futball fejlesztésére költött állami milliárdokért, és Isten tudja, még miért. Ez meg kicsit sem ment.

Arra következtethetünk, hogy ezek a játékosok együtt csak az esélytelenek pozíciójából képesek hozni tudásuk legjavát. Mert amint győzelmi igényt jelentenek be velük szemben, inukba száll a bátorság. A bukaresti mérkőzés fényében talán még örülhetünk is, hogy a FIFA Budapesten üres lelátók előtt engedte pályára lépni válogatottunkat, mert "üldözötti pozícióban" tompult a kötelező győzelem elvárása...

A történetet árnyalja, hogy válogatott játékosaink között alig akad, aki klubjának központi figurája, szervező embere lenne, személyiségében hordozná a "gyertek utánam" mentalitást. Mert a Schalkéban vitézkedő Szalai vagy a Dinamo Moszkvában futballozó Dzsudzsák is elsősorban a maga embere. A többiekről nem is szólva. Aki meg vezéri erényeket felmutathat, az vagy sérült volt, mint Gera és Juhász Roland, vagy a kispadon ült, mint Hajnal. Így a csapat vezetetlen, energiátlan volt, amiből a gyors román gól után értelemszerűen következett a lelki szétcsúszás, majd a megsemmisítő vereség.

A mérkőzés a magyar futballglóbusz összes hibáját felmutatta, az indokolatlan csodavárással és a csalódást követő pokolra kívánással együtt. Nyilvánvalóvá vált megint, hogy labdarúgásunk hétköznapi frusztrációinkon képtelen túlsegíteni bennünket, mert maga is ezer sebből vérzik.

A bukaresti leszereplés nyomán (az észtek ellen lapzártánk után játszottunk) felerősödhetnek a "labdarúgásra egy fillért sem" hangok, ahogy a jó negyven évvel ezelőtti, Csehszlovákiától elszenvedett marseille-i vereség óta megszokhattuk. Pedig a semmiből sosem lesz valami. Az utánpótlásra és az infrastruktúra fejlesztésére költött pénzek ugyanis mást sem szolgálnának, mint hogy jó tíz év múlva - Cseh Tamás módjára - már "ne ez a dal legyen".

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.