Sport

„És akkor a lelátó magyarok lakta része szabályosan felrobbant”

/ 2016.06.15., szerda 08:10 /
„És akkor a lelátó magyarok lakta része szabályosan felrobbant”

Az osztrák kapitány új oldalról ismerte meg játékosait, Szalait kritikusai szerették a legjobban. Borókai Gábor összefoglalója Bordeaux-ból.

A magyar válogatott kiengedte a levegőt az osztrák lufiból. Röviden így foglalható össze csapatunk keddi Eb-nyitánya. A sógorok elhitték, hogy a két csapat játékosainak értéke közötti különbség önmagában eldönti a találkozó sorsát. És David Alaba kapufája még rá is erősített tévképzetükre. Aztán az első negyedóra végére Geráék megnyugodtak, a sorok rendeződtek, és megkezdődött a játék. Sok passzal, jó összhanggal, nagy odaadással, az osztrákok pedig sokszor csak keresték a labdát.

Koller kapitány a találkozó után azt nyilatkozta, hogy játékosai jó kezdés után feltűnően idegesen futballoztak, és ilyen oldalról még nem ismerte őket. Sokat hibázva nem találták ellenszerét a lelkes magyarok kombinatív játékának.

Át kellett volna programozni az osztrák futballisták agyát, de az nem ment. A gyengének kalibrált ellenfél védelme a huszadik perc tájékán úgy megmajmolta az ellenfél támadó sorát, hogy az csak téblábolt a gyorsan passzoló magyar lábak között.

Az első félidőben a magyar hátsó alakzat stabilan működött, igaz, egyszer az Eb egyik legidősebb labdarúgójaként számon tartott Király bravúros védésére is szükség volt, az előre játék azonban nagyon tompának tűnt fel. Kleinheislerék ekkor még csak távoli lövésekig jutottak, akcióból kialakított helyzetig csak egyetlen egyszer. Akkor a Werder vörös hajú középpályása szöktette Dzsudzsákot, aki rossz labdaátvétel után, ajtó-ablak helyzetből jobbról keresztbe lőtt Almer kapuja előtt.

A szünetben beszélgetve arra jutottunk, hogy a 0-0-ás döntetlen érdem szerint való lenne, és nem kellene szégyenkezve hazautazni. A második félidőben azonban a magyar csapat képes volt újítani, míg az osztrákok továbbra is keresték a labdát és a selejtezőben sikeres játékukat.

A 63. perc hozta az áttörést, amikor Kleinheisler Szalaival tiki-takázva teremtett gólhelyzetet az osztrák tizenhatoson belül, míg végül az öt perccel korábban a közönség által cserére ajánlott nyakigláb csatár fekvő helyzetből kanalazta a kapuba a labdát. És akkor a lelátó magyarok lakta része szabályosan felrobbant.

Szalai a meccs után nagyon boldogan nyugtázta, hogy megszakadt végre rémes gólszegénysége, s hogy akik öt perccel korábban még egyáltalán nem szerették, azok ünnepelték és ölelték a legjobban. Ez a futballvilág része, mondta a maga kedves természetességgel, majd hozzátette, hogy nagyon hitt abban, hogy az elvégzett munka egyszer csak meghozza a gyümölcsét, s ahogy már néhányszor az életben, ezúttal is megkapja azt, ami jár.

És így volt ezzel minden jegyet váltó, a helyszínre utazó magyar, hogy annyi nélkülözés után egyszer csak megkapják, ami nekik jár. És úgy is lett!

Előbb Dragovicsnak járt ki a második sárga lap, és mehetett fürödni. Majd következett a lelátói szorongást végképp feloldó 82. perc, amikor a csereként beállt Stieber porzott el a jobb oldalon, majd a kapujából kimozduló Amer fölött a hálóba emelte a labdát. És ez a gól is járt.

A kétgólos győzelem minden várakozást felülmúlt, és válogatottunkat a csoport élére repítette, miután a másik mérkőzésen a portugálok – némi meglepetésre – nem bírtak a nagyon masszív izlandiakkal. A következő összecsapást Marseille-ben rendezik, és a szigetországiak lesznek az ellenfeleink. Szombaton derül ki, hogy valójában mennyit is ér a most megszerzett három pont. Az bizonyos, hogy az izlandiak nem lesznek elszállva maguktól, ezért nagyon küzdelmes mérkőzésre lehet számítani. Pontszerzés esetén a továbbjutást jelentő harmadik hely biztosan meglenne, de az sem kizárt, hogy a második pozíció is megcélozható. Hogy telhetetlenebbek már ne is legyünk.

A magyar válogatott negyvennégy év után olykor szellemes, pontos játékkal és győzelemmel lépett vissza az európai porondra. Nagy élményt okozva önmagának és szurkolóinak. És nagy csalódást azoknak, akik pénzüket az osztrákokra tették.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.