Sport

Földre szállás a belgákkal

/ 2016.06.27., hétfő 09:17 /
Földre szállás a belgákkal

Súlyos vereséggel búcsúzott a magyar válogatott az Európa bajnokságtól. Bernd Storck együttese a belgák elleni, 0-4-re végződött kilencven perccel, két hétnyi lebegésből térítette vissza az országot a földre. A történtek ellenére mondhatjuk, hogy a futballban is van végre csapatunk, és hogy visszatérésünk az európai küzdőtérre erőt kell, hogy adjon a folytatáshoz.

A nyolcaddöntő rosszul kezdődött, mivel a mérkőzés előtti bemelegítéskor megsérült Kleinheisler László, ezért az utolsó pillanatban meg kellett bontani a csapat szerkezetét, és az irányító középpályás helyét a ferencvárosi Pintér foglalta el. A kezdeti zavarok azonban nem csak a nem tervezett változásból fakadtak, de abból is, hogy a belgák – remek hírüknek megfelelően – rendkívül intenzíven nyomták kapujához a magyar csapatot. Az ellenfél már a tizedik percben vezetést szerzett, és a gólja után sem vonult fedezékbe. Átengedte ugyan a terepet a magyar csapatnak, de csak azért, hogy játékosainak rendkívüli gyorsaságát kamatoztatva kontratámadásokat vezethessen.

A belgák életveszélyesen támadtak, nem egyszer kényszerítették kapitulációra védelmünket, és ha Király nem véd parádésan, már az első félidőben többgólos vezetéshez jutnak.

A második játékrészben Storck Gera helyére Eleket küldte hadba, és a csapat szemlélete is alaposan változott. Többet mertünk kockáztatni, és a koncentráció is sokkal jobb volt az első félidőben tapasztaltnál. Kiegyenlítettebb volt a játék. Már nem csak a rettegés volt a magyar szurkolótábor osztályrésze, de a reménykedés is, mert támadásaink némelykor gólveszélyt is jelentettek.

Az ellenfél néhány kapufája mellett vagy a felső léc fölött elsuhanó lövés nyomán tapasztalhatta, hogy őrzött előnye akár veszélybe is kerülhet, ezért a belga kapitány két remek cserével, Batshuayival és Carrascóval frissítette és erősítette a csapatát, és pechünkre mindkettő góllal hálálta meg a bizalmat. Ráadásul még a kontrollálhatatlanul futballozó Hazard is nagyszerű lövéssel vette be Király hálóját, cserében pedig Szalai és Elek is biztató helyzetben volt pontatlan, így a végeredmény nem szoros lett, de nagyon is letaglózó.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Fájt a súlyos kudarc, amely azonban jelzi, hogy bár a magyar futball egy polccal feljebb lépett az európai mezőnyben, de így is csak a középmezőnyhöz csatlakozott. Jó volt elhinni – különösen a portugálok elleni 3-3 után –, hogy immár bárki ellen meglepetést okozhatunk, de most ország-világ láthatta, hogy ahhoz a szerencsének is a csapat mellé kell állnia, mert önerőből ez még nem megy. Amint a válogatott bátrabban futballozott, és törekedett a hátrány kiegyenlítésére, hátsó soraiban meggyengült, a belgák pedig kegyetlenül kihasználták a lehetőségeiket.

Egy álom vasárnap véget ért, de az Európa-bajnokságon elért sikerek megnövelték a futballisták iránti szimpátiát, szerte az országban. A találkozó után a szurkolók megköszönték a franciaországi szereplést a játékosoknak.

Hogy milyen lesz a folytatás? Arról immár a klubcsapatok kell, hogy gondoskodjanak. Az MLSZ-ben Bend Storck szerződése a világbajnoki selejtezők végéig szól. Semmi ok a kapitányváltásra, és a végre megtalált csapat szétzavarására. Mást sem kell tenni, mint folytatni. És lesz még jobb is.

Az Eb-t a belgák folytathatják. A nyolc között még Németország, Franciaország, Wales, Portugália és Lengyelország helye biztos. Hétfőn a spanyolok az olaszokkal, az angolok pedig az izlandiakkal mérkőznek a továbbjutásért. A mezőnyből az úgynevezett kis csapatok meglehetősen drasztikusan tűnnek el. A nyolc között már a nagyok játszanak. Egyetlen kivételnek csak Wales látszik. Alighanem addig, amíg nem találkoznak a belgákkal.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.