valasz.hu/sport/csapo-gabor-lehet-hogy-a-kovetkezo-olimpiat-mar-nelkulunk-rendezik-129220

http://valasz.hu/sport/csapo-gabor-lehet-hogy-a-kovetkezo-olimpiat-mar-nelkulunk-rendezik-129220

Sport

Kispest, nagy élvezet

/ 2017.05.31., szerda 18:54 /

Bombameglepetésre a Honvéd lett a magyar labdarúgás idei bajnoka. Ami dicsőség a Puskás-utódoknak és szégyen a sok pénzért összevásárolt játékoskeretű Videotonnak és Ferencvárosnak.

Akár ünnepelhetnénk is, hiszen régen volt az ideihez hasonlóan izgalmas véghajrá. Az első osztályú csapatok versenye csak az utolsó fordulóban dőlt el, amikor a pontegyenlőséggel élen álló Kispest és Videoton találkozott a színültig megtelt Bozsik-stadionban. (A telt ház itt 8500 nézőt jelent.) Azért is lenne okunk örülni, mert az a klub vehette át az OTP-liga trófeáját, amely a legtöbb saját nevelésű játékost szerepeltette, jelezvén, hogy az utánpótlás-nevelés nem csak a bizonytalan jövő álmait táplálja, de a nagyon is biztos jelen sikereit is. Üzenet hát minden klubnak és akadémiának: érdemesebb a fiatalok felé fordulni, mint kallódó vagy épp levezető külföldiekbe ölni forintszázmilliókat. A sok feltételes mód azonban azért nem hagyható el, mert az elmúlt évben sem a bajnokság színvonala, sem a közönség érdeklődése, sem a nemzetközi kupákra kinéző esélyek nem növekedtek.

A bajnok sikerében elévülhetetlen érdemei vannak a tulajdonos George F. Hemingwaynek, aki a magyar futball egyik kuriózuma. Azon kevesek közé tartozik, akik nem feladatként vették nyakukba a klubot, de önszántukból. És az államtól érkező bevételek mellett saját pénzüket is kockáztatják. Nem véletlen, hogy a Kispest költségvetése nem pazarló. Elsősorban a saját erőforrásokra épít, és a feltörekvő fiatalokat segítendő, hiányposztokra igazol csak külföldieket. A siker másik záloga az olasz Marco Rossi edző, aki a keretből csapatot formált, amely jóval többet teljesített, mint a futballisták értékéből következne.

A fiatal játékosok az olasz futball egyik bundázás miatt visszasorolt fenegyerekével, Davide Lanzafaméval, valamint a Paksról szerződtetett Eppellel kiegészülve erőn felül alkottak. A kispestiek eufóriában futballozták végig a bajnokságot, és nem csillapította lendületüket, hogy a téli szünetben megváltak az egyesület két legnagyobb tehetségétől, az utánpótlás-válogatott Prossertől és az A válogatottban is bemutatkozó Botkától. Utóbbit a Ferencváros vitte el, előbbit a Puskás Akadémia. És hogy Prosser igent mondott, jól jelzi, hogy a hazai futball nem a rációra alapozódik, mert ahol egy másodosztályú egyesület képes elcsábítani az egyik bajnokjelölt játékosát, ott az ész megáll.

A kis magyar futballabszurdokhoz tartozik, hogy a nemzetközi porondra készülő Kispest nem tudja megtartani csodatévő edzőjét. Helyére érkezik a kevéssé ismert holland Erik van der Meer. Ugyancsak bizonyos, hogy a játékoskeret gyengül. Főként, mert a gólkirály Eppelt is távozni készül. Ráadásul az UEFA büntetése miatt első két Bajnokok Ligája-meccset a nagyszerű közönség távollétében kell megvívni.

Ilyen előzmények után mit remélhetünk a BL-ben? Nem sokat. Ami akár javunkra is válhat. Hiszen tavaly, a Ferencváros bajnoki szárnyalása után sokan az elitkörben látták a csapatot, aztán az első selejtezőn az albán bajnokpótló Partizani Tirana búcsúztatta.

Ezt a teljesítményt alulmúlni képtelenség. Ha az idén többet kapunk a semminél, boldogok lehetünk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.