valasz.hu/sport/csapo-gabor-lehet-hogy-a-kovetkezo-olimpiat-mar-nelkulunk-rendezik-129220

http://valasz.hu/sport/csapo-gabor-lehet-hogy-a-kovetkezo-olimpiat-mar-nelkulunk-rendezik-129220

Sport

Száll egy csapat a szélben

/ 2016.06.23., csütörtök 08:14 /
Száll egy csapat a szélben

Hogy mi lesz a csoportelsőként továbbjutó magyar válogatottal? Ez az a kérdés, ugye, amelyet senki sem készített be az utazócsomagjába.

Oly mindegy, mondták a portugálok ellen 3-3-as döntetlenre játszó válogatott játékosai arra a kérdésre, hogy kit szeretnének kapni a svéd-belga párosból. Szalai Ádám annyival megtoldotta mondandóját, hogy nem talál szavakat arra, amit az elmúlt két hétben átéltek.

És nem csoda, hogy a válogatott csatára nem találja a szavakat, merthogy nincsenek is rá szavak. Labdarúgóink csoportgyőztesként zárták a torna első szakaszát, holott 1962 óta használaton kívül voltak, és így feledésbe is mentek. Akkor Angliát, Bulgáriát és Argentínát utasította maga mögé a válogatott, hogy aztán az egyenes kieséses rendszerben a későbbi döntős csehszlovákoktól 1-0-s vereséget szenvedjen.

Azóta nem volt csoportgyőzelem. Most meg van. Pedig a világklasszisokkal felálló Portugália is az ellenfelek között volt. Ehhez képest háromszor soroltuk vissza a kieső zónába szerdai ellenfelünket, hogy ők meg mind a háromszor visszajöjjenek a meccsbe. Így alakult ki a 3-3. Mondhatni, hogy az egyformán két gólt lövő Dzsudzsák Balázs és Cristiano Ronaldo nagy csatája. De hát rajtuk kívül sokan mások is ott voltak, és valamennyien helytálltak.

Gera Zoltáné volt az első gól

Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Pedig Bernd Storck kapitány már a nyolcaddöntőre óvta kulcsjátékosainak azt a részét, akik sárga lapokat gyűjtöttek a korábbi mérkőzéseken. Nem kezdett Kleinheisler, Nagy Ádám, Kádár és Németh Krisztián sem, Fiola pedig sérülés miatt nem léphetett pályára. Helyet kapott viszont Korhut, Elek, Pintér és Lovrencsics. Ekkora átforgatást, ekkora hiányt korábban egyetlen magyar alakulat sem bírt volna ki, de most ezt is megengedhette magának a kapitány, s nem azért, mert minden játékosa világverő, hanem azért, mert a csapatszerkezetbe minden „fogaskerék” jól illeszkedik.

A csapatot segítette az a tény is, hogy a továbbjutás kérdése már korábban eldőlt, azaz Geráék felszabadultan futballozhattak legnagyobb nevekből álló ellenfelükkel szemben. És ilyenkor az is bejön, ami máskor kimarad. Gerának egy fantasztikus, ballábas lövése kötött ki a bal alsó sarokban. Majd Dzsudzsák két jobboldali kísérlete pattant meg portugál játékosokon, és hullott be Rui Patricio hálójába. Csak Eleknek nem volt szerencséje ezen a napon, mert ő előbb a kapust, majd egy parádés támadás végén a kapufát találta telibe.

Dos Sanatos edző megemlékezett a magyarok szerencséjéről, de azért azt sem hagyta szó nélkül, hogy dicsérje csapatunkat. A portugál kapitány bevallotta, hogy szerettek volna csoportelsők lenni, de nem a terveik szerint alakultak a mérkőzések. Az első két találkozón remekül védekeztek, de képtelenek voltak berúgni a helyzeteiket. Ezúttal pedig három gólt szereztek, ám a védelmük nem muzsikált jól.

Dzsudzsák Balázs két gólt lőtt

Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther

Bernd Storck örömét fejezte ki, hogy bár öt pozíción módosított, de a csapat mégis csapat maradt, és nem csak védekezett, de támadásokat is vezetett. A kapitány külön említést tett Gera nagyszerű góljáról, és rendkívüli teljesítményéről, ahogy Cristiano Ronaldo világklasszisát is dicsérte. És volt miért. Előbb zseniális mozdulattal sarkalta a labdát a bal alsó sarokba, majd futballiskolában tanítható módon fejelt a kapunkba. De a csoportelsőséghez ez a Ronaldo-féle parádé sem volt elegendő.

Hogy mi lesz a csoportelsőként továbbjutó magyar válogatottal? Ez az a kérdés, ugye, amelyet senki sem készített be az utazócsomagjába, mert annak volt realitása, hogy az első három mérkőzés végeztével szépen hazautazunk. Ehelyett most irány Toulouse, ahol a belgákat kell fogadni, és ha az az összecsapás is sikert hoz, akkor az észak-írek és a walesiek párharcának győztese lesz az ellenfél. Hogy hol? Hát persze, hogy a negyeddöntőben.

Azért ez így nagyon durva. Még leírva is. Javasolnám, hogy maradjunk a földön, higgadtan, de már késő. Száll egy csapat a szélben – KFT-parafrázis. Mi több, száll egy ország a szélben. És ha a portugálok sem voltak képesek a földre szállítani bennünket, ugyan ki teszi meg?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.