Author's

Rajcsányi Gellért

Szerzői oldal

Rajcsányi Gellért

Újságíró, a Mandiner főszerkesztő-helyettese, a Heti Válasz Tájoló rovatának állandó szerzője

Vitorlázók, figyelem! Ilyen az élet a Balatonon

Jövőre lesz 150 éve, hogy elindult a mai értelemben vett vitorlás sportélet a Balatonon. Jó idők és rossz idők váltakoztak, nemcsak az időjárásban, de a történelemben is azóta, de a kétezres évekre újra feléledt a balatoni vitorlásélet. Összeállításunk a friss Heti Válaszban.

Rajcsányi Gellért | 2016.08.27., szombat 12:00

Közelben sok fehér vitorla

Jövőre lesz 150 éve, hogy elindult a mai értelemben vett vitorlássport a Balatonon. Jó idők és rossz idők váltakoztak, nemcsak az időjárásban, a történelemben is azóta, de a kétezres évekre újra feléledt a balatoni vitorlásélet.

Rajcsányi Gellért | 2016.08.24., szerda 16:46

Nyugati Jupiterek, keleti kisökrök?

Miután a Délkelet-Európát átszelő Déli Áramlat gázvezeték projektje – az EU ellenkezése és Oroszország megrogyása miatt – bedőlt, az orosz Gazprom és nyugati partnerei az Oroszországot és Németországot összekötő Északi Áramlat bővítését szorgalmazzák. A Nyugat üzletelhet az oroszokkal? És van-e ráció az egymásba gabalyodó gázvezetéktervek mögött?

Rajcsányi Gellért | 2015.07.29., szerda 15:30

Valami bűzlik Dániában

„Magától értetődő, hogy ha egy társadalom sok embert fogad be kívülről, akkor meg kell határozni a követelményeket, hogy megértsék, hova is érkeztek. Nem várhatják el, hogy otthoni társadalmi modelljeiket behozzák a mi országunkba.”

Rajcsányi Gellért | 2015.06.03., szerda 14:35

Cameron–Orbán-tengely?

David Cameron brit miniszterelnöknek – a konzervatívok választási győzelme után – szövetségesekre van szüksége ahhoz, hogy újratárgyalja hazája uniós tagságának feltételeit. Őfelsége miniszterelnöke számíthat Orbán Viktor magyar kormányfőre, hiszen az EU-nak ez a két politikusa Jean-Claude Juncker ellen szavazott a tavaly novemberi bizottsági elnökválasztáson.

Rajcsányi Gellért | 2015.05.13., szerda 15:03

Amerika 2016: plebejusok kontra dinasztiák

Erős hagyománya van az amerikai politikai életben a washingtoni elit begyöpösödöttségén, változatlanságán és dinasztikus tendenciáin való kesergésnek.

Rajcsányi Gellért | 2015.04.15., szerda 16:48

Még Göröghon szabad lész?

„Néznek Marathonra a hegyek – S Marathon a tengerre néz; / Ott álmodoztam egykor én, / Hogy még Göröghon szabad lész” – írta Lord Byron a Don Juanban kétszáz éve, amikor a görögök szabadságharca és függetlensége a nyugati hatalmak érdeke és a széplelkek szívügye volt.

Rajcsányi Gellért | 2015.03.25., szerda 15:09

Vérrel írt üzenet a keresztény Európának

„Ya Rab Yeshua”, „Jézus, én Mesterem!” – fohászkodtak azok az egyiptomi kopt keresztény fiatalemberek, akiket az Iszlám Állam kivégzőosztaga fejezett le a napokban a Földközi-tenger partján Líbiában. Ártatlan fiatalokról van szó, akik azért mentek Líbiába, hogy munkájukkal eltartsák Egyiptomban élő nélkülöző családjukat. A bűnük annyi volt, hogy az Iszlám Állam fogságába esve nem tértek át a muszlim vallásra, hanem kitartottak keresztény hitük mellett. Az iszlám fanatikusok akciófilmekre emlékeztető videóval örökítették meg a vérengzést. „Egy vérrel írt üzenet a kereszt nemzetének” – szól a hatásvadász cím, üzenve a keresztény világnak.

Rajcsányi Gellért | 2015.02.25., szerda 15:26

Görög választások: kísérlet járja be

Ismert a színházi bölcsesség: ha egy pisztoly tűnik föl a színpadon, az előbb-utóbb el fog dördülni. A megfigyelés néha a politika irracionális színházában is igazolódik. Görögországban a Sziriza, a radikális baloldali szerveződések koalíciója addig-addig volt a közbeszéd és az elemzések sztárja, amíg át is vette a főszerepet a dél-balkáni országban. Az Európai Unió válságkezelésének módszerét megkérdőjelező, radikális baloldali erő megnyerte a múlt vasárnapi választásokat.

Rajcsányi Gellért | 2015.01.28., szerda 15:34

Balti kiutak Oroszország árnyékából

„Lehet olyan nyomasztó Oroszország közelsége, hogy annál a bármi áron történő mélyebb európai integráció is jobb megoldásnak tűnjön.”

Rajcsányi Gellért | 2015.01.26., hétfő 14:50

Elcsászárosodik Obama?

Egyre inkább elnöki rendeletekkel próbál fontos és vitatott ügyeket eldönteni Barack Obama. A Kongresszusban többségbe került republikánusok elnöki túlkapásokat, uralkodói, császári hatalomgyakorlást vetnek a szemére. Csak nem illiberális útra tévedt az amerikai demokrácia?

Rajcsányi Gellért | 2015.01.07., szerda 16:17

Nyugat kontra Oroszország: pajzs a réseken

A tél beköszöntével Európa innenső fertályán rendre az orosz medvére vetjük vigyázó szemeinket: lesz-e gáz, vagy eltűnik valahol a vadkeleti végeken? Nos, az elmúlt év nyílt konfliktust hozott Ukrajna és Oroszország között, de idén a gáz miatt nemigen kell aggódni. Pontosabban jelenlegi nemzetközi helyzetünkben nem az orosz gáz miatt kell aggódni. Az viszont nagyon is tanulságos, hogy Oroszország gyengesége pont akkor mutatkozott meg, amikor a lehető legerősebbnek akarta mutatni magát a világ előtt, a szocsi luxusolimpiától a Krím annektálásáig.

Rajcsányi Gellért | 2014.12.10., szerda 17:24

Faltól falig Európa

„Nem tudom megtalálni a Potsdamer Platzot. Á, nem itt – ez csak nem lehet az! Hiszen a Potsdamer Platzon ott volt a Cafe Jostin. Délutánonként ott szórakoztam, kávét ittam, a közönséget figyeltem, mielőtt a szivaromra gyújtottam volna... Hol vannak a hőseim? Hol vagytok, gyermekeim? Hol vannak az enyéim?”

Rajcsányi Gellért | 2014.11.12., szerda 16:30

Barcelona–Madrid 0:1

Katalónia nem lesz független állam, mert november 9-én nem lehet megtartani az elszakadást szentesítő népszavazást. A madridi kormány olyan jogi akadályokat épített fel, melyek áthágását Artur Mas tartományi elnök nem merte vállalni. Ez a végletekig megosztja a katalán társadalmat, mert annak többsége kitart a függetlenség mellett.

Rajcsányi Gellért | 2014.11.05., szerda 15:58

A liberális birodalom határai

„Van egy olyan érzet, hogy a világ annyira gyorsan forog, amit már senki sem képes ellenőrzése alatt tartani” – mondta pár napja Barack Obama amerikai elnök egy demokrata párti adománygyűjtő eseményen.

Rajcsányi Gellért | 2014.10.15., szerda 15:32

Békét akarni, háborúra készülni

„Ha békét akarsz, készülj a háborúra.” Lehet-e Julius Caesar szállóigéjét 2014 forró nyárutóján háborús hergelés, avagy defetista aggodalmaskodás nélkül idézni? Lehet.

Rajcsányi Gellért | 2014.09.08., hétfő 16:17

Elő a Nyugat nyugodt erejével!

„Ideje, hogy a keleti új rend ismét megérezze a nála minden lényeges területen fejlettebb, stabilabb, prosperálóbb, nagyobb tartalékokkal rendelkező, csak kissé elpuhulttá vált Nyugat leheletét – és nyugodt erejét.” Rajcsányi Gellért írása

Rajcsányi Gellért | 2014.08.11., hétfő 17:10

Luxemburgit szültek a hegyek

„Ha nem Juncker, hát kicsoda?” – teszi fel a kérdést a European Voice uniós szaklap a Bizottság elnökjelöltjének kiválasztásával kapcsolatban.

Rajcsányi Gellért | 2014.07.09., szerda 18:45

Jürgen Habermas tévedése

„Magyarország távolabb került Európától” – mondta pár napja Budapesten Jürgen Habermas. A 85 éves német neomarxista filozófus az elmúlt évtizedek európai szellemi életének doyenje, a ’68-as nemzedék véleményének és tetteinek formálója.

Rajcsányi Gellért | 2014.06.11., szerda 17:23

Realisták legyünk vagy naivok?

„Európában eurorealisták és euronaivok konfliktusáról van szó, és én határozottan nem vagyok euronaiv” – mondta a napokban Budapesten Václav Klaus volt cseh elnök és kormányfő. Az EU- és környezetvédelem-kritikusságáról, valamint szabadpiaci nézeteiről ismert cseh elnök az európai vitákról alkotott véleményével fején találta a szöget. Évek, évtizedek óta beszélünk az EU-szkeptikusok és az unió tagállamait még szorosabbra fűzni akaró EU-optimisták vitájáról. Pedig pontosabb, ha tetszik, reálisabb az EU-realisták és az EU-naivok vitájáról beszélni.

Rajcsányi Gellért | 2014.05.21., szerda 15:36

0

Mennyire keresztény Nagy-Britannia?

Szent György vörös keresztje; Szent András fehér X keresztje, valamint Szent Patrik vörös X keresztje fehér és kék hátterek előtt - ez a Union Jack, Nagy-Britannia lobogója.

Rajcsányi Gellért | 2014.04.29., kedd 15:54

0

Tovább hajózni a viharos tengeren

"A politikai tevékenység során az emberek parttalan és feneketlen tengeren hajóznak; itt nincsen menedéket nyújtó kikötőöböl és nincsen mederfenék, ahol horgonyt lehetne vetni, nincsen se hazai kikötő, se megjelölt célkikötő. A vállalkozás lényege az, hogy borulás nélkül a felszínen kell maradni, a tenger barát is és ellenség is" - írja Michael Oakeshott, a XX. század egyik vezető brit konzervatív gondolkodója a politika lényegéről. Tenger a világ, hajók benne az országok, megfelelő kormányos nélkül irányt vesztve sodródnak - különösen viharos időszakban, főleg, ha a hajó felszereltsége is erősen hiányos. A 2008 óta tartó válság újabb hullámai ismét megkövetelik a biztos kezű kormányosokat.

Rajcsányi Gellért | 2014.04.16., szerda 15:17

0

Megrendül-e Fico-ország?

Robert Fico ennyire biztos vagy ennyire bizonytalan magában? Ezt a legnehezebb eldönteni az után, hogy a stabil kormányfői székből elindult a szlovákiai államfőválasztáson - ott pedig kétséges vezető helynek örvendhet az első forduló után.

Rajcsányi Gellért | 2014.03.19., szerda 16:47

0

Az alapjövedelem utópiájáról

Kísértet járja be Európát: a feltétel nélküli alapjövedelem kísértete. Mint a kommunizmus eredeti eszméje, ez is elérhető földi mennyországról, a bőség mindenkinek megterített asztaláról, az igazságosabb, egyenlőbb, testvériesebb szép új világról szól. És az új szólamok is jobbára ugyanonnan jönnek: az örök európai baloldalról. Az EU-ban ugyanakkor épp a hetekben bukott el egy alapjövedelem-párti kezdeményezés, mert csak 285 ezer aláírás gyűlt össze a szükséges egymillió helyett. De ne aggódjon senki, az eszme velünk marad, s egyes gazdag országokban egyre komolyabb mozgalmak tűzik a zászlajukra.

Rajcsányi Gellért | 2014.02.19., szerda 17:32

0

Szerzők /