A fehér ötven árnyalata

/ 2018.01.31., szerda 17:09 /

„A Porgy és Bess jelen formában történő bemutatása nem engedélyezett, és ellentétes a mű színrevitelének követelményeivel” – áll piros keretben a plakátokon, mivel az Operaház – a rendszerváltás után újra – a jogtulajdonosok által előírtakkal szemben fehér szereplőkkel adja elő Gershwin 1935-ös operáját. Két színes bőrű művész azért játszik itt is, igaz, prózai szerepeket.

Pedig talán Gershwinnek sem volna kifogása a magas szinten előadott, jelzésértékűen szcenírozott oratórium ellen, mivel az előadásnak nem célja az amerikai dél (Deep South) megidézése, inkább a mű általános érvényű gondolatait emeli ki, ezáltal téve kortól és földrésztől függetlenné, élővé az operát. Nehéz sorsú, perifériára sodródott emberek összetartó közösségét látjuk. A végtisztesség megadása, az istenhit, a szerelem, az ima ereje kap hangsúlyt, a reményt sugárzó zárójelenet után pedig bizalommal telve hagyjuk el a nézőteret. Az énekhangok egytől egyig kiválóak, de Palerdi András (Porgy), Létay Kiss Gabriella (Bess) és Bakonyi Anikó (Serena) kiemelkedő. Barta Dóra koreográfiája érzékeny és látványos, a táncosok – bár csak pillanatokat kapnak – lenyűgözőek. Kálid Artúr és Nagy Dániel Viktor prózai színészek alakítása, játékos angolsága üdítő színfolt. Az előadás nem bántó, főleg nem rasszista, inkább közelebb hozza a történetet a mai nézőhöz.

Porgy és Bess – Magyar Állami Operaház
Rendező: Almási-Tóth András
*****

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.