Nem élni, csak túlélni

/ 2018.01.17., szerda 18:56 /

A darab a ’40-es években játszódik, s a jelmez és a díszlet – Horváth Jennynek a tereket vékony gumiszalagokkal elválasztó, ötletes lakása – is 70 évvel korábbra repít minket, a karakterek mégis olyannyira hús-vér emberek, hogy úgy érezzük: 2018-as családi drámát látunk.

Tom, miközben magáról és családjáról gyón, ugyanúgy várja az alkohol elfogyasztása utáni „kattanást”, mint Brick, Tennessee Williams másik remekművében, a Macska a forró bádogtetőnben. Nem véletlenül, hiszen az amerikai szerző itt is hétköznapi vágyaikat kergető, az őrjítő valóság elől menekülő embereket mutat be.

Az Üvegfigurák jutalomjátékokkal teli kamaradarab. Kováts Adél lenyűgözően alakítja a fojtogatón szerető, a valóságot nem tudomásul vevő anyát, Lovas Rozi a mozgássérült lánya szerepében mutatja meg szépen a félénk karakter saját maga kreált világában – üvegfigurái közt – felcsillanó boldog arcát is. Porogi Ádám mesélőként a családi nyomás alól menekülő fiút hozza érzékletesen, kliséktől mentesen. Valló Péter rendezésében a gyenge emberek vívódása, a jó megoldások hiánya elborzasztóan jó tükre annak, hogyan nem lehet élni, csak napról napra túlélni.

Tennessee Williams: Üvegfigurák – Radnóti Színház Rendező: Valló Péter
*****

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.