Valaki a háborúban is jól jár

/ 2018.02.28., szerda 18:29 /

„Szegény ember nem élhet kurázsi nélkül” – hangzik el Bertolt Brecht 1941-ben bemutatott drámájában, mely rémisztő képet fest emberi kegyetlenségről, békéről és háborúról, ahol mindig a szegény ember húzza a rövidebbet.

Bár a mű a hatalmas emberveszteséggel és pusztítással járó harmincéves háború idején játszódik, időtlen. A borzalmas öldöklést kurta békék szakítják meg, és amiért a csatákban dicséret, a béke idején már halál jár. Ami biztos: ilyenkor is működik az üzlet, mert valaki mindig jól jár a háborúban is.

Börcsök Enikő játéka Kurázsi mamaként lenyűgöző, vérbeli túlélőként uralja a színpadot. Gyermekeit egyetemi tanítványai játsszák; ki kell emelni közülük a néma Katrint alakító Bajor Lilit, aki bámulatos energiával van jelen a színpadon, mindegy, hogy némán figyel vagy teljes erővel dobol. Szombathy Gyula Börcsökkel előadott duettje a darab egyik csúcspontja. Csík György izgalmas, állványokból álló, hajtányos, sötét díszlete a háború ridegségét tükrözi. Brecht műve háborúellenes intelem, az előadás után nem kívánhatunk mást, mint hogy a látottakat sose kelljen átélnünk.

Kurázsi mama és gyermekei – Veszprémi Petőfi Színház
Rendező: Funtek Frigyes
*****

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.