Hollywood happy end nélkül?

/ 2018.05.02., szerda 17:36 /

Ha jobban belegondolunk, a Casablanca című klasszikust az utókor érdemtelenül vádolja happy enddel. Sőt, az amerikai álomgyár bizonyos korszakaira is inkább a búskomor, de legalábbis kétértelmű zárlat volt jellemző.

A világháború utáni film noirok például igen lemondóak voltak. Ahogy az ötven évvel ezelőtti kultuszfilmek nagy része is pesszimista. A hollywoodi reneszánsznak is nevezett korszak közül néhány alkotás főhősének – spoileres! – sorsa: Bonnie és Clyde (halál), Szelíd motorosok (halál), Butch Cassidy és a Sundance kölyök (halál), Kínai negyed (van a halálnál is rosszabb?). Ebbe a pesszimista sikerszériába illik a Bilincs és mosoly című Paul Newman-klasszikus is. Ha csak egy szorongó álomgyári filmet néznél meg, ez a börtönfilm telitalálat. Hatását mutatja, hogy Stuart Rosenberg kivételes 1967-es mesterművének jellegzetes plakátját más filmek díszletébe is becsempészik. (Spike Lee Az utolsó éjjel című 2002-es mozijában is feltűnt.) Amiről azonban a plakátok hallgatnak: a Bilincs és mosoly csodálatos zenéje. Ráadásul Hollywood talán legnagyszerűbb zeneszerzője, Lalo Schiffrin kompozíciói között egy Paul Newman által megénekelt, bendzsóval kísért furcsa kis szerzemény is elhangzik.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.