Ötvenéves a 2001: Űrodüsszeia

/ 2018.04.25., szerda 17:11 /

Verseny folyik a filmrendezők között: ki jósolja meg rosszabbul a jövőt.

George Orwell 1949-es regényét, az 1984-et úgy filmesítették meg 1993-ban, hogy akkor már tudhatták, a 80-as években még várni kellett az orwelli disztópia megvalósulására. A Vissza a jövőbe egyes részei 2015-ben játszódnak, de a tér-idő kontinuumot sikerült úgy megzavarni, hogy a valóság végül eltért a filmbéli látványtól. És már csak egy évet kell várnunk, hogy kiderüljön, bekövetkezik-e a Szárnyas fejvadász jóslata…

A 2001: Űrodüsszeiát sportszerűtlen húzás idekeverni. Stanley Kubrick ötven éve bemutatott filmjének egyik idősíkja négymillió évvel ezelőtt játszódik – mit számít, hogy kicsit pontatlan jósnak bizonyul? Ami viszont minden idők legkifürkészhetetlenebb filmes jelképe mellett – a monolittömb – fennmarad a nagyszabású moziból, az Johann Strauss Kék Duna keringője, Richard Strauss egyik operamotívuma és Ligeti György két művének felidézése. Kubrick rajongója volt a közép-európai zenének. A Tágra zárt szemekben magyar szereplőt is írt a Ligeti-dallamokkal lidércesre hangolt történetbe, a Ragyogásban Ligeti mellett Bartók hangzik fel. Mit gondolhatott rólunk a mester? És mi mit gondoljunk az Űrodüsszeia monolittömbjéről?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.