Yes, you can!

/ 2018.05.23., szerda 18:39 /

Autentikus körülmények között, akár önkéntes munkával akarod fejleszteni idegennyelv-tudásodat a nyáron, de nincs pénzed többhetes külföldi tanfolyamra és/vagy szállásra? No problem.

A Heti Válasz Új Hullám rovatának olvasói nyilván dinamikus, nyelveket beszélő fiatalok – vagy legalábbis azok szeretnének lenni. Így most, a nyár közeledtével bizonyára sokan azon morfondíroznak, hogy a szünidő alatt miként mélyíthetnék el idegennyelv-tudásukat, lehetőleg autentikus környezetben, és minél olcsóbban. Kézenfekvő választás az adott országban tartott tanfolyamok valamelyike, ám mivel ezek drágák, sokan eleve nem gondolkodnak bennük. Egy-két hónapra fizetett főállást találni szintén nem egyszerű, így a kevésbé eleresztett versenyzők hamar felfedezik lehetőségként az önkénteskedést.

Az internet csak úgy roskadozik az ajánlatoktól, sőt számos honlap keresőjében mindenki beállíthatja, hogy hol, mennyi ideig, milyen jellegű tevékenységet látna el. Ennek megfelelően segíthetsz hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatásában Nepálban; gondozhatsz időseket Kanadában; Afrika a szociális munkák egész tárházával vár; sétáltathatsz kutyát Angliában és vezethetsz vak csoportokat Skóciában – hogy csak néhány példát villantsunk fel. Az anyanyelvi környezetet persze úgy kell érteni, hogy egy rakás hozzád hasonló, mindenféle akcentussal és hibával beszélő külföldivel leszel együtt, és külön keresned kell a lehetőséget, hogy szót válthass a helybeliekkel.

A sima önkénteskedésen belül, illetve túl rendelkezésre áll több olyan lehetőség is, amellyel sokan nincsenek tisztában, pedig nagyon is járható – sőt pénzkímélő – útja-módja a nyelvgyakorlásnak. Adott esetben még a szobádból sem kell kitenned a lábad. Ott vannak például azok az internetes tanulói közösségek – például a Verbling –, amelyekhez csatlakozva könnyűszerrel skype-os beszélgetőpartnert szerezhetünk a világ legtöbb nyelvén. Vannak oldalak, amelyek csupán platformot adnak ahhoz, hogy a felek egymásra találjanak, mások viszont segédletet is mellékelnek az egy-egy téma köré csoportosuló beszélgetésekhez.

A következő opciókhoz sem kell külföldre utazni. Elég felkeresni az ország számos nyelvi klubjának valamelyikét, hogy ingyen vagy néhány száz/ezer forintos részvételi díj fejében beszélgetőcsoportok tagja légy. Például a Polyglot Klub, a Compass Egyesület és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár szervezésében találsz ilyen köröket.

Ezenkívül, ha nem tiltja a vallásod, eljárhatsz a budapesti jezsuiták angol nyelvű miséjére, mely után kötetlen beszélgetést tartanak, vagy felkeresheted a mormon misszionáriusok ingyenes angoltanfolyamait az ország közel két tucat településén. Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza jótékonyságból vállalja az oktatást, az egyes alkalmak végén némi igehirdetéssel, ám ezen nem kötelező részt venni. De ha nem idegenkedsz a szabadkőművességtől, ellenben vonz a karitatív munka, csatlakozhatsz akár a Rotary Klub fővárosi csoportjához is, melynek gyűlésein a hivatalos nyelv az angol.

És most következzenek az egyes célországokban elérhető, kevesek által számon tartott lehetőségek. Személyes kedvencünk az Edinburgh-i Fesztivál: az évente augusztus elejétől végéig tartott rendezvényre önkéntesek százait keresik, akár külföldről is. A többféle csomag fapados opciójában napi négy óra munka fejében ingyen sátrazhatsz a helyszínen és vehetsz részt a programok bármelyikén – hogy aztán az egy hónap alatt a társaiddal, a szervezőkkel és a vendégekkel folytatott beszélgetésekkel csiszold nyelvtudásodat. Az ugyanitt elérhető „deluxe” változatban munkádért egyágyas szobát, 600 font költőpénzt és ingyenes városi közlekedési bérletet is kapsz. Hasonló lehetőségeket kínál a világ számos más fesztiválja vagy éppen sporteseménye – idén például a moszkvai futball-világbajnokságon közel négyezer külföldi önkéntest alkalmaznak, akik nem ingyenes orosz nyelvtanfolyamon is részt vehetnek.

A nyelvi kurzust és az önkéntességet kombinálja sajátos módon a világ több tanfolyama; az egyik orosz nyelviskola például a tandíjból napi egy óra munka fejében 15, két óra után pedig 30 százalékot enged el. Persze mivel az ember jobbára interneten kutakodik, gyakorta nincs biztosíték a tevékenység, a cserébe kapott szolgáltatások és a körülmények minőségére, hasznosságára. Ezt a veszélyt hivatottak kiküszöbölni a worldpackers.com-hoz vagy a workaway.info-hoz hasonló weboldalak, melyek saját minősítési rendszert tartanak fenn.

Miközben a hasonló kezdeményezésekben elérhető variációk száma szinte végtelen, van egy anyagi szempontból szűk keresztmetszeti tényező: a szállás. E megfontolásból kombinálják a kellemest a hasznossal azok a hostelek vagy panziók, amelyek eleve szálláskiadással foglalkoznak, így náluk – számukra nem különösebben költségesen, igaz, általában többágyas hálókban – von haus aus megoldható az éjszakai pihenés. Se szeri, se száma a vonatkozó tematikus internetes oldalaknak – ilyen például a hosteljobs.net. Itt akár néhány hétig tartó, vagy éppen hosszabb távú munkánk fejében ingyenes szállást találhatunk, hogy aztán recepciósként, szobatakarítóként vagy konyhai munkatársként nemzetközi társaságban gyakorolhassuk az idegen nyelvet. Az egészben az a legjobb, hogy ha olyanunk van, ehhez szintén nem kell mindenáron külföldre utazni. Akik kalandvágyból itthon akarnak maradni, jelentkezzenek a kínálatban szintén szereplő magyarországi hostelek egyikében, és fogadókészség esetén máris indulhat a móka.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.