Gazdaság

A digitális verseny kora

/ 2014.12.10., szerda 17:43 /

Energiahatékony digitális városok, intelligens közlekedési eszközök és minden igényt lefedő, felhőalapú vállalati informatika – a T-Systems Magyarország vezérigazgatója, Rékasi Tibor szerint többek között ezek a megoldások alapozzák meg a jövő digitális világát.

– Közlekedés, egészségügy, közszféra, ipar, kereskedelem, pénzügy – elődvállalatai összeolvasztásával a T-Systems Magyarország rendkívül széles portfóliót örökölt, ráadásul minden ágazat esetében „testre szabott” megoldásokkal rendelkezik. Képes egyetlen vállalat összefogni ezt a szerteágazó tevékenységi kört?

– Igen, sőt, az elődvállalatok integrációjával még hatékonyabbá vált a szervezet. Az egyik legfontosabb célunk, hogy az ügyfél ne egy sok szereplőből, márkanévből és ügyfélkapcsolati gárdából álló zűrzavarral találkozzon, hanem mindössze egy kapcsolattartóval, aki a központi márkanév alatt egyesített összes kompetenciát képviselheti. Ez a logika érvényesül mind az értékesítés, mind a projektek megvalósítása terén.

– Ezek szerint az integráció elsősorban az ügyfeleknek kedvez.

– Nekünk is egyszerűbbé vált a munkánk azáltal, hogy minden tevékenység egyetlen, átlátható intézményrendszeren belül szervesült. De a stratégiánk helyességét a piac is hamar visszaigazolta. Ez nem meglepő, hiszen ha például egy önkormányzat hatékonyabbá kívánja tenni a lakossági kommunikációját, nem biztos, hogy szembesülni szeretne ennek telekommunikációs, IT-infrastrukturális és alkalmazásfejlesztési feltételeivel. Nagy előny, hogy a T-Systems Magyarország képes levenni ezt a terhet az ügyfelek válláról. Szerződéskötéskor mi mindössze azt a kérdést tesszük fel: milyen problémára keresnek megoldást?

– Anyavállalatuk, a Magyar Telekom februárban partneri együttműködési megállapodást kötött a kormánnyal. Az a szerződés milyen megoldásra váró feladatokat jelölt ki a T-Systems Magyarország számára?

– A megállapodás alapvetően hálózatfejlesztésről szól, ezért a digitális szolgáltatásokat, megoldásokat kínáló T-Systems ennek a szerződésnek csak alfejezeteiben szerepel. A mi munkánk akkor kezdődhet, mikor az ennek alapjául szolgáló hálózat már elkészült. Ha ezt elértük, a digitális partnerség számos további szinten is kiteljesedhet: az e-közigazgatás, az egészségügy vagy a közlekedés mind olyan vertikumok, melyeken a T-Systems komoly hatékonyságnövelő projekteket valósíthat meg. Ezeket a terveket – az EU Smart City programjával összehangolt – Digitális Város koncepcióban foglaltuk össze.

– Pályázati forrásokból fejlesztenének intelligens városokat?

– Az új uniós ciklus során számíthatunk rá, hogy Brüsszel komoly összegeket fordít majd ilyen hatékonyságnövelő informatikai beruházásokra. Az Európai Unió hosszú távú céljai közül az egyik legfontosabb az energiafelhasználás optimalizálása, amely a digitális városok technológiai megoldásaival garantáltan elérhető. És ez csak egy a számtalan előny közül.

– Nézzünk szét egy ilyen, elképzelt városban! Mivel találkozik az időutazó látogató?

– Lehet, hogy futurisztikusnak hat, de a digitális város napjainkban is létező valóság. Már ma is használatban van számos olyan megoldás, mely – sokszor észrevétlenül – élhetőbbé, takarékosabbá, biztonságosabbá teszi a városokat. Létezik például olyan technológia, mely a településre érkező és onnan távozó személyeket regisztrálja, megkönnyítve a bűnüldöző szervek munkáját. Szolnokon, a T-City keretében megvalósított Városkártya-rendszer is nagy siker, mely használható munkahelyi belépőkártyaként, kupongyűjtőként vagy akár tömegközlekedési bérletként is.

– Ha már tömegközlekedés: a BKK Futár rendszerét is a T-Systems üzemelteti.

– Ez is egyike azoknak a hálózati alapú megoldásoknak, melyek hatékonyabbá és kiszámíthatóbbá teszik a közösségi közlekedést. Az internetalapú utastájékoztatási rendszer percre pontos információt ad az egyes járművek érkezéséről, míg egy másik funkció segítségével a sofőrök bizonyos mértékig a forgalom irányításába is beleszólhatnak. A közlekedési lámpák váltási ritmusa központilag befolyásolható; a sofőr indokolt esetekben „kérhet” zöld lámpát a járműve számára.

– Amit nyertek a réven, elvesztik a vámon. A Bubi közbringarendszer a T-Systems fejlesztéseinek csúszása miatt nem indulhatott el időben, ami kötbérezést is maga után vont.

– Valóban csúsztunk a szoftverfejlesztéssel, de az így keletkezett kötbérből a BKK újabb Bubi-kerékpárok és állomások üzembe állítását kezdheti meg. A fennakadás egyébként abból származott, hogy a megoldásunkban egyesítettük minden európai közbringarendszer előnyeit, ám ez a tervezettnél több időt vett igénybe. A projekt azonban elérte a célját, hiszen a szoftverek megbízhatóan működnek és valóban európai színvonalú rendszert alakítottuk ki.

– Elvárható, hogy a bankkártyás fizetést bonyolító alkalmazás valóban megbízható legyen.

– Csak egy komolytalan sajtóhír terjesztette, hogy nem az. A Bubi fizetési szoftverének pontosan ugyanolyan szabványoknak kell megfelelnie, mint bármilyen más bankkártyás fizetési rendszernek. Az alkalmazás működését auditáltattuk, és bebizonyosodott, hogy hibátlanul és biztonságosan ellátja a feladatát. A T-Systems Magyarország fejleszt és üzemeltet nagyságrendekkel komolyabb pénzügyi megoldásokat is – a bankkártyás fizetés technológiai szempontból nem jelent kihívást. Kár ilyen rémhírekkel rombolni a projekt eredményeit!

– Milyen pénzügyi megoldásokra utalt?

– Az instantMoney nevű, felhőalapú alkalmazáscsomag pénzintézetek és takarékszövetkezetek számára nyújt teljes körű informatikai szolgáltatást, beleértve a banki számlavezető rendszert is. A pénzintézetek így a legszigorúbb felügyeleti elvárásoknak is megfelelő garanciákkal rendelkező alkalmazáscsomagot vehetnek igénybe, anélkül, hogy mindezt maguknak kiépítenék. Az alkalmazáscsomag elérhető természetesen nem csak felhőalapú szolgáltatásként, hanem az ügyfélnél telepítve, on-premise is megvásárolható: ez esetben a bevezetést követően az alkalmazásokat 7×24 órában üzemeltetjük vagy támogatjuk.

– Mennyire bíznak a nagyvállalatok a felhőalapú megoldásokban?

– Az igazán jelentős áttörés valószínűleg a következő években bontakozik majd ki. A nagyvállalatok szempontjából a fő kérdés mindig az, tudják-e olyan hatékonysággal üzemeltetni a saját eszközeiket, ahogy egy profi szolgáltató tenné távolról. Egyre több vállalat támaszkodik – részben vagy egészen – a felhőmegoldásokra. A nagyobb projektjeink közül például kiemelhetjük az ELMŰ-ÉMÁSZ-szal nemrég kötött szerződésünket, melynek következtében a cégcsoport teljes szerverinfrastruktúráját egy privát felhőből üzemeltetjük.

– Az informatika világa egyre kevésbé helyhez kötött, és ez a képzett munkaerőre is igaz; a fiatal informatikusok elvándorlása miatt itthon folyamatosan nő a szakemberhiány. Milyennek ítéli az IT-szektor utánpótlási lehetőségeit?

– A digitális versenyképesség már most is, de a jövőben egyértelműen központi tényezővé válik az államok gazdasági fejlődése szempontjából. Épp ezért mind a kormánynak, mind az IT-szektor vállalatainak komoly feladata, hogy vonzóvá tegyék ezt a szakmát a fiatalok számára. A T-Systems Magyarország nagy hangsúlyt fektet a Magyar Telekommal közös gyakornoki programjára, melyen keresztül végzős informatikusok és más területek képviselői is munkához juthatnak a cégnél. Szinte az összes iparág számára kínálunk infokommunikációs megoldásokat, épp ezért lényeges, hogy a különböző területek szakértői segítsenek megtalálni a saját szektoruk problémáira adható legjobb technológiai választ.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.