Gazdaság

Egyszer fent, máskor fönt

/ 2018.01.10., szerda 18:06 /

Hány egységből állt a felcsúti polgármester vállalatbirodalma 2010-ben? Kettőből. Tíz hónapja már 104-ből, ma pedig bő kétszázból. Mészáros Lőrinc akár Mol- vagy OTP-jelentőségű nemzetközi holdingot építene – leltár egy történelmi léptékben is párját ritkító vagyongyarapodásról.

Lassanként nem marad jelzős szerkezet, történeti „nagyotmondás” vagy nemzetközi összevetés, amellyel érzékeltetni lehetne Mészáros Lőrinc vagyongyarapodását. A Konzum Nyrt., vagyis a tőzsdei zászlóshajó tavalyi első fél évéről szóló jelentésben például a vállalatvezetés azzal dicsekszik, hogy a cég részvényei néhány hónap alatt 6000 százalékos árfolyamrobbanást produkáltak, így 2017-ben a világegyetem legjobban teljesítő papírjaivá váltak. Majd a luftballon kipukkadásától tartók kedvéért a menedzsment leszögezi: „A befektetői bizalom hűen tükrözi az előttünk álló jelentős növekedési potenciált.”

Az Index már korábban arra jutott, hogy a felcsúti politikus-üzletembernek tíz év alatt arányaiban nagyobbat nőtt a vagyona, mint a Facebooknak – ezt a polgármester így kommentálta: „Hát, lehet, hogy okosabb vagyok Zuckerbergnél, nem gondolják?” Az Átlátszó oknyomozó portál pedig nemrég megállapította, hogy a gázszerelői előéletű Mészáros Lőrinc a teljes magyar gazdaságtörténet leggyorsabban fejlődő milliárdosa; vagyona sokkal jelentősebb, mint a Horthy-korszak toptulajdonosaié, Károlyi László és Festetics Sándor grófé, illetve Habsburg József főhercegé – együttvéve. (Ez még úgy is igaz, hogy az akkori GDP alig harmada volt a mainak, vagyis most eleve nagyobb „tortából” lehet harapni.)

Mindez a számok nyelvén: míg 2010-ben két egységből, az infrastruktúraépítő Mészáros és Mészáros Kft.-ből és a kazincbarcikai KBSC FC Sportszervező Kft.-ből állt a felcsúti vállalkozó birodalma, tíz hónapja már 104 társaságot soroltunk hozzá (Heti Válasz, 2017. március 9.). Legfrissebb összegzésünk szerint pedig immár kétszáznál is több cég felett rendelkezik – táblázatunkban csak a jelentősebbeket szerepeltetjük iparágakra bontva (a valasz.hu/meszaros internetes oldalon viszont a teljes portfóliót bemutatjuk).

A Mészáros nevével fémjelzett Konzum–Opus Global tőzsdei duó az elmúlt hónapokban úgy habzsolt, mintha gyorsított felvételt láttunk volna. Mit gyűjtött be a pénzintézeti-biztosítói szektorban? Átvette az MKB Bank legnagyobb részvényeseként jegyzett Metis-magántőkealapok kezelését, megszerezte az FHB központi irodaházát és a takarékszövetkezetek informatikai hátországát biztosító Takarékinfo Zrt.-t – továbbá bejelentette, hogy tulajdonossá lép elő a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-ben. Az ingatlanpiacon? Egyebek mellett övé lett a 20 milliárd forintos irodaház- és logisztikaiközpont-állománnyal rendelkező Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. többségi csomagja. Az energetikában? A Paks II. beruházásra készülve 51 százalékot szerzett a nukleáris tervezésre, kivitelezésre szakosodott – cseh hátterű, de oroszbarát – KPRIA Magyarország Zrt.-ben, illetve megvásárolja a Mátrai Erőművet és a tüzelőanyag-előállító Geosol Kft.-t. Az élelmiszeriparban? Az agrárcégei révén bő tízezer hektáron gazdálkodó Mészáros meghatározó befolyásra tett szert az Észak-alföldi régió új, 45 milliárd forintos zöldmezős beruházással indított gabonafeldolgozójában, a Kall Ingredients Kft.-ben – egyik tőzsdén kívüli társasága pedig belevágott egy hasonló projektbe Visontán, a Mátra lábánál. A szállodaiparban? Sorra húz be újabb (a hazai mellett ausztriai és montenegrói) érdekeltségeket a mára 24 tagból álló Hunguest Hotels-hálózatba. A bortermelésben? Az MKB Bankba való belépés azt is jelentette, hogy a felcsúti polgármester közvetve a Pannonhalmi Apátsági Pincészet társbirtokosává vált – miközben egyéb vállalatai Balaton-felvidéki borászatokat vettek a már meglévő tokaj-hegyaljaiak mellé. A médiapiacon? A Mediaworks országos és megyei laphálózatát kiegészítendő Mészáros Lőrinc „belekóstolt” – résztulajdonosként – a TV2 műsorgyártójába (IKO Holding) és reklámértékesítőjébe (atmedia), miközben a Konzum–Opus-körön kívüli magáncégei üzemeltetik az Echo Tv-t, s újabban egy balatoni és egy kecskeméti helyi rádióadót is.

Ennyi tranzakció elemzéséből normál esetben évekig elélne a gazdasági szaksajtó, de ilyen tempó mellett már a puszta tényközlés kitölti a felületeket. Kevesen vették észre például, hogy a felcsúti üzletember teljes iparláncokban gondolkodik: felvásárolja a Geosolt, amely éghető anyagokat biztosít a szintén bekebelezendő Mátrai Erőműnek, utóbbi meg gőzzel és árammal látja majd el Mészáros épülő visontai búzakeményítő-üzemét. Luxusborai és az ugyancsak a családja kezén lévő Vivienvíz Kft. ásványvizei közben hektoliterszám „csorognak le” a Hunguest-szállodák vendégeihez. A nála lévő Fidesz-barát sajtótermékek pedig elvileg kormányhirdetések nélkül is működnének, hiszen bankjai, óriásvállalatai költségvetésében mindig lesz – milliárdos nagyságrendű – marketingkeret.

De miért kell ekkorára fújni Mészáros Lőrincet? Miért vállalja nyíltan, immár üzleti jelentések, prezentációk szintjén is a Konzum–Opus-csoport, hogy Mol- vagy OTP-jelentőségű nemzetközi befektetési holdingot épít? És mi a féktelen növekedés forrása? Egy biztos: e tőkefelhalmozás már túlmutat azon – az akár legitimnek is mondható – törekvésen, hogy stabil hátország segítse a jobboldalt. Inkább azt üzeni, hogy Orbán Viktor kormányzati cselekvőképességét egyetlen gazdasági szereplő sem korlátozhatja, hiszen a miniszterelnök egy-két év alatt bárkit képes – akár az OTP-s Csányi Sándorral szemben is – versenyképes tényezővé emelni. A felcsúti polgármester ugyanis az állami közbeszerzések egyik fő haszonélvezője, a Konzum-részvényárfolyam tavalyi őrült kiugrását pedig – egyéb fundamentumok híján – kizárólag az a tény „támasztotta meg”, hogy Mészáros Lőrinc vállaltan a kormányfő barátja (azaz a kis- és nagyobb befektetők számára kifizetődő lehet vele egy cégben lenni).

Az üzletember beterelése a tőzsdére tehát abból a felismerésből adódott, hogy Orbán nemcsak közéleti, hanem gazdasági brandként is „működik” – Konzum, Opus vagy egyéb fedőnevek alatt. Amint az Index a minap összefoglalta, a Mészáros-papírok esetében az események nem a tőzsdéken megszokott sorrendet követték: a részvényeket nem az robbantotta be, hogy az adott cég jól teljesített, és szerves fejlődés révén egyre kedvezőbb bizniszekhez fért oda, hanem először elszállt az árfolyam, majd a gigantikus növekedés teremtett lehetőséget az üzlet bővüléséhez. A befektetők megelőlegezett bizalmát azonban kizárólag úgy lehet fűteni, ha a vagyongyarapodás rohamszerű és végeláthatatlan.

A tőzsdei jelenlét alapesetben az átláthatóság netovábbja, hiszen a vállalatvezetésnek a társaság minden akciójáról közleményt kell fogalmaznia. Ám Mészáros Lőrinc úgy lett meghatározó szereplő több stratégiai iparágban, hogy a kezdőlöketként használt tízmilliárd forintokat magántőkealapok biztosították – tőzsdei cégei jórészt csak kezelik ezt az „idegen” vagyont. Azt pedig, hogy egy-egy magántőkealap befektetési jegyeit ki jegyzi, a nemzeti bank hivatalból tudja, az átlagemberek számára viszont titok. Létezik tehát a felcsúti csoda – csak az első tízmilliárdok eredetét ne firtassa senki.

* * *

A FELCSÚTI POLGÁRMESTER ÉRDEKELTSÉGEI

I. Tőzsdei társaságok (a már bejelentett cégvásárlásokkal együtt)

Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt.

A társaság által kezelt magántőkealapok: Konzum PE, Metis, Metis 2

Ingatlanbefektetési alapok: Konzum RE, Konzum II.; a keszthelyi szállóépületekből, balatonalmádi kempingekből és egyéb ingatlanokból, budakeszi telkekből, budapesti lakásokból és irodaházakból, köztük az FHB Bank Üllői úti központjából álló ingatlanportfólió eszközértéke közel 15 milliárd forint

Pénzintézet: MKB Bank és a hozzá kapcsolódó közel harminc (alapkezelő, üzemeltető és lízinggel foglalkozó) leánycég

Borászat: Az MKB-nek meghatározó részesedése van a Pannonhalmi Apátsági Pincészetben

Szállodaipar: Hunguest Hotels-lánc – 19 hazai szálló (köztük a hálózathoz most csatlakozó egerszalóki Saliris és mátraházai Lifestyle) mellett ide tartozik négy ausztriai, valamint egy montenegrói tengerparti hotel is

Kempingek: A Balatontourist tucatnyi kempinget üzemeltet

Opus Global Nyrt.

A Status Capital Zrt. nevű leánycég által kezelt magántőkelapok: STATUS Energy, STATUS MPE

Villamosenergia-ipar: Mátrai Erőmű (Visonta, Halmajugra) – közösen a cseh Energetický a průmyslový holdinggal

Hulladékhasznosítás, tüzelőanyag-előállítás: Geosol Kft.(Visonta, Halmajugra)

Atomenergiai kivitelezés: KPRIA Magyarország Zrt.– közösen a cseh Královopolská RIA a.s.vállalattal

Tűzhelygyártás: Wamsler SE Európai Részvénytársaság (a Salgótarjáni Vasöntöde jogutódja) és két német leánycége

Építőipari kivitelezés: Euro Generál Zrt.

Banki informatika: Takarékinfo Zrt. (az FHB és a takarékszövetkezeti szektor szereplőinek informatikai és távközlési szolgáltatója)

Lapkiadás: Mediaworks Hungary Zrt.– a Nemzeti Sport és a Világgazdaság mellett 13 regionális napilap, kilencvennél is több médiamárka kiadója (nyomdákkal és terjesztővállalattal)

Televíziós műsorgyártás: IKO Holding Kft. (a TV2-csoport legfontosabb beszállítója)

Sales house: atmedia Kft. (a TV2 és a közmédia reklámblokkjainak értékesítője)

Kukoricafeldolgozás, élelmiszeripar: Kall Ingredients Kft. (Tiszapüspöki)

Mezőgazdaság: Csabatáj Zrt. (növénytermesztés közel 1000 hektáron Békéscsaba térségében, illetve tojástermelés)

CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.

Biztosítás: CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.

Kegyeleti szolgáltatás: Pannónia PI-ETA Kft.

Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt.

Ingatlangazdálkodás: A társasághoz tucatnyi leánycég tartozik; a többek között gellérthegyi, rózsadombi irodaépületekből, illetve logisztikai központokból álló ingatlanportfólió eszközértéke közel 20 milliárd forint

II. Jelentősebb tőzsdén kívüli vállalatok

Út- és vasútépítés, építőipar: Mészáros és Mészáros Kft., RM International Zrt., R-Kord Kft., CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft., CLH Klímaszerviz Kft., Fejér-B.Á.L.Zrt., T-Ingatlanfejlesztő 2016 Kft.(utóbbi társaság Tatabánya központi szolgáltatóházát fejleszti)

Médiaszolgáltatás: Echo Hungária TV Zrt., Echo Penisola Kft.(a cég a „Balaton rádiójaként” reklámozott Part FM-et üzemelteti), Gong Rádió Kft.(Kecskemét leghallgatottabb adójának működtetője)

Sportbiznisz, labdarúgás, felcsúti fejlesztések: Magyar Sportmárka Zrt.(ruházatgyártás), NK Osijek s.d.d. (eszéki futballvállalkozás), Puskás Futball Club Kft., Puskás Ferenc Sport Hotel Kft., Alcsúti Szálloda Projekt Kft., Pro-Kvóta 2004.Kft. (kisvasút-üzemeltetés)

Vendéglátás, vadásztatás: Mészáros Gasztro Kft. (a cég az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán a Szekér csárdát, a felcsúti kisvasút büféjét, valamint az alcsútdobozi Mészáros Pub és Pizzériát működteti), Vért Vadászati Kft. (a társaság közel 20 ezer hektáron végez vadászati tevékenységet a Gerecse lábánál és az Etyeki dombság környezetében, valamint Békés megyében)

Borászat: Canter Borház Kft., Tihanyi Borászati Kft. Badacsonyi Pincészet Kft. (Balaton-felvidék), Dereszla Bortermelő Kft. és Henye Borászat Kft. (Bodrogkeresztúr, Tokaj-Hegyalja), Témadesign Kft.( a cégé Tokaj-Hegyalja egyetlen ötcsillagos borhotelje, a tarcali Andrássy Rezidencia)

Búzafeldolgozás, élelmiszeripar: Visonta Projekt Kft. (Visonta)

Mezőgazdaság: Agrosystem Zrt. (a korábbi Herceghalmi Kísérleti Gazdaság jogutódja 4000 hektáron gazdálkodik), Aranykorona Zrt. (növénytermesztés közel 1600 hektáron Székesfehérvár térségében, illetve tojástermelés), Búzakalász 66 Felcsút Kft. (malomipar, növénytermesztés 1000 hektáron Bicske és Felcsút térségében, valamint mangalica- és sertéstenyésztés), Hidasháti Zrt. (vetőmagüzem, növénytermesztés bő 3000 hektáron Békés megyében, továbbá szarvasmarhatartás)

Ásványvízipar: Vivienvíz Kft. (a társaság kútjai a Gerecse és a Vértes hegységekben találhatók)

Mészáros Lőrinc teljes céglajstroma a valasz.hu/meszaros internetes oldalon érhető el.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.