Gazdaság

Küszöbön a mobilforradalom?

/ 2017.12.05., kedd 12:40 /
Küszöbön a mobilforradalom?

Önvezető, hálózatba kapcsolt járművek létrehozására és távolról végzett sebészeti beavatkozásokra is lehetőséget adhat az ötödik generációs mobiltechnológia, melynek bevezetésében Magyarország az élenjárók között van.

Szinte minden mobiltechnológiai fejlesztést sci-fibe illő ígéretek előznek meg, amelyek legalább egy új korszak kezdeteként jelölik meg az újítás bevezetését. Nincs ez másképp a jelenleg fejlesztés alatt álló, ötödik generációs mobiltechnológia, az 5G kapcsán sem. Ennek 2020 körül várható indulásától az ágazati szakértők nem kevesebbet, mint egy új ipari forradalom kirobbanását remélik. Az új protokoll csúcssebessége a jelenleg elérhetőnél nagyságrendekkel nagyobb lesz, másodpercenként elérheti akár a 20 gigabitet is, a kapcsolat válaszideje jelentősen rövidül, és energiafelhasználása is jóval gazdaságosabbá válik.

Hogy a fokozott várakozásokat végül kielégíti-e az innovációs laborokból a felhasználók valóságába átkerülő fejlesztés, az csak a gyakorlatban dőlhet el. Annyi biztos, hogy a magyar 5G-fejlesztések sikerére nemcsak a mobiltársaságok, de a hazai felsőoktatás és a kormány is komoly tétekkel fogadott. A Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos, Deutsch Tamás nyáron jelentette be, hogy csaknem félszáz kormányzati, közigazgatási és iparági szereplő, kamara, egyetem, kutatóintézet, szakmai és társadalmi szervezet együttműködésével koalíció jött létre az 5G bevezetésének előkészítésére. Az ambiciózus tervek szerint az együttműködésnek köszönhetően Magyarország az új technológia kifejlesztésének egyik európai központjává válhat.

Magyarország az élvonalban

„A célkitűzés cseppet sem túlzó. Az 5G-koalícióként emlegetett hazai összefogás páratlan a nemzetközi színtéren. Bár a technológia bevezetésére világszerte zajlik a felkészülés, egyetlen országban sem tudunk olyan széles körű, ágazati versenytársakat és állami szereplőket összefogó kezdeményezésről, mint ami Magyarországon megvalósult” – mondja Mácz Ákos, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége közkapcsolati igazgatója.

Szerinte az 5G-re való felkészülés nemcsak a mobilcégek, de az államok számára is versenyképességi tényező, hiszen az az ország, amelyben a legmegfelelőbb környezetet alakítják ki a fejlesztések és a tesztek lebonyolításához, komoly nemzetközi működőtőke-beáramlásra számíthat. Az 5G-koalíció egyik legnagyobb előnye éppen az, hogy az egyes szektorok képviselői az együttműködés keretein belül képesek összehangolt stratégiát alkotni a szabvány mielőbbi bevezetésére. A széles körű összefogás lehetőséget nyújt arra, hogy – a mezőgazdaságtól az egészségügyön át az autóiparig – minden nagyobb gazdasági terület felkészüljön, és kézzelfogható alkalmazási koncepciókat dolgozzon ki az új mobiltechnológia felhasználására. Ha ez a stratégia megszületik, Magyarország komoly előnyre tesz szert a nagyvállalatok fejlesztési beruházásaiért folytatott nemzetközi versenyben.

A mezőny jelenlegi állapota minden jel szerint valóban kedvező hazánk számára, van mozgástér a nemzetközi 5G-s tesztek és fejlesztések területén, így a fejlettebb technológiai nagyhatalmak, az Egyesült Államok, Dél-Korea, Japán és Németország mellett Magyarország is komoly szerepet vállalhat az 5G-s innovációkban.

Megágyaznak az 5G-nek

Bár az ötödik generációs mobilinternet bevezetésén egy már kidolgozott adatátviteli szabvány „meghonosítását” kell értenünk, a technológia gyakorlati kivitelezése számos ponton helyi fejlesztéseket is igényel. Ezek főként a celluláris, vagyis a mobilkészülékek által használt, vezeték nélküli infrastruktúrákat érintik, de komoly beruházásokat kell majd indítani a hálózati kommunikáció háttérfolyamatait ellátó, nagy kapacitású vezetékes rendszerek korszerűsítésére is.

A soklépcsős folyamat elindítása napjainkban épp időszerű, ugyanis a távközlési szolgáltatókat és eszközgyártókat összefogó, 3GPP nevű nemzetközi szabványügyi testület 2020-ra tűzte ki az 5G debütálásának időpontját. A céldátumig az országnak teljesítenie kell minden olyan műszaki elvárást és paramétert, mely szükséges az új kommunikációs technológia bevezetéséhez. Az 5G-koalíció ennek érdekében nemrég megalakította öt nagy munkacsoportját, melyekben a különböző területek képviselői közös forgatókönyveket dolgozhatnak ki a technológia tesztelésére és alkalmazására.

Új ipari forradalom?

Több gazdasági ágazaton átívelő koncepciók létrehozására azért van szükség, mert az 5G-s mobilinternet kapacitása messze túllép majd a jelenleg használt hálózat korlátain, így szélesre tárhatja a kaput eddig elérhetetlen ipari megoldások előtt. A végfelhasználók számára elsősorban a szórakoztatóipari újítások lesznek feltűnőek, például nagy sebességgel mozgó járművekben is hibamentesen megtekinthetünk majd nagyfelbontású, élő közvetítéseket és videoanyagokat, ahogy mindennapi életünk részévé válhatnak a virtuális valóságban játszódó online videojátékok is. Ezek jelentősége azonban Mácz Ákos szerint eltörpül a többi ágazatban jelentkező haszonhoz képest.

„Az 5G valódi forradalmát a gazdasági felhasználás jelenti. Az új mobiltechnológiának köszönhetően óriási fejlődés várható a robotizálás és a hálózatba kapcsolt gyártóeszközök hatékonyságában” – mondja. Az agrárszektorban lehetőség nyílhat például arra, hogy a termőföldek megművelését rajokba szervezett, összehangoltan cselekvő drónok végezzék. A feldolgozóiparban távolról vezérelt, egymással szinkronban lévő gyártórobotok állíthatják elő a termékeket, és hasonló újítás várható az egészségügyben is: technikailag megoldhatóvá válik, hogy ugyanazon a betegen valós időben végezzenek műtétet egy nemzetközi sebészcsoport különböző országokban tartózkodó tagjai.

Magyarország szempontjából várhatóan kitüntetett szerepe lesz az 5G autóipari felhasználásának. Zalaegerszeg mellett már épül egy olyan high-tech tesztpálya, mely alkalmas az önvezető járművek fejlesztéséhez kapcsolódó próbafolyamatra. Az önvezető technológia iparági szakértők szerint akkor válhat igazán hatékonnyá, ha az autók egymással hálózati kapcsolatba lépnek, és egyetlen rendszerként működnek. Ilyen összeköttetés megvalósítására a korábbi mobilszabványok nem voltak alkalmasak, mert nem tudtak elég gyorsan alkalmazkodni hirtelen fellépő, váratlan eseményekhez. Az 5G-s szabvány egyik fő újítása, hogy válaszideje nagyjából háromszázszor gyorsabb az emberi reakcióidőnél, így elképzelhető, hogy a jövő hálózatba kötött önvezető autóit épp Zalaegerszegen fejlesztik majd.

* * *

4G-ben is hasítunk

Magyarország 5G-hez kötődő ambíciói már csak azért sem alaptalanok, mert az előző generációs, jelenleg is széleskörűen alkalmazott 4G-s mobilnet terén nemzetközi viszonylatban az élmezőnybe tartozunk. A magyar mobilnet átlagsebessége – a dobogóról éppen csak hajszállal lemaradva – a negyedik leggyorsabb a világon, és hazánk egyike annak a négy országnak, ahol 40 Mbps feletti sebességgel mobilnetezhetnek a felhasználók. A gyorsaság mellett a 4G hálózatok elérhetőségére sem lehet panaszunk, hiszen a lefedettség mára elérte a 86,44 százalékot. Ez világszerte a hatodik legjobbnak számít.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.