Gazdaság

Nyílnak a székelykapuk

Héjában sült székely krumplival kínálta képviselőtársait

/ 2009.04.28., kedd 18:35 /

Héjában sült székely krumplival kínálta uniós parlamenti képviselőtársait Brüsszelben nemrég egy erdélyi honatya, aki ötféle, összesen 2500 palack ásványvizet szállíttatott a belga fővárosba. A palackok száma nagyjából megegyezik az erdélyi, főleg székely földi borvízforrások számával. Nyártól közülük több is viselheti a székely márkanevet.

Kibédi és máréfalvi vöröshagyma, gyergyócsomafalvi faház, gyimesi túrós puliszka, kőrispataki szalmakalap, parajdi töltött káposzta, vargyasi festett bútor, csíki sör, sófalvi csontnyelű bicska, lövétei krumplis házikenyér, felcsíki szőttes, gyergyói varrottas, tusnádi kürtőskalács, udvar helyszéki, oroszhegyi szilvapálinka, korondi kerámia - és még megannyi termék létezett évtizedekkel ezelőtt is a székelyföldi, erdélyi, anyaországi vagy a Kárpátokon túli, külföldi piacokon. A termelők és kereskedők java része azonban többnyire csak szájhagyomány, hírnév és megszokás nyomán tudta kínálni, eladni az árukat, melyek között nem kevés volt az egyedi és minőségi portéka.

Idén nyártól kedvező fordulat jöhet, több száz vagy ezer áru és szolgáltatás viselheti ugyanis hivatalosan a Székelyföldi termék vagy a Székely termék közösségi védjegyet. A székely márkanév levédését 2008. december 29-én indították el a Román Találmányi és Védjegy Hivatalnál. Fontos lépés volt ez, hiszen másnap egy bukaresti, román nemzetiségű személy is megpróbálta beiktatni a székely márkanév levédési kérelmét.

A szabadalmaztatás négy hivatalos partnere a Hargita és Kovászna (Háromszék) megyei önkormányzat, a csíkszeredai székhelyű PolgárTárs Alapítvány, valamint egy gyergyótekerőpataki mezőgazdasági őstermelő. Övék a közös költségvállalás, ami közel négyezer euróra rúg, és rájuk hárul a védjegyigénylési feltételek kidolgozásának feladata is. A védjegykibocsátó főhivatal Csíkszeredában nyitja majd meg kapuit. A vezérelv szerint a védjegyet csak olyan székelyföldi termelők kaphatják meg, akik szavatoltan hagyományos és jó minőségű árukat, szolgáltatásokat tudnak előállítani, illetve nyújtani.

A Székely termék és Székelyföldi termék közösségi márkanév csak a történelmi Székelyföld határain belül lesz érvényes. Borboly Csaba, Hargita megye RMDSZ-es önkormányzati vezetője, a szabadalmaztatási folyamat kezdeményezője és fő mozgatója a Heti Válasznak elmondta: a közösségi védelmet élvező termékeket Székelyföldön, tehát helyben kell előállítani, helyi erőforrásból és nyersanyagból. Máshol előállított áru nem kaphatja meg a minősítést. A márkanév várhatóan leghamarabb júniustól igényelhető. A szervezők felkészültek arra is, hogy a védjegyet megvédjék, ha a román szabadalmi hivatal valamilyen kifogással elhalasztaná, akadályoztatná a márkanév használati engedélyének kiadását.A rendkívül széles termékskálán mindenekelőtt a népművészeti tárgyak, a szerszámok, a kések, a bőrdíszművek, az ásványvizek, a feldolgozott erdei gyümölcsök, valamint számos más kisipari, mezőgazdasági, élelmiszer-ipari, faipari áruféleség kaphatja meg és viselheti nagyobb eséllyel a védjegyet. A kezdeményezők azt remélik, hogy az augusztus első két napjára tervezett Székelyföldi Napok rendezvényein már hiteles márkanevekkel címkézhetik a székelyföldi árukat, termékeket. Emellett tavasszal a magyar többségű Hargita és Kovászna megye önkormányzatai, több székelyföldi település polgármestere, valamint az RMDSZ székelyföldi képviselői, szenátorai elindították a Székelykapu programot. Ennek köszönhetően évente száz hagyományos székelykaput felújíttatnak vagy újakat faragtatnak és állítanak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.