Gazdaság

Söralátét helyett

/ 2017.03.29., szerda 15:55 /

Idén a NAV készíti el az éves adóbevallást az adózók helyett, akik még a tervezet helyességét is egyszerű online felületen ellenőrizhetik. A felelősség azonban továbbra is a bevallóké, ezért megnéztük, mire érdemes figyelni.

Noha pár éve még az Orbán Viktor által elképzelt, söralátét méretű adóbevallás is legfeljebb megmosolyogtató ötletnek hatott, most a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bebizonyította, hogy a miniszterelnök fantáziáját is képes túlszárnyalni: idén nemcsak elkészíti mindenki számára a 2016-os adóbevallást, de még az adatok ellenőrzéséhez sincs szükségünk többre, mint ügyfélkapus regisztrációra és internetkapcsolatra. A személyijövedelemadó-bevallás új korszakát megnyitó online felület, az eSZJA rendszer március 15-i indulása nem volt felhőtlen – az oldal a rajt napján összeomlott –, de a gyermekbetegségeken túllépve ma már megbízhatóan ellátja feladatát. A webes alkalmazásban az adózók megtekinthetik, s szükség esetén módosíthatják, kiegészíthetik a NAV által összeállított adóbevallás-tervezetet.

Pár kattintás

Magyarországon évente 4,5 millió adózót érint az szja-bevallás, közülük a NAV 3,8 millió magánszemélynek készítette el az adóbevallási tervezetét – a körben nincsenek benne az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek, illetve azok, akik munkáltatói adómegállapítást kértek. Azok viszont, akik számára készült bevallási tervezet, ügyfélkapus regisztráció birtokában március 15. óta pár kattintással megtekinthetik, s ha az adatokat pontosnak találták, onnantól legalább egy évig nem is kell többet foglalkozniuk az adóbevallásukkal. A rendszernek köszönhetően az adminisztrációs terhek jelentősen csökkennek, de a bevallásban szereplő adatok megismerése és esetleges javítása továbbra is az adózók felelőssége, így az ellenőrzést ajánlott elvégezni.

A NAV által készített tervezet felülvizsgálatának talán legegyszerűbb módszerét kínálja az eSZJA rendszer, melyet az adózók a NAV honlapján vagy a magyarorszag.hu weboldalon keresztül érhetnek el. A felület bármilyen informatikai eszközön – asztali számítógépen, tableten vagy okostelefonon – kényelmesen használható. A kezelhetőség érdekében a fejlesztők szakítottak a korábbi adóbevallás-készítő szoftverekben használt nyomtatványformával, helyette egyszerű ikonokat és letisztult, online környezethez illeszkedő arculatot adtak a rendszernek. Akik csak kifizetőtől, munkáltatótól származó jövedelmet szereztek, és elfogadják a kiajánlott adatokat, illetve nincs visszaigényelhető adójuk vagy adótartozásuk, azoknak a számok ellenőrzése után nincs tennivalójuk; bevallásuk május 22-én minden további lépés nélkül hivatalossá válik. A rendszer azoknak is egyszerű segítséget nyújt, akiknek ki kell egészíteniük a tervezetet. „Az oldal szemléletes és jól követhető, ám sok olyan jövedelem létezik, amelyekről az adóhatóságnak nincs információja, így ezeket az adózóknak önállóan kell rögzíteni az adóbevallásban. A kiegészítésekhez és a végső változat elkészítéséhez a rendszer nagyon jó alapot ad” – mondta az Inforádióban Gyányi Tamás, a WTS Klient adótanácsadó cég partnere.

Ha módosítani kell

Azok a magánszemélyek, akikre vonatkozóan az adóhatóság nem rendelkezik munkáltatótól, kifizetőtől származó adatokkal, az online alkalmazásba belépve üres oldalt találnak. A teljes mértékben internetes kereskedelemből, telekocsi-szolgáltatásból vagy lakáskiadásból élőknek például igazolásaik, saját nyilvántartásaik alapján kell kitölteniük az üres felületet, ezzel teljesítve bevallási kötelezettségüket. A tervezetben található adatok azok esetében is módosításra szorulnak, akiknek a jövedelméről a NAV csak részleges vagy pontatlan információkkal rendelkezik; ilyen például, ha két önkéntes pénztártól érkezett adat a NAV-hoz, s a hivatal nem tudja eldönteni, melyiknek utalja a rendelkezett összeget. Magyarországon dolgozó külföldi állampolgároknak és külföldön elhelyezkedő magyaroknak szintén érdemes utánanézni a kettős adóegyezményeknek, illetve hogy milyen típusú jövedelemnek – kamat, osztalék, munkabér – melyik országnál van az adóztatási joga.

Az üres vagy módosításra szoruló adóbevallást a felhasználók a WebNYK nevű új, online programmal aktualizálhatják. Az alkalmazást nem kell letölteni, mint a már korábban bevezetett, ÁNYK nevű adóbevallás-kitöltő szoftvert, hiszen a friss változat közvetlenül elérhető és futtatható a NAV weboldalán. Az új programmal kapcsolatban az adóhivatal meglehetősen bizakodó, amit az indokol, hogy tavaly az önbevallást benyújtók 86 százaléka szoftveresen készítette el bevallását, és közel 827 ezren ügyfélkapun át, elektronikusan is beküldték. Papíron már tavaly is mindössze a maradék 14 százalék töltötte ki a bevallást, de az idén bevezetett újítások valószínűleg még lejjebb fogják szorítani ezt a számot. A két alkalmazás egyébként még párhuzamosan működik, tehát aki ragaszkodik a régi rendszerhez, azt is választhatja – bár nem érdemes.

A WebNYK-ban működnek automatikus tartalmi ellenőrzések és számszaki vizsgálatok, így az adózó folyamatos visszajelzést kap a felületen keresztül, ha adatai korrigálásra szorulnak. Fontos, hogy az adatok módosítása után nem elég elmenteni a változásokat, a kiegészített tervezetet az online felületen be is kell küldeni a NAV-hoz. Ha valaki ezt elmulasztaná, az adóhatóság május elején figyelmeztetést küld az Ügyfélkapuban regisztrált elérhetőségre. Hasonló online figyelmeztetést kap, aki május 2-áig nem tekinti meg a tervezetet, ám az visszaigényelhető vagy befizetendő adót tartalmaz, esetleg az adatok ellentmondása miatt szükséges a kiegészítés.

Aki adó-visszaigénylésre jogosult, annak a bevallási tervezetet feltétlenül ki kell egészítenie a megfelelő bankszámlaszámadatokkal ahhoz, hogy a NAV kiutalhassa az összeget. Az adóhivatal az adatok beérkezésétől számított 30 napon belül teljesíti az utalást. Ha valakinek – ezer forintot meghaladó – adótartozása van, akkor a tervezet jóváhagyása után egyszerűen befizetheti a webes rendszeren keresztül, bankkártyás átutalással. Erre minden NAV-ügyfélszolgálaton is lehetőség van, és a hátralék csekken is rendezhető, a lényeg az, hogy az adózó május 22-ig törlessze tartozását. A vállalkozási tevékenységet nem folytató, áfafizetésre nem kötelezett magánszemélyek pótlékmentes részletfizetést is kérhetnek, ha a fizetendő szja és az egészségügyi hozzájárulás együttes összege nem haladja meg a 200 ezer forintot.

Az szja 1+1 százalékáról idén is lehet rendelkezni civil szervezetek, egyházak vagy a Nemzeti Tehetség Program részére. Ügyfélkapuval ezt a NAV online rendszerén keresztül egyszerűen meg lehet tenni, de továbbra is van lehetőség a papíralapú nyilatkozattételre is – akár a bevallással együtt, akár attól függetlenül – május 22-éig. A rendelkezés csak akkor érvényes, ha az adózó fizetendő hátralékait a határidőig rendezi.

Ügyfélkapu nélkül?

Az új rendszernek azok sem lesznek kárvallottjai, akiknek nincs Ügyfélkapu-regisztrációjuk. A bevallástervezetet a NAV papíron, postai küldeményként azoknak is kiküldi, akik ezt március 16-ig – több más lehetőség mellett – egy webes űrlap kitöltésével vagy az azonosításhoz szükséges adatokat tartalmazó SMS elküldésével igényelték. Akik nem éltek időben az innovatív lehetőségekkel, viszont ragaszkodnak hozzá, hogy nyomtatva tekinthessék át adóbevallás-tervezetüket, ezt bármikor megtehetik a NAV ügyfélszolgálatain.

Az adóhatóság május 2-ig azoknak is elküldi a papíralapú tervezetet, akik nem kérték a postázását, de elkészült adóbevallásukban ellentmondások vannak, a NAV visszaigényelhető vagy befizetendő adót mutatott ki, esetleg az adózó több önkéntes pénztárnak is rendelkezhet. Ha az adózó nem ért egyet a nyomtatva elküldött tervezettel, abba nem javíthat bele. Ilyen esetekben az illetőnek a 16SZJA jelű bevallást kell benyújtania, melynek elkészítéséhez a kifizetőtől kapott igazolásokat, a tervezet adatait, illetve a saját nyilvántartásait kell felhasználnia – épp úgy, mint a korábbi években. Azoknak, akiknek nem kell módosítaniuk a tervezeten, az ügyfélkapus adózókhoz hasonlóan nincs több dolguk; a küldeményt nem kell visszaküldeniük, adóbevallásuk a május 22-i határidő leteltével automatikusan is hivatalossá válik.

* * *

Mi az az Ügyfélkapu?

Az Ügyfélkapu elektronikus ügyfélbeléptető és -azonosító rendszer, melynek segítségével bárki online elintézheti hivatalos, közigazgatással kapcsolatos ügyeit, nem kell miattuk sorba állni a különféle ügyfélszolgálatokon. A szolgáltatás használatához szükséges regisztráció az ország bármely okmányirodájában elvégezhető. Ezután a felhasználók online felületen jelentkezhetnek be a rendszerbe, melyben kiválaszthatják a kívánt elektronikus szolgáltatást biztosító intézményt, majd az Ügyfélkapu megteremti az összeköttetést a megfelelő intézményi alkalmazással. A regisztrált állampolgárok az Ügyfélkapun keresztül online intézhetnek szinte bármilyen okmányirodai, e-felvételivel vagy OEP-szolgáltatással kapcsolatos ügyet.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.