17 halálos áldozata van a floridai iskolalövöldözésnek

/ 2018.02.15., csütörtök 09:00 /

Diákokat kísérnek ki az iskolából a tragédia után

Fotó: Europress/AFP/Joe Raedle

Ismét tragikus nap volt az Egyesült Államokban. Szerda délután fegyveres támadó hatolt be egy floridai középiskolába. AR-15 félautomata fegyverével előbb az iskola előtt, majd az épületben lövöldözött. Tizenöten a helyszínen, ketten a kórházban haltak meg. Személyazonosságukat még nem hozták nyilvánosságra, igy nem lehet tudni, hány diák, hány felnőtt volt az áldozatok között. Számuk növekedhet, hiszen többeket életveszélyes állapotban kezelnek a közeli korházakban.

A tettes a káoszban, a menekülő diákok között igyekezett elvegyülni. A helyszíntől alig egy órára fogta el a rendőrség. Rövid korházi ápolás után őrizetbe vették és kihallgatják. Az elkövető az iskola kicsapott diákja, a 19 éves Nikolas Cruz, akit fegyelmi problémák miatt távolítottak el. Később fenyegetőzései miatt kitiltották a kampusz területéről is. Nikolas Cruz örökbefogadott gyermek. A középiskola után pénztárosként dolgozott egy boltban, munkatársai kedvelték.

A rendőrség vizsgálja Nikolas Cruz közösségi oldalait, SMS üzeneteit is, hogy kiderítse indítékát.

A tehetős floridai kisváros, a Miamitól egy órára fekvő Parkland sokkolva áll az események előtt. Szülőkben még élnek gyermekeik kétségbeesett telefonhívásai, a videók félelmetes képei. Soha sem gondolták volna, hogy egy ilyen biztonságos, jómódú városban ilyen megtörténhet.

Aggódó szülők várnak hírekre Parklandben

Fotó: MTI/AP/Joel Auerbach

Korábban más városok is hasonlóképpen vélekedtek. Náluk sohasem, aztán lecsaptak a gyilkosok.

Az amerikai tömeges iskolalövöldözés első állomása 1999-ben a coloradói Columbine Középiskolában volt, ahol az iskola két tanulója tizenkét társát és egy tanárt ölt meg. A tragédia megrázta az országot. A Columbine ámokfutás több könyvet, filmet is megihletett meg. Michael Moore rendező Kóla, puska, sültkrumpli című dokumentfilmjében az amerikai fegyvertartás visszáságait vette célba. Gus van Sant cannes-i nagydíjas filmje, az Elefánt ugyancsak a Columbine ámokfutáson alapult.

Akkor egy ország fogadkozott, hogy civilizált nemzet nem engedheti meg magának, hogy ártatlan fiatalokat a legbiztonságosabbnak vélt helyen, az iskolában gyilkoljanak meg.

Azóta 25 halálos iskolalövöldözés történt az Egyesült Államokban. Talán a legfájdalmasabb a 2012-ben a newtoni Sandy Hook általános iskolát érte, amikor egy zavart fiatalember húsz kisdiákot és hat tanárt ölt meg. A gyerekek 6-8 évesek voltak.

Donald Trump elnök Twitter-üzenetében részvétét és imáit ajánlotta fel az áldozatok családjainak. „Nem szabadna, hogy gyermekek, felnőttek ne érezzék magukat biztonságban az amerikai iskolákban” - írta.

Az Egyesült Államokban alkotmány biztosítja a fegyverviselést.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.