A békés családi ünnep titka: ezt a hat témát semmiképpen!

/ 2017.11.23., csütörtök 19:30 /

Ma van az Egyesült Államokban a hálaadás (Thanksgiving), az amerikaiak egyik legfontosabb, legmeghittebb ünnepe. Rokonok, barátok jönnek össze ezen a napon az ünnepi pulykavacsoránál. A szélsőségesen megosztott ország idei jelszava: ha békésen akarsz ünnepelni, ne politizálj a vacsora közben!

A hálaadás ünnepének vallási és történelmi gyökerei vannak az Egyesült Államokban. A hagyományok szerint 1621-ben az Újvilágba érkező zarándokok adtak hálát menekülésükért és a jó termésért. 1863-ban Abraham Lincoln emelte ünnepi rangra november utolsó csütörtökét, remélve, hogy a polgárháború dúlta szétszakadt országot összehozza a közös hálaadás. Roosevelt elnök tette át november negyedik – nem feltétlenül utolsó – csütörtökére az ünnepet 1939-ben. A döntésnek üzleti okai voltak: így meg tudták hosszabbítani a karácsonyi vásár időtartamát.

Tréfás hagyomány, hogy az elnök a Fehér Ház kertjében kegyelmet ad egy pulykának. Idén először gyakorolta ezt a jogot Donald Trump, felesége, Melania és fia, Barron jelenlétében. Majd elutazott floridai birtokára, hogy családi körben ünnepeljen.

A hálaadás a legtöbb ember számára négynapos szabadságot jelent. Milliók kelnek útra, gyakran nem kis távolságokat megtéve, hogy szeretteikkel tölthessenek pár napot. A többgenerációs családok barátokkal kiegészülve gyűlnek össze, hogy a hálaadó könyörgés után elfogyasszák az ünnepi vacsorát, ami kötelezően sült pulyka, krumplipüré, áfonyaszósz és sütőtökpite. A pulykát még Benjamin Franklin tette meg a nemzet madarává, az áfonyát az indiánok ették.

A hálaadás a családi szeretet, összetartozás, irgalmasság és béke jegyében zajlik.

Az idén is ezt várják az amerikaiak. Feltéve, ha nem keverednek politikai vitába. Egy új felmérés szerint a lakosság 47 százaléka fél attól, hogy a politika egyáltalán szóba kerülhet. Annyira megosztottak a vélemények, hogy sokak szerint nem is érdemes beszédbe elegyedni azzal, aki a politikai oldal másik felén áll. Egyébként is a civilizált vita, az ellenérvek meghallgatása a múlté. A többség meg van győződve saját igazáról, és idiótának tartja azt, aki másként látja a világot.

De vannak különösen megosztó személyiségek, témák, akiket/amiket messziről kerülni kell a hálaadó vacsorán, ha az áhítatot fenn akarják tartani. Olyanok, mint:

  1. Donald Trump
  2. Hillary Clinton
  3. Fegyvertartás, fegyverkorlátozás 
  4. #MeToo
  5. Egészségügyi törvény
  6. Bevándorlás

Elemzők szerint Amerika nincs egyedül az ünnepi hangulat megőrzésének problémájával, mert szinte minden országnak – így alighanem Magyarországnak is – megvannak a maga egymásnak ugrasztó személyiségei, témái.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.