A FÉLELEM LÉGKÖRE

/ 2006.08.31., csütörtök 16:44 /

"Magyarok, takarodjatok a Duna túloldalára!" és "Halál az élősködőkre!". Ezt írta két kopaszra borotvált fejű szlovák fiatal a 23 éves dunaszerdahelyi magyar lánynak a blúzára, miután megrugdosták. Az eset Nyitrán, az egyetem közelében lévő parkban történt.Némi rosszallással nyilatkoztak a nyitrai kórház orvosai arról, hogy az augusztus 25-én reggel brutálisan megvert, ember voltában megalázott magyar lányt a szülei egynapos megfigyelésre sem voltak hajlandók otthagyni, hanem már déltájban hazavitték Dunaszerdahelyre. Orvosi szempontból, az áldozat sokkos állapotára tekintettel, a nyitrai kórházigazgatónak talán igaza volt. Emberi szempontból nagyon is meg lehet érteni a szülőket, akiknek Nyitra bizonyosan nem nőtt a szívükhöz.

Nyitra igazi szlovák diákváros. Felvidéki magyar mezőgazdászok és tanítók nemzedékei is itt szereztek diplomát, ennek ellenére a magyarság sosem érezte Nyitrát a magáénak. A magyar fiatalok muszájból mentek oda, mert csak ott volt magyar tanítóképzés. Nyitra a köztudatban a "szlovák városok anyja", s különösösen akkor vált azzá, amikor Jozef Prokes, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) egykori elnöke volt a polgármester, aki a magyar gyökerekről, a magyar történelmi vonatkozásokról - enyhén fogalmazva - szívesen megfeledkezett.

A magyarellenes - már nemcsak verbális, hanem fizikai - atrocitások kapcsán több szlovák illetékes és politikus hangoztatta, hogy az ilyen jelenségeket csírájukban kell kiirtani. Sajnos ezzel a szlovák kormány elkésett. Az a mag, amelyet Ján Slota a kampányban és a választások utáni nyilatkozataival elvetett, pár hét alatt szárba szökkent, a szlovák társadalom nem elhanyagolható rétegében termékeny talajra talált. Ez a réteg legitimnek tartja a magyarverést, hiszen naponta láthatta-hallhatta az elektronikus médiumokban egy alkoholista politikus más nemzeteket, etnikumokat gyalázó fasiszta elméleteit.

Egyértelműen a kormány és különösen Robert Fico kormányfő a felelős azért, hogy a dolgok idáig fajultak. Bugár Béla legújabb felhívására, hogy határolódjon el végre a szélsőséges magyarellenes megnyilvánulásoktól, Fico a magyar diáklány megverése után két nappal is azt nyilatkozta a TA3 hírtelevíziónak, hogy erre nincs szükség, Bugár ne akarja megmondani, mit tegyen a kormány. Vasárnap egy sajtóértekezleten hasonló szellemben reagált Gyurcsány Ferenc felhívására, s itt ismét Bugár Bélát vádolta a nemzetiségi feszültség szításával, mondván: politikai tőkét akar belőle kovácsolni. Fico szerint a nyitraihoz hasonló eset bárhol a világon megtörténhetett volna. A vezető kormánypárt, a Smer vezérkara minden nyilatkozatában azzal bizonygatja Fico jó szándékát, hogy a kormányfő a diplomáciában rendhagyónak számító módon, váratlanul megjelent Magyarország pozsonyi nagykövetének augusztus 20. alkalmából adott fogadásán. Nos, öt nap alatt bebizonyosodott: ez csak üres gesztus volt. Amit az is megerősít, ahogyan Dusan Caplovic, a Smer egyik vezetője, kisebbségi ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes viszonyult a Magyar Koalíció Pártja (MKP) másik kezdeményezéséhez: a parlament nyilatkozatban ítélje el a Szlovákiában megnyilvánuló magyarellenességet. Caplovic szerint ezt olyan formában kell megtenni, úgy kell megszövegezni, hogy az minden parlamenti pártnak megfeleljen. (Értsd: az SNS-nek, a második legnagyobb kormánypártnak, tehát Slotának is. Olyan szöveget pedig, amely Slota ízlését kielégíti, nem venne be a felvidéki magyarok gyomra.)

Ilyen kormányzati politika mellett aligha hozhat sok eredményt - még ha a nyitrai tetteseket elkapják is - az új országos rendőrfőkapitány, Ján Packa első pillanatban tisztességesnek látszó szándéka. Packa Nyitrára különleges alakulatot küldött, s azt mondta, a lehető legkeményebb eszközökkel fogja megakadályozni, hogy bárkik nemzetiségi feszültséget szítsanak, őt az sem érdekli, ha sokan durvának, eltúlzottnak fogják tartani a rendőrség lépéseit. Pozitívumként kell értékelni a nyitrai értelmiségiek vasárnapi levelét is, amelyben kimondták azt, amit a Fico-kabinet nem hajlandó beismerni: a durva magyarellenesség elsődleges oka az, hogy Fico bevette a kormányba az SNS-t.

Azt nem lehet állítani, hogy már eluralkodott volna valamiféle általános félelem Szlovákiában. A sors óvatosságra nevelte az itteni magyarokat. Valószínű, hogy megint egyre kevesebben és egyre halkabban fognak nyilvánosan magyarul beszélni - és ez léleknyomorító.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.