valasz.hu/vilag/meghokkento-velemeny-az-ukran-valsagot-a-nyugat-robbantotta-ki-76466

http://valasz.hu/vilag/meghokkento-velemeny-az-ukran-valsagot-a-nyugat-robbantotta-ki-76466

„A remény nem stratégia” – Romney kemény külpolitikai beszéde

/ 2012.10.09., kedd 10:00 /
„A remény nem stratégia” – Romney kemény külpolitikai beszéde

A közvélemény-kutatások szerint vezető republikánus elnökjelölt, Mitt Romney hétfőn nagyszabású külpolitikai beszédet tartott Virginiában. Ellenfele, Barack Obama „passzív”, „közömbös”, „veszélyes”, „Jimmy Carterhez hasonló gyenge” külpolitikáját bírálta hevesen, majd az erős Amerika mellett hitet téve megjegyezte: „az erő nem provokáció, a gyengeség a provokáció”.

Mitt Romney feleségével (Fotó: MTI)

Romney felemelné a Pentagonnak szánt költségvetési támogatást, bár ezt az amerikai védelmi minisztérium nem igényelte. Az évi 9 repülőgép-anyahajó helyett 15-öt építtetne. Növelné az F-22-es vadászgépek számát is, és százezer katonával bővítené a hadsereget. Romney szerint az elnök felelőssége, hogy Amerika hatalmas erejével a világ történelmét formálja.      

A kemény, fenyegető retorikában, közhelyekben nem volt hiány, de ez érthető, mert mindkét jelöltnek egyszerű szólamokkal  kell megnyernie a választókat. Különösen igaz ez a külpolitikára, aminek mélysége, összetettsége nem jut el az átlag amerikaihoz. Az erőfitogtatás azonban hatékony lehet. „Nem lesz rugalmasság Vlagyimir  Putyinnal" – ígérte. Romney „biztonságosabb, szabadabb, az Egyesült Államokkal szövetséges Közel-Keletet remél. De a remény nem stratégia" – figyelmeztetett.  

A világ veszélyesebb lett Obama idején – állította Romney. A líbiai amerikai diplomatamerénylet példáját felhozva igazolta, hogy az Al-Kaida-fenyegetés továbbra is fennáll, amit az Obama-adminisztráció politikai előnyszerzésből elkendőz.

Romney bírálta Obama iraki politikáját, amiért túl korán fejezte be a háborút, magára hagyta az országot. Ugyanúgy  kritizálta a 2014-es „politikailag kalkulált" afgán csapatkivonásokat, amely az afgán népet azokra a szélsőségesekre hagyná, akik elkövették a szeptember 11-i terrorista akciót.

Korábbi álláspontjával ellentétben, amikor a palesztinok hozzáállása miatt lehetetlennek vélte a palesztin-izraeli béketárgyalásokat, Romney jelenleg a „két állam" megoldást szorgalmazza, de az új amerikai elnök közvetítésével, nem az ENSZ végeláthatatlan, eredménytelen vitáival. Mint ismeretes, Romney régóta baráti kapcsolatokat ápol Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnökkel.

Romney korábban a líbiai beavatkozást hátborzongatónak és zavarosnak tartotta, a szíriai felkelőket viszont erőteljesen támogatná tankokkal, helikopterekkel, vadászgépekkel. Nem tért ki arra, hogy ez konkrét beavatkozást, háborút jelentene-e Szíriával.

Iránnal kapcsolatos álláspontja hasonló Obamáéhoz, azaz nem engedi a perzsákat nukleáris fegyverhez jutni. De nem részletezte, hogy miként kívánja ezt megakadályozni. Szigorúbb szankciókkal, zöld utat ad-e Izraelnek a támadásra vagy maga az Egyesült Államok is részt vesz a háborúban.

Az „arab tavasz" utáni zavaros helyzetet aggasztónak tartja, az arab világot nagy egységnek tekinti, amely „állandó háborút folytat a Nyugat ellen".

Mitt Romney külpolitikai elképzelései emlékeztetnek a két háborút elindító George W. Bushéhoz. Nem véletlen, hiszen azonos külpolitikai tanácsadókkal dolgoznak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.