A kétéltű ember

/ 2017.10.25., szerda 15:44 /

A szlovák–magyar Andrej Babišt hiába vádolják korrupcióval, ügynöki múlttal, pártja a cseh választásokon elsöprő győzelmet aratott. A milliárdos magyar édesanyjától tanulta a karrierépítést, és ennek érdekében az ideológiai megfontolások mellőzését.

A nizzai tengerpart egyik gasztronómiai zarándokhelyévé vált a Paloma. A két Michelin-csillagos étterem a jövőben valószínűleg még népszerűbb lesz, mivel tulajdonosa a cseh parlamenti választásokat múlt hétvégén megnyerő Andrej Babiš. Ki ne akarná tesztelni a politikus konyháját? A kíváncsiskodóknak ehhez persze mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, mert egy kétszemélyes vacsora akár százezer forintnak megfelelő euróba is kerülhet.

Babišnak az étterem forgalma jó hasznot hoz, bár ez neki csak hobbi, hiszen a Forbes amerikai magazin idén a világ szupergazdagjait felsoroló 1700-as lista 564. helyére érdemesítette. Csehországban pedig a második legtehetősebb emberként tartják számon, vagyonát több mint négymilliárd dollárra becsülik.

Elégedetlenek győzelme

Babiš pártja, az Elégedetlen Polgárok Akciója (Akce Nespokojených Občanů), cseh rövidítéssel ANO (IGEN) 29,6 százalékot kapott, s ezzel a választásokat utcahosszal megnyerte. Az ANO-t követő három párt együtt szerzett ennyi szavazatot. Az 1993-ban alakult önálló Csehországban ilyen magas arányú győzelmet még egyetlen párt sem aratott. Az is újdonság, hogy a törvényhozás alsóházában kilenc párt képviselteti magát (eddig a legtöbb hét párt volt). A választások alapjaiban rengették meg a csehországi pártrendszert, mert a hagyományos ideológiai profillal rendelkező tömörülések visszaszorultak, s megerősödtek a párteliteket bíráló csoportosulások.

Ezzel Csehországban is, a minapi osztrák választásokhoz hasonlóan, előretörtek a bevándorlásellenes pártok. A két szavazás eredménye módosíthatja Közép-Európa politikai térképét. Prága eddig is elutasította a kvótarendszert, ezért Brüsszel kötelességszegési eljárást kezdeményezett ellene, valamint Budapest és Varsó ellen. A cseh – és a szlovák – diplomácia viszont eddig lágyabban kezelte az EU-val való vitát. Az osztrák és a cseh választás eredményeként a visegrádi országok várhatóan Ausztriával megerősítve és egy karakteresebb cseh kormánnyal támogatva keményebben léphetnek fel az unió betelepítési politikájával szemben. Babiš előre közölte: a migránsproblémát oldja meg az, aki behívta az idegeneket, Angela Merkel német kancellár Willkommenskultur politikája pedig szerinte ostobaság volt. A választási győzelem utáni első nyilatkozatában a politikus-üzletember Ausztriát már mint lehetséges szövetségest említette a kvótarendszer elutasításában.

A most 63 éves Babiš a 2008-as globális pénzügyi válság után döntött úgy, hogy beszáll a politikába. Felismerte, hogy a cseh közvéleménynek az életszínvonal lassú növekedése okozta csalódottságából, a hagyományos pártokból való kiábrándulásából, az EU-val kapcsolatos problémákból, majd a migránsáradat miatti félelméből politikai tőkét lehet kovácsolni.

Babiš 2011-ben megalapította az elitellenes és rendszerkritikus ANO-t, amely begyűjtötte a jobb- és baloldali protestszavazatokat is. Programját nem terhelte ideológiai koloncokkal, üzleti szemléletű, hatékony kormányzást ígért, s elsősorban az életkörülmények javítását tűzte ki célul. Az új párt már a 2013-as előre hozott választásokon második lett, és az akkor első szociáldemokratákkal, valamint a kereszténydemokratákkal kormányt alakíthatott.

A cseh közvélemény gyakorlatias mentalitása és a hagyományos pártokból való kiábrándultság olyan légkört teremtett, hogy a korrupciós ügyek miatt Babiš ellen indított eljárások nem rontották, hanem növelték a politikus népszerűségét. A most leköszönő kormány volt pénzügyminiszterének javára írták, hogy tavaly 2,6 százalékkal nőtt a GDP, a munkanélküliség négy százalék alá csökkent, a költségvetés sem deficites már (tavaly a többlet fél százalék fölött volt), az államadósság is csökken. Babiš tekintélyének az sem ártott, hogy megvádolták: egy szabadidőközpont megépítésénél jogtalanul vett fel 50 millió euró uniós támogatást, amiért szeptemberben még parlamenti mentelmi jogát is felfüggesztették. Az eset miatt májusban Bohuslav Sobotka szocialista miniszterelnök előbb a kormány lemondását lengette be, mert vállalhatatlannak tartotta pénzügyminiszterét. Végül Babiš távozott a kabinetből, váltig tagadva a korrupciót. Egyben változatlanul sikerrel tudta eladni self-made man történetét, miszerint a rendszerváltás előtt külföldön kapott havi 600 dolláros alkalmazotti fizetéséből összegyűjtött 5200 dollárból indította el üzleti vállalkozásait.

Anyai tanács

A cseh kormányfői poszt várományosa a körülményekhez való pragmatikus alkalmazkodást, a karrierépítést és az ideológiai megfontolások mellőzését édesanyjától, a magyar Scheibner Adrianától tanulta. A Scheibner család a Kárpátalja délkeleti csücskében levő Kőrösmezőből származik, mely 1918-ig a Magyar Királyi Államvasutak utolsó állomása volt. Az 1927-ben született, fiatal korában nehéz körülmények között, szórványban élő, 2008-ban elhunyt Scheibner Adrianának a túlélés vált a világképévé. Ő vette rá Andrejt, hogy csináljon karriert, tehát lépjen be a kommunista pártba. A konfrontációt kerülő magatartásnak az is következménye lehetett, hogy Andrejt nem tanította meg a magyar nyelvre, mert férje, Štefan Babiš ezt ellenezte. Andrej Babiš évekkel ezelőtt azt nyilatkozta: sajnálja, hogy anyja gyakorlatiassága nem terjedt ki a magyar nyelv megtanítására, s ezért nincs is magyar identitása.

Babiš apját a hatvanas évek elején egyszerre rúgták ki a kommunista pártból és külkeres munkahelyéről. Egyik haragosa ugyanis ellopta párttagsági könyvét. A dokumentum hanyag kezelése az akkori Csehszlovákiában elég volt ahhoz, hogy valakit megsemmisítsenek. Az akkori családi trauma az 1968-as prágai tavasz leverése után oldódott fel, amikor Štefan Babišt kiküldték Genfbe – egyes cseh lapok szerint azért, mert kiállt a szovjetellenes mozgalom ellen, sőt nem ellenezte a szovjet inváziót –, hogy képviselje hazáját a GATT- (az ENSZ Általános Vám- és Kereskedelmi Egyezménye) tárgyalásokon.

Marokkói kitérő

Babiš a Genfben szerzett francia nyelvtudásának – németül és angolul is jól beszél – köszönhetően a rendszerváltás előtt Marokkóba került mint a Petrimex állami vegyipari vállalat képviselője. Az 1989-es bársonyos forradalom – a kommunista hatalom békés megszűnése Csehszlovákiában – után járt le megbízatása, és az 1993-as szlovák–cseh kettéválás előtt érkezett meg Prágába. A Petrimex 50-50 százalékban cseh és szlovák állami vegyipari vállalatok tulajdonában volt. Babiš száz százalék tulajdoni résszel megalapította az Agrofertet, az új magáncég kormányzati segítséggel átvette a Petrimex cseh állami részvényeit, majd egy svájci vállalat bevonásával tőkét emelt, így a szlovák partner tulajdoni hányada 50 százalék alá süllyedt. A Petrimex ezután csődbe ment, tevékenységi körét az Agrofert vette át. Babiš az évek alatt az Agrofertből a térség egyik legnagyobb konszernjét építette ki, tavaly adózás utáni nettó nyeresége 90 milliárd forintnak megfelelő cseh korona volt. Az üzleti világból érkezett Babišt a sajtó gyakran hasonlítja Donald Trump amerikai elnökhöz, aki szintén a pénzügyi életből jött politikus. Babiš utálja ezt az összehasonlítást. „Én soha nem mentem csődbe”? jegyezte meg pikírten, utalva arra, hogy Trump több vállalkozása is kudarccal végződött.

Babišról még évekkel ezelőtt Szlovákiában kerültek elő olyan iratok, amelyek szerint együttműködött a csehszlovák állambiztonsággal. Az üzletember ezt cáfolta, pert indított a szlovák Nemzeti Emlékezet Intézete ellen, és első fokon nyert is. Az intézet fellebbezése azonban a választások előtt jutott el odáig, hogy a szlovák alkotmánybíróság megsemmisítette a korábbi ítéletet, és új eljárást rendelt el.

Noha nem került elő olyan titkosszolgálati irat, amelyen szerepelt volna Babiš aláírása, vagy kézzel írt jelentés, és jogerős ítélet sincs ellene, a sajtó egy része a kommunista állambiztonsággal való együttműködéssel gyanúsítja. A cseh közvéleményről ezek a vádak szintén leperegnek. A lapok egy része fel is tette a kérdést: hogyan lehetséges, hogy kétséges múltja nem ásta alá a politikus-üzletember tekintélyét? A The New York Times és a cseh Forum24 hírportál ugyanarra a következtetésre jutott: az egykori kommunista Csehszlovákiában túl sokan kompromittálódtak, túl sok embernek nem tiszta a lelkiismerete ahhoz, hogy felháborodjanak. Ráadásul Csehországban működik a posztszovjet térség egyetlen olyan politikai alakzata, a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja, amely eddig mindig bejutott a parlamentbe, soha nem határolódott el a kommunizmustól, sőt nyíltan annak örökösének vallja magát.

* * *

Csányi Sándor versenytársa

V. I.

Miután Csehországban és Szlovákiában felépítette agrárbirodalmát, Andrej Babiš 2010-ben kezdett hazánkban terjeszkedni: egyik érdekeltsége megvásárolta az elsősorban toastkenyereiről ismert győri Ceres Sütőipari Zrt.-t.Ennél nagyobb dobás volt, amikor a cseh mágnás Agrofert holdingja 2012-től sorban bekebelezte a válságban megroppant bábolnai IKR részeit. A szocializmus kirakatvállalata a magyar agrárium egyik legfontosabb cége volt: ellátta a gazdákat vetőmaggal, műtrágyával, növényvédő szerrel és gépekkel, majd a termést felvásárolva elszámolt velük. Ugyanezt teszi továbbra is, csak immár Babiš tulajdonában az IKR Agrár Kft. és a gépforgalmazásra szakosodott Agrotec Kft.

A cseh vállalkozó négy éve a partvonalról nézte a két leggazdagabb magyar, a műtrágyakirály Bige László és az OTP mellett saját agrárbirodalmát is nagy erőkkel építő Csányi Sándor küzdelmét, melynek tétje az IKR fő versenytársa, a nádudvari székhelyű KITE birtoklása volt. A harcból Csányi került ki győztesen, így konkurensek lettek Babišsal. Utóbbi sem állt le a terjeszkedéssel, három éve megszerezte a harmadik számú magyar növényolajgyártót, a kiskunfélegyházi NT Kft-t. Itteni érdekeltségei ma már 1150 embert foglalkoztatnak, az egymás közötti forgalmat nem kiszűrve tavaly közel 160 milliárdos árbevételt értek el, 80 milliós nyereség mellett.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.