valasz.hu/vilag/szigetorszag-a-kodben-mit-akarnak-meg-az-angolok-az-europai-uniotol-129164

http://valasz.hu/vilag/szigetorszag-a-kodben-mit-akarnak-meg-az-angolok-az-europai-uniotol-129164

A loughborough-i piac hangja

/ 2016.12.07., szerda 14:41 /

Megtámadták az Egyesült Királyság miniszterelnökét a Daily Mail című lapban. Azt rótták fel Theresa Maynek, hogy majd’ ezerfontos Amanda Wakeley bőrnadrágját rossz szemmel nézik a loughborough-i piacon. S a kritikus nem az ellenzéki munkáspárt valamely, olcsó populizmusra hajlamos képviselője volt. Á, dehogy. A kormányfő párttársa, bizonyos Nicky Morgan szólta meg Theresa Mayt. Ő panaszolta el a bulvárlapnak, hogy körzetének lakói előtt nem tud elszámolni a szükségtelen flanccal.

Hogy a Theresa May által elbocsátott egykori oktatási miniszter csupán bosszúvágyát kielégítve fordult-e az újsághoz, vagy valóban kellemetlen perceket élt át Loughborough-ban, nem deríthető ki innen a távolból. Mindig is voltak és lesznek irigy emberek, akik nehezen viselik el, ha másoknak – különösen a politikusoknak – több jut. Ők bármikor bárkinek beszólnak.

A felháborodás mindenesetre Budapestről nézve nem tűnik megalapozottnak, hiszen a kormányfő 11 955 fontos havi keresete nem egy, de jó néhány Amanda Wakeley bőrnadrágot bír el. Így aztán szemlesütés nélkül még a mértéktartás hiányát is nehéz számon kérni rajta, nemhogy arcátlan költekezéssel megvádolni. A történet azonban jól mutatja, hogy a szigetországban a politikusi osztály önvédelmi reflexei jól működnek, és nem szorulnak rá a külső beavatkozásra.

Magyarországon Amanda Wakeley bőrnadrágjaival aligha lehetne kormánypárton belüli szóváltást kirobbantani. Nem csak azért, mert a világhírnévre szert tett dizájner luxustermékeivel Beyoncé-t, Angelina Jolie-t és Scarlett Johanssont már felöltöztette, de férfiakat még nem célzott meg, ezért nálunk nincs keresnivalója. Valamely miniszter irritáló költekezése azért sem von maga után párton belüli, nyilvános vitát, mert errefelé a „loughborough-i piac” hangjának közvetítése könnyen árulásnak minősül, és így kicsit sem ajánlott.

A rendszer menthetetlenül záródik önmagába.

Példa rá, hogy a látványos életmódja miatt többször is ellenzéki kereszttüzet magára vonó Rogán Antal miniszter arról beszélt parlamenti meghallgatásán, hogy öröm számára, ha őt ostorozzák különféle vádakkal, mert addig sem a miniszterelnököt ütik. Legfontosabb feladatának pedig annak szolgálatát tekintette, hogy a magyar kormány fejét 2018 után is Orbán Viktornak hívják. Amely áldozati bárány póz oly pompásan megrajzolt, mintha kommunikációs laborban kísérletezték volna ki, és a fehér egerek tesztelésén túljutottak volna. Csakhogy a választói közönség ez idő tájt emberekből áll még, és őket inkább izgatja, mintsem nyugtatja ez a szöveg.

Mert az emberek értik ugyan, hogy minden miniszter dolga a rá mért feladat tökéletes elvégzése, általa egy jobb ország építése, és magától értetődő természetességgel a győzelmi esély megteremtése a választásokon. Hiszen anélkül nincs kormányzás. De azt is tudják, hogy azok a politikusok hiába láncolják magukat a miniszterelnökhöz, akik túlhajtott magánéletük híreivel felbolydítják a „loughborough-i” piacot. Mert azzal éppen hogy nem segítik a választási győzelem közös ügyét, sőt, a kibeszéletlenséggel, az elfödéssel még növelik is a bajt és a rendszerbe fojtott feszültséget.

Az Egyesült Királyság aligha hibátlan ország. De bármilyen defektje vagy működési zavara legyen is, nem kérdés, hogy politikai rendszere a loughborough-i, a manchesteri, a liverpooli vagy épp a cardiffi választót tekinti központi figurának. Őt szolgálja ki, az ő érzékenységére figyel, neki akar megfelelni. Mindenki mást megelőzve. És ezért a torzulás esélye korlátozott.

Reménnyel tölthet el bennünket, hogy a nemzeti együttműködésünk határait nem értük még el. Van még mit tennünk. Van hová fejlődnünk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.