A magyar kormány is megérezheti a washingtoni fordulatot

/ 2018.03.14., szerda 08:31 /

Alig egy év után Donald Trump menesztette külügyminiszterét, Rex Tillersont. Helyére a CIA igazgatóját, Mike Pompeót nevezte ki. A fordulat iránya egyértelmű: az önálló, főnökével konfliktusokat vállaló volt Exxon-vezért egy végtelenül lojális, de keményvonalas exkatona vált. Pompeóval valószínűbb egy amerikai—magyar külügyminiszteri találkozó is.

Nem tartották nagy meglepetésnek az amerikai külügyminiszter menesztését, hiszen Rex Tillerson és Donald Trump között régóta feszült volt a viszony. Tillerson egy pentagoni értekezleten idiótának nevezte főnökét. Trump pedig ahol tudta, aláásta külügyminisztere munkáját. Az elbocsátás módja mégis megalázó volt. Tillerson az elnök Twitter-üzenetéből tudta meg, hogy leváltották. 

Pedig Tillersonhoz, a milliomos üzletember, Putyin-barát cserkészvezetőhöz nagy reményeket fűzött a Fehér Ház. Azt várták, hogy új szempontok szerint, friss elképzelésekkel vezeti a diplomáciát. Ő sem hivatásos politikusként, hanem üzletemberként tevékenykedett korábban. A legnagyobb olajvállalat, az Exxon Mobil vezérigazgatójaként tárgyalt szerte a világon. George W. Bush külügyminisztere, Condoleezza Rice javasolta őt legfőbb diplomatának. 

Egyéves tevékenysége azt mutatta, hogy a kiszámítható diplomácia híve volt. Hosszútávú stratégiában gondolkodott, ki nem állhatta a káoszt, főnöke improvizációit. Ismerői szerint felnőtt volt az amatőrök világában. Éppen ezért érezte megalázónak, hogy Trump az olyan fontos külpolitikai problémák megoldását, mint az izraeli-palesztin béketárgyalások, kivette a kezéből, és vejére, Jared Kushnerre bízta.

Mike Pompeo és Rex Tillerson

Mike Pompeo és Rex Tillerson

Az elnök elismerte, hogy nem voltak egy hullámhosszon. Tillerson határozottan kiállt az iráni nukleáris egyezmény mellett, amit Trump meg akart semmisíteni. Nem helyeselte, hogy Washington túlságosan támogatja a szaúdiakat. Nem tetszését fejezte ki amiatt, hogy Trump Jeruzsálembe költözteti az amerikai nagykövetséget, ezzel elismerve azt fővárosként. Határozottabb fellépést sürgetett Putyin ellen. Nem támogatta a kereskedelmi háborúk kiélezését sem. 

Az új külügyminiszter, az 54 éves Mike Pompeo iskoláit a katonai akadémián és a Harvard Egyetemen végezte. Katonaként kezdte pályafutását. 2011–2017-ig kongresszusi képviselőként dolgozott; republikánus színekben Kansas állam egyik körzetét képviselte. 2017-ben nevezte ki Donald Trump a CIA igazgatójának. Pompeo elismerte, hogy az oroszok beavatkoztak a 2016-os amerikai elnökválasztásba.

Az elnök teljes lojalitást vár munkatársaitól, ezt várhatóan Pompeótól meg is fogja kapni. Ő ugyanis osztja az elnök véleményét az „America First” politikában. Keményvonalasnak tartják, aki nem retten vissza a katonai beavatkozástól sem.

Pompeo kinevezése azt is jelzi, hogy az elnök elég erőt érez ahhoz, hogy maga irányítsa a külpolitikát, és ennek alázatos végrehajtását várja munkatársaitól. Nem kívánatos a kétkedés vagy az ellenvélemény.

Az amerikai kormány tárgyalópartnerei állandó bizonytalanságban voltak, hiszen a miniszterek állásfoglalásait az elnök gyakran a nyilvánosan felülírta. Ez az új külügyminiszterrel minden bizonnyal nem fordul majd elő. Mike Pompeo hűségesen közvetíti majd Trump véleményét. 

 

Amerikai–magyar kapcsolat

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint Donald Trump beiktatása óta határozattan javultak az amerikai–magyar kapcsolatok. A kisebb zökkenőkért az Obama-kormányból visszamaradt hivatalnokokat okolta. A két külügyér személyesen nem találkozott, de még 2017-ben telefonon beszéltek egymással.

Az amerikai külügyminiszter nem tartotta elsődleges feladatának a közép-európai országok problémáinak kezelését. Minden bizonnyal Rex Tillersonig nem értek el a magyar ügyek, mint például a CEU-val kapcsolatos botrány. Az sem tőle eredeztethető, hogy az amerikai külügy 200 millió forintos pályázattal támogatná a vidéki magyar sajtót. Ezt David Kostelancik, a budapesti nagykövetség ügyvivője jelentette be.

Magyarországnak ugyanis Donald Trump beiktatása óta nincs amerikai nagykövete. De tavasszal változhat a helyzet. A hírek szerint ismét politikai kinevezett, a magyar gyökerekkel is rendelkező New York-i ékszerész-üzletember, David Cornstein vezetheti majd az amerikai missziót. 

Addig is megnyugvással töltheti el a magyar kormányt, hogy a híresen ellenséges Victoria Nuland helyett Wess Mitchell lett az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsia ügyekkel foglalkozó helyettes államtitkára. Szijjártó Péter már tárgyalt is vele Washingtonban. Mike Pompeo beiktatásával az is elképzelhető, hogy találkozhat majd a magyar és az amerikai külügyminiszter.

 

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.