A masinéria bukása

/ 2016.11.16., szerda 15:24 /

Donald Trump váratlannak mondott győzelme után a világ az amerikaiak döntésének üzenetét fogalmazgatja. Mi, magyarok is azt elemezzük, hogy mi történhetett a választófülkék magányában. Hogyan fordulhatott elő, hogy a véleményformálás és befolyásolás olyan jól felépített, nagy presztízsű rendszere, masinériája, amely a liberális médiát, a Wall Streetet vagy Hollywoodot is magában foglalja, s amely a fennálló rendet megtestesítő Hillary Clintont támogatta, végül is a vesztes oldalon találta magát.

Mindenki azt kutatja, hogy mi ellen lázadtak fel az amerikai választópolgárok – mindenekelőtt a középosztály fehér tagjai –, hogy olyan valakit emeltek az ország legelső közéleti pozíciójába, aki hetvenéves kora ellenére kezdő a politikusi szakmában. Akinek programelemeit nyomozókutyákkal lehetett csak azonosítani. Aki olykor önmagával is ellentmondásba keveredett. Akit veszélyes tökfilkóként, nem mellesleg a nők meggyalázójaként jellemzett a mainstream média. Akivel saját pártja prominensei is szembefordultak. De aki saját erejéből vált Amerika egyik emblematikus figurájává, és aki mindvégig hitt a győzelmében.

Hogy mi hívta életre az amerikai fülkeforradalmat?

Az amerikai középosztály belefáradt a régi rendbe. Megelégelte az elit és a mindenféle kisebbségek koalíciójának egyre kevesebb ellentmondást tűrő hatalomgyakorlását. A természetesnek nyilvánított természetellenességet. A lényegi viták elkerülését. Az ellenfelek megbélyegzését és partvonalon kívülre szorítását. A tiltott szavak és tiltó szabályok végeláthatatlan halmazát. De mindenekelőtt azt, hogy bár dolgozik és tisztességgel adózik, a mind kevesebbeknek elérhető amerikai álom egyre messzebbre sodródik tőle.

Megérett a gondolat, hogy váltani kell, csak kellően bátor, mindent egy lapra tevő emberre volt szükség a kivitelezéshez, aki nekimegy a rendszernek. És vele szemben hiába sorakozott fel a teljes masinéria, a Donald Trump által megszemélyesített változást már képtelen volt feltartóztatni. (Amiben az is szerepet játszott, hogy a fennálló rendtől már csak egy lejárt szavatosságú elnökjelöltre futotta.)

Az amerikai választás Magyarországról nézve sokkal izgalmasabb, mint az elmúlt ötven évben bármikor is tűnt. Ami azért lehetséges, mert a rendszeren kívüli Donald Trump győzelméből rendszerszintű változások is következhetnek, azok pedig bárhová elvezethetik a világot. De azért is figyelemre méltóak a mostani történések, mert evidenciákra cáfolnak rá. Például arra, hogy a hatalom megtartásához elsősorban jól összerakott médiabirodalomra, erős gazdasági háttérre és kampánycsapatra van szükség. Mert a masinériák le tudják fojtani a mélyről feltörő energiákat.

De bizony, legfeljebb ideig-óráig képesek rá. Miként 1998 Magyarországán is megtörtént a változás. Bár dübörgött a gazdaság, a szocialista–szabad demokrata koalíció pedig leválthatatlannak tűnt. A nép mégis menesztette a közigazgatást, a gazdaságot, a kulturális életet és a médiát is uraló Horn-kormányt, mert az csak keveseknek tette elérhetővé a „magyar álmot”.

Magyarország a 2009-es mély válság, álomtalan, rideg valóság óta nagy utat tett meg felfelé, amely sikerben az Orbán-kormány érdemei elévülhetetlenek. Az utóbbi időszakban azonban elszabadultak azok a jelenségek, amelyek felkorbácsolják a politikai elittel szembeni ellenérzéseket. És amelyek azt a látszatot erősítik, hogy az újraéledő magyar álom csak a kiválasztottak kiváltsága lehet.

Jó lenne ezt észrevenni!

Az amerikai fülkeforradalom sikere segíthet a felismerésben.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.