A megújhodás fantomja

/ 2003.01.03., péntek 07:53 /

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség nemzeti liberális platformja, a Reform Tömörülés (RT) úgy döntött, hogy nem vesz részt az RMDSZ 2003. január végén kezdődő kongresszusán. Az RT tiltakozásának fő oka az, hogy a szövetség hivatalos vezetése és hűséges támogatóik hosszú éveken át halogatták a belső választások kiírását, holott erre kongresszusi határozat van. Az RT nehezményezi az RMDSZ belső megújulására irányuló próbálkozások meghiúsítását, a reformok akadályozását.

A Reform Tömörülés kongresszusi távolmaradása egyértelmű figyelmezetető jel, ultimátumként is felfogható. Az RT berkeiben sincs komolyabb jelentősége annak, hogy a távolmaradást 41-31 arányban szavazták meg, tehát sokan a részvételt támogatták. Több RT-tagnak tisztsége van az RMDSZ-ben, tehát hivatalból jelen kellene lennie a kongresszuson. Megtörténhet, hogy némelyikük ott lesz a rendezvényen, de az is előfordulhat, hogy az RT tiltakozásához más platformok is csatlakoznak.

Egy dolog bizonyosnak tűnik: létének legválságosabb esztendeje elé néz az RMDSZ. A régóta feszítő belső ellentét most a felszínre tört. Ha nem történik gyors és építő jellegű elmozdulás, akkor bekövetkezhet az, ami egy évtizedig szóba se jöhetett: az egység gátfalainak szétroppanása. Ez nem jelent föltétlen új szervezetet, de új alternatívát mindeképpen. A lehetőséget a Reform Tömörülés többször megfogalmazta, ám december elején már tételesen is. Alternatív programjuk lényege az, hogy az erdélyi, romániai magyarság hatékonyabb érdekképviselete végett helyre kell állítani a szükséges egyensúlyt a politikum, a civil szféra és az egyház között. Csak e három pilléren képzelhető el a szövetség további működése. A polgári alternatíva programját megfogalmazva az RT ismételten kéri, hogy az RMDSZ, illetve az erdélyi magyarok belső választáson döntsenek arról, hogy ki képviselje őket a kisparlamentnek is nevezett Szövetségi Képviselők Tanácsában (SZKT) vagy más döntéshozó fórumokon, például a kongresszuson.

Az RT közel háromszáz módosító javaslatot dolgozott ki az RMDSZ alapszabályzatához, ami jelzi a gyökeres megújulás igényét. Noha ellentmondásosnak tűnik, a megújhodás és reform egyik feltétele a visszatérés az RMDSZ eredeti programjához, annak alapelveihez, a kolozsvári nyilatkozathoz, amely egyértelműen megfogalmazza az autonómia és az önálló állami magyar egyetem újraindításának az igényét. Az RT a jelenleg kedvezőnek tűnő bel- és külpolitikai helyzetet kihasználva szeretné megalapozni székelyföldi regionális autonómiáját. Egész sor feltételhez köti a további együttműködést az RMDSZ hivatalos vezetőségével. Kéri, hogy az RMDSZ kongresszusa ne fossza meg tiszteletbeli elnöki tisztségétől Tőkés László püspököt. (Ilyen tervek, fenyegetések elhangzottak az utóbbi időben.)

Az RT által megfogalmazott, elfogadott polgári alternatíva elveit, gyakorlati célkitűzéseit támogatja a királyhágó-melléki református egyházkerület legutóbbi közgyűlésének az állásfoglalása is, amely bírálja az RMDSZ hivatalos vezetőségét, és fontolóra veszi a támogatás megvonását. Az RT tiltakozásával egybecseng az a két bírósági eljárás is, ami az utóbbi hetekben indult az RMDSZ ellen. Tőkés László pert vesztett, ám újabban Ölvedi Zsolt, a Maros megyei RMDSZ-szervezet volt alelnöke is ugyanazt kéri a román igazságszolgáltatástól: állapítsa meg, hogy az SZKT működése jelenleg törvénytelen, így törvénytelen a 2003. január végi, február eleji RMDSZ-kongresszus meghirdetése is. Tőkés és Ölvedi az RT-vel egyetemben a belső választások kiírására szólítja fel az RMDSZ vezető testületeit. A két per megrökönyödést keltett, de mind Tőkés, mind Ölvedi úgy véli, a demokrácia egyéb eszközei kimerültek, eredménytelennek bizonyultak, emiatt kellett egy erdélyi magyar belső ügyben a román igazságszolgáltatáshoz fordulni.

Az RMDSZ érdek-képviseleti szervezet, nem politikai párt, de bizonyos helyzetekben pártalakulatként is működik - állítja Markó Béla, aki szerint éppen ez a "kétéltűség" adott lehetőséget arra, hogy az RMDSZ-en belül platformok létesüljenek, különböző nézeteik, doktrínáik ütközzenek, anélkül, hogy a folyamatos konfrontáció veszélyeztetné a belső egységet. Markó sajnálja az RT döntését, szerinte a belső ellenzék legerősebb csoportosulásának a véleményére szükség lenne a kongresszuson is. Ennek ellenére úgy véli, az RT küldötteinek távolmaradása nem befolyásolja a kongresszus zavartalan megrendezését.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.