A Merkel-feladvány

/ 2017.09.27., szerda 16:36 /

Aki a német szövetségi parlamenti (Bundestag) voksolás lehetséges következményeit meg akarja érteni, annak nemcsak a képviselők párthovatartozására kell figyelnie, hanem a német alaptörvény 63. cikkére is, mely a kancellárválasztás variációiról szól.

Csak ekkor válik világossá, miért hirdette ki azonnal az első pillantásra vesztes Martin Schulz SPD-elnök, hogy pártja az Angela Merkel kancellár vezette nagykoalícióból ki- és ellenzékbe vonul. Ellenzékbe kivel szemben? A Merkel által alakítandó új kormánnyal, mely az elemzők közvélekedése szerint a CDU és CSU keresztény pártokból, a liberális FDP-ből és a balhajlamú Zöldekből fog állni. Valóban így lesz?

Vegyük sorba a választási eredményeket. Az eddigi kormányszövetség három pártja a négy évvel ezelőtti eredményhez képest 14 százalékpontot veszített, ebből a CDU/CSU majdnem kilencet, az SPD körülbelül ötöt. Ennek ellenére együtt továbbra is abszolút többséggel rendelkeznének. De a szociáldemokraták nem érdekeltek a szövetség folytatásában. Két okból: Merkelt, aki kancellár maradna, az SPD elnyomásával és – szigorúan kimondatlanul – a szélsőjobboldali AfD megerősödésével vádolja. Ez a párt 2013-ban nem tudta átlépni a parlamenti küszöböt, most – főleg a migránshullám miatti félelmet kihasználva – a szavazatok 12,6 százalékát érte el. Támogatói közül 2013-ban egymillió nem is vett rész a választáson, egymillió akkor a CDU/CSU-ra, félmillió az SPD-re és ugyanannyi a szélsőbaloldali Linkére voksolt. Az összes többi párt felesküdött arra, hogy az AfD-vel nem fog szövetkezni.

A Linke és a Zöldek pártonként csak kilenc százalékot értek el. A liberális FDP pedig, amely 2013-ban 65 év után kibukott a Bundestagból, most a szavazatok majdnem 11 százalékával visszatér a T. Házba. Így az SPD visszavonulása után látszólag egyetlen lehetőség marad: Merkel alakítson új kormányt – szinte összeférhetetlen elemekkel: a CDU-val, a CSU-val, az FDP-vel és a Zöldekkel.

Az eddigi kormány mint ügyvezető hivatalban marad. Merkel éjjel-nappal kiszámíthatatlan tárgyalásokkal lesz elfoglalva, miközben Alsó-Szászországban folytatódik a kampány, mert október közepén ott tartományi választások lesznek. Ráadásul nem csak Európa várja, hogy Németország megint cselekvőképes legyen. De ma senki sem tudja kiszámolni, mi is lehetne az egyezkedések eredménye, azonkívül, hogy a zöldek a szociális területre és a természetvédelemre, az FDP a pénzügyre és a gazdaságra, a CSU a belbiztonságra és a CDU minden másra kapna illetékességet.

Eközben az SPD-nek és Martin Schulz kancellárjelöltnek semmit nem kell tennie. A szociáldemokratáknak még az AfD-vel sem kell foglalkozniuk, mert az újdonsült szélsőjobboldali képviselők egymást fogják marni a jelentősebb pozíciókért. Marad a harmadik ellenzéki erő: a baloldali Linke, mellyel az SPD eddig nem akart közösséget vállalni. Most viszont tárgyalhatnának arról, hogyan fognak össze az AfD elszigetelésére. De ha régi ellenségek már szóba állnak egymással, akkor ki tudja, miről beszélnek még? Ha Merkelnek sikerül a pártok színei – fekete-sárga-zöld – alapján a jamaicai zászlóról elnevezett kormányszövetséget összekovácsolni, az SPD és a Linke belekezdhetnek a távoli jövő latolgatásába. Hiszen most már sok bal szellemiségű fiatalabb politikus megelégelte, hogy a két párt kölcsönösen akadályozza egymás sikerét.

Ha néhány hét múlva kiderülne, hogy Merkel négyes fogata mégsem jön létre, akkor az SPD megpróbálhatja az eddig elképzelhetetlent: kormányt alakítani a Linkével, az FDP-vel és a Zöldekkel – egyúttal a CDU/CSU-t ellenzékbe nyomva az AfD mellé. Így juthat Martin Schulz mégis kancellársághoz. Ha viszont neki sem sikerül az, amibe előtte a sokkal tapasztaltabb Merkelnek már beletörött a bicskája, akkor már az sem lesz szégyen, ha az SPD „Németország és Európa érdekében” megint elvállalja, hogy a CDU/CSU kisebb kormánytársa, „juniorpartnere” legyen.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.