A nagy német bevándorlásfeladvány

/ 2017.11.15., szerda 16:06 /

A politikában a legnemesebb feladat nem a jelen, hanem a jövő alakítása. A pártok ezért fordítanak annyi időt egy új kormányszövetség munkaprogramjára – bár már mindenki tapasztalta, hogy az igazi nagy feladatok és szükséges döntések a négyéves menet közben váratlanul kerülnek napirendre.

A német keresztény pártok, a Szabad Demokraták és a Zöldek hetek óta keresik az eddigi politikai ellenfelek fájó pontjait, hogy nyomogatásukkal kitalálják, meddig mehetnek a követeléseikkel. A valódi koalíciós tárgyalások ezért még el sem kezdődtek. Majd meglátjuk, milyen súlyú problémák iránymutató, sőt élen járó megoldásaiban tudnak megegyezni.

Kétségtelen, hogy az egyik nagy feladat a migrációs lehetőségek kezelése. Igaz, a négy párt évtizedek óta rendezni akarja ezt a kérdést, hiszen már 1995-ben is 167 ezer ember kért menedékjogot Németországban. A megszavazott törvénymódosítások hatására a kérvényezők száma 2006-ig visszaesett 30 ezerre, de 2016-ra megint felpattant 746 ezerre. Az átható „reform” viszont, mely a számokat kezelhető keretben lett volna hivatott tartani, pont azért nem született meg, mert a keresztény pártok (CDU és CSU), az FDP és a Zöldek ellentétes szándékokat akartak megvalósítani, és ennek következtében ellentétes eszközöket ajánlottak.

Most miben akarnak és fognak megegyezni? Egy olyan karikában, mely aranynak tűnik, de vasból kovácsolódott, és teher alatt olyan törékenynek bizonyulhat, mint a fa. Az új kormányprogramban ki fogják jelenteni: Németország minden életét és épségét indokoltan féltő menekültnek menedéket ad az európai szolidaritás és arányosság jegyében (négypárti konszenzus) – és nem fogja tétlenül nézni, ha számuk évi kétszázezer fölé nő (CDU/CSU-konszenzus), és ezen a számon felül a szakmunkaerő-bevándorlást törvényileg lehetővé teszi (FDP/Zöld-konszenzus) – és a családok összetartozását a menekültek és bevándorlók esetében is elősegíti (CDU/FDP/Zöld-konszenzus).

Ezzel minden megoldódik – ha a valóság a német kívánságokhoz igazodik. De van ellenzék is, melynek hozzájárulása feltétlenül szükséges a törvény- és esetleges alkotmánymódosításhoz. Az SPD és a Balpárt fontos tartományi kormányokat vezérel, ezért a második kamarában (Bundesrat) súlyos döntési jogaik vannak.

Az ellenzéknél is kiszámíthatatlanabb az Európán belüli és Európán kívüli helyzet. Előfordulhat, hogy az előttünk álló négy évben a menedékjog és a bevándorlási jog szabályozása államiból lényeges részben uniós illetékességbe kerül. Ebben az esetben a Zöldek elképzelései már harmadrendűek lesznek, miközben az FDP munkaerő-csalogató koncepciója még az egyesült ipari szövetségek támogatását élvezheti.

A német politika tervezett nagy próbatétele a bevándorlási törvény alakítása lesz. A társadalom lényeges része és a média többsége ezt helyes és szükséges újításnak tartja. Szerintük Németország vegyen példát Kanadáról. Csak olyan bevándorlási kérelmezőt fogadjon be, aki százszázalékosan megfelel az esetenkénti szakmai és becsületbeli elvárásoknak.

Ez illúziónak bizonyulhat. Németország nem csak az Afrikában és Ázsiában ritkábban tanult német nyelv miatt különbözik Kanadától, de határai is kevésbé ellenőrizhetőek, területe sűrűbben lakott, és egy 27 tagországú közös munkapiac része. Ha a sokszor Európa mozdonyának nevezett gazdasági nagyhatalom programszerűen és látványosan távoli szegény országokból csalogatja el a szakembereket, ahelyett, hogy az európai – pláne fiatalkori – munkanélküliséget segítené csökkenteni, akkor elsőként francia és spanyol, de a Brexit után lengyel ellenállásba is ütközik. Akkora gazdasági fellendülés hosszú távon nem biztosítható, hogy indokolt lenne egyes munkahelyek betöltéséért egész családokat bevándoroltatni és nemzedékeken keresztül itt tartani. Főleg, hogy az európai szárazföld közepén senki sem fogja kérdőívekkel megállítani az esetleges következő népvándorlási hullámot.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.